Anadolu coğrafyası tarif edilirken sıkça ‘medeniyetlere beşiklik yapmış’ sözü kullanılır. Dünyanın en önemli coğrafyasında yer alan Türkiye’nin arkeolojik bir zenginliği de vardır. Gazeteniz 2Eylül de, Eskişehir’in arkeolojik özelliğini haberleri ile ortaya koymaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Antalya’daki görev yapan meslektaşlarım Anadolu Üniversitesinin Side’deki kazı çalışmalarını haber yaptılar. Dünyanın en gözde turizm merkezi olan Side’deki kazılarda Anadolu Üniversitesinin kazı ekibi önemli tarihi eserleri gün yüzüne çıkarıyor. Tabii, bu çalışmalar sadece Türkiye’de değil, dünyadaki arkeoloji dünyasında da heyecan yaratıyor.
Ben de iki yıl Side’de tatil yaparken, eşim ve çocuğumla Anadolu Üniversitemizin yaptığı kazılara katıldım. Kazı ekibinin çalışmalarını haber yaptım. Yaptığım haberler Türkiye çapında ilgi gördü. Kazıları ilk ziyaretimde kazı ekibi, binlerce yıllık küpe bulmuştu. O küpeleri haber yapmıştım. Anadolu Üniversitesi 2009 yılından bu yana Side’de kazı yapıyor. Üniversitemiz Side‘de yaptığı kazılar ile Türkiye’nin arkeolojik çalışmalarına katkı da bulunurken, tarihin gün yüzüne çıkmasına, önemli turizm bölgesi olan Side’ye daha çok turist gelmesine destek vermiş oluyor. Bu yılki kazıların yapıldığı antik kentte iki heykel bulunması, gün yüzüne çıkarılması başarıyı da gösteriyor. Şimdi bazıları Anadolu Üniversitesinin Side’yi kazılarını sorguluyor. Bir anlamda kazıları eğitimin devamı olarak da görmek gerekiyor. Bu kazılara üniversitenin arkeoloji bölümü öğrencileri de katılıyor. Oradaki barınma yerinde kalıyorlar. Kazılara hocaları ile birlikte katılıyorlar.
AKREPLER ÇOK
Side’de Anadolu Üniversitenin kazılarına devam ettiği antik kentte, aşırı miktarda akrep var. Kazı ekibi, akreplere ve Sivrisineklere karşı da mücadele ediyor. Kazılara katıldığımda, ilk önce kazı ekibi ayağıma çizme giyme konusunda beni uyardı. Çünkü her an bir akrebin üzerine basabilir ve hastanelik olabilirdim. Yani, arkeoloji bölümü Yunus Emre kampusunun içinde bulunuyor. Burada teorik eğitim yapılır. Pratiği ise öğrencilerimiz hocalarının gözetiminde kazı alanları da yapıyorlar. Anadolu Üniversitesi kazı ekibi ayrıca sadece Side de kazı çalışması yapmıyor. Mesela, yine ünlü Patara kazıları var. Eskişehir bölgesinde yapılan kazı çalışmaları var. Eğer, bu kazılar olmasa, Anadolu Üniversitesinin arkeoloji bölümü dünya standartlarında bir bölüm haline gelmezdi. Ayrıca, Side’deki kazı çalışmalarına İstanbul Üniversitesi tarafından 1947’de başlanıldı. Side’yi 2009 yılına kadar İstanbul Üniversitesi kazdı.
AVUSTRALYA ÜNİVERSİTESİ ESKİŞEHİR’DE
Avustralya Üniversitesi de Sivrihisar ilçemizdeki Ballıhisar’da 1960’lı yıllarda kazı çalışmalarına başladı. Yıllarca burada her yıl düzenli kazı çalışması yapıldı. Ballıhisar’ın dünya çapında tanınan bir antik şehir olması sağlandı. Seyitgazi İlçemize bağlı Yenikent mahallesindeki Küllüoba kazılarını ise yıllardır Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi yapıyor. İstanbul ve Bilecik Üniversiteleri Küllüoba ‘da önemli arkeolojik keşiflere imza attılar. Kısacası, antik kentler, arkeolojik zenginlikler dünya mirasıdır. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Side kazıları eleştirileceği yerde, bilimsel ölçütlerde ve Türkiye’ye yaptığı katkılar açısından ele alınmalıdır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!