Türkiye’de ve Almanya’da aynı isimle yayınlanan bir klasik müzik dergisi ve elbette derginin internet haber sitesi de var. Bizim gazete ile birlikte Andante klasik müzik sitesinde, Eskişehir’deki Senfoni Orkestrasının açık havada yaptığı konserin sosyal medyadan canlı yayınlanması üzerine izleyici sayısı 100 bine ulaştığı haberi yer aldı. Andante dergisinin sahibi Serhan Bali sosyal medyada “ Her şerde bir hayır vardır’ şeklinde yorum yapınca, Türkiye’deki müzik camiasının gözlerinin bir anda Eskişehir’e çevrilmesine neden oldu. Dünyaca ünlü piyano sanatçımız Gülsin Onay’ın da benim haberleri paylaşması, ülkede birçok sorun ile mücadele edilirken, mutluluğa neden oldu. Bir an için yüzler güldü
İkinci Dünya Savaşında Avrupa’nın tepesine bombalar yağarken, Viyana da senfoni orkestraları ve operalar açıktı. Küresel salgın yani korona virüs ise tiyatro, opera, senfoni, sinema, düğün, nişan başta olmak üzere tüm salonları kapattı. Şimdi, ülkemizde senfoni orkestraları içinde ilk olarak Büyükşehir Belediyemizin orkestrası konserlere başladı. Çünkü Eskişehirlinin Sazova mahallesindeki parkta amfi tiyatrosu var. Küresel salgın koşullarına uygun kimsede salon olmayabilir. Ancak Eskişehirlinin küresel salgın koşularına uygun salonu var.
VİRÜSE İNAT YAŞAMAYA DEVAM
Virüse inat, yaşamın devam ettiğini göstermek gerekir. Tabii ki, mesafe, maske ve temizlik kuralarına uyulacak. Büyükşehir Belediyesi 20 yıl önce Şehir Tiyatrolarını kurduğunda, aklımdan doğru veya yanlışlığını tartışmadan tiyatronun kolayca kurulabileceğini, senfoni orkestrasının ise kurulmasının zor bir olay olduğunu geçirmiştim. Hayda, tam bir yıl sonra Senfoni orkestrası kuruldu. Orkestra kurulduktan sonra, iki Eylül caddesindeki Turgut Özakman Kültür Merkezinde konser veriyordu. Salonun sahnesi küçük olduğu için, kontrbas sahnenin biraz dışında duruyordu. Seyircisi de azdı.
2 BİN KİŞİLİK SALONLARA
Sonra operadaki salonda senfoni konserlerine 500 kişi düzenli gelmeye başladı. İdil Biret’in dediği gibi Eskişehir’in orkestrası kendi seyircisini yarattı. Bizimde katkımız olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman 500 kişilik salonda yetmiyor. Bu kez konserler Adliye’nin karşısındaki 2 bin kişilik kültür merkezinde yapılıyor.
Küresel salgın koşullarında Sazova’daki amfi tiyatroda yapılan konserlerin fotoğraflarını görenler seyircinin az olduğunu düşünebilirler. Konser açık havada ama yine de salgın koşullarına uygun olarak az seyirci alınıyor. Seyircinin büyük çoğunluğu da amfi tiyatronun dışından konserleri takip ediyor. Dışarıdaki bu seyirci kadraja girmediği için fotoğraflarda görülmüyor. Geçen haftadan sonra bu hafta 4 kamera ile konser anında yapılan çekimler, sosyal medya üzerinden canlı yayınlanınca, seyirci sayısı bir anda 100 bine ulaştı. Bize de bu olayı Türkiye’ye duyurmak kaldı. Küresel salgından yorulan insanlar iyi haberle biraz olsun nefes alsın.
Bu haftada Sazova parkındaki amfi tiyatro da, ‘Trio Patara’nın dünya müziklerindeki renkler temalı konseri var. 4 Ekim Pazar günü saat.14.00 verilecek olan bu konserin ücretsiz olduğunu unutmadan yazmak istiyorum.
![]() |
![]() |
Ankara Mimarlar Odası Başkanı Candan Tezcan Karakuş, Ankara’da rant uğruna yıkılarak, yenisi yapmak istenilen önemli binaların peşini bırakmıyor. Dünde Ankara’da yıkılmasına karşı çıktığı bir bina yok edilirken, Karakuş da binadan çıkan Eskişehir kiremidinin fotoğrafını çekerek, paylaştı. Kiremitler Türkiye’nin Eskişehir’deki ilk kiremit fabrikasından ve 1927 tarihini taşıyor. Candan Hanım sosyal medyadan şunu yazdı:” Saraçoğlu Mahallesindeki hukuksuz inşaat devam ederken, sökülen her malzemenin bir değeri var. Kiremit deyip geçmeyin, 1927 yılında Eskişehir'de üretilmiş Cumhuriyetin kiremitleridir sökülen.” Evet, sanayi odamız veya Eskişehir’de müze açan veya açmayı düşünen sanayicilerimiz bu kiremitleri bir daha bulamazlar. O kiremitler yıllar sonra kırılacağına, üretildiği şehre geri dönsün.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!