Hepimiz Fransız bilim kurgu yazarının yazdığı kitapları, ilkokul ve ortaokul çağlarında okuduk. Dünyanın Merkezine Yolculuk, Aya Yolculuk, Denizler Altında 20000 Fersah, Okul İki Sene Tatil aklıma ilk gelen romanlarıdır.
okula giden çocuğu vardır veya en azından ailesinde okula giden çocuklar vardır. Küresel salgında, bugünlerde en çok konuştuğumuz konuların başında ilkokul veya orta dereceli okullar ile üniversitelerin açılıp açılamayacağıdır. Bir yandan okulların hazırlıkları başlarken, veliler de çocuklarının küresel salgının gölgesinde okula nasıl gelip gideceklerini düşünüyor. Mizahı seven bir meslektaşım, çocuğunun, kedisi ve Junes Verne’nin ‘Okul İki Sene Tatil’ kitabı ile fotoğrafını çekip yollamış. Fransız yazar Verne’nin bu kitabını arkadaşım fotoğrafı yolladığında hatırladım. Hatırladığım kadarı ile Yeni Zelandalı ortaokul çocukları, yat ile kendi başlarına gezi yapmaya çıkınca, ıssız bir adaya düşerler. İki yıl o adada kalırlar. Şimdi de Küresel salgın var. Geçen yıl doğru dürüst okula gidemeyen çocuklar, bu yılda belirsizliklerle okullarını açıyor. Bu durum sadece bizim ülkemize has bir durum değildir. Bugünlerde dünya üzerinde Türkiye ile birlikte 70 ülke okulların açılmasına yönelik planlar yapıldı. Her ülke kendi kamuoyu ile bu planları paylaştı.
UNİCEF NE DİYOR?
1946 yılında Birleşmiş Milletler tarafından tüm dünyada Çocuklara Yardım Fonu olarak kurulan kısa adı UNİCEF olan kuruluş, okulların açılması ile ilgili yaptığı açıklamada zor bir süreçten geçtiğimize dikkat çekerek,” Her ülke, okulları nasıl ve ne zaman açacağı konusunda farklı bir aşamada bulunuyor. Bu konuda nihai kararı hükümetler verecek. Bu karar verilirken halk sağlığı, eğitim vb. faktörleri göz önünde bulundurmalı ve okulların açılmasının getireceği avantajları ve riskleri dikkate almalıdır. Bu kararlar alınırken eldeki en güncel bilimsel kanıtlardan yararlanılmalı, çocuğun yüksek yararı ön planda tutulmalıdır. Fakat tüm bunlar okuldan okula farklılık gösterecektir” denildi.
TAVSİYELER
UNİCEF okulların açılması ile ilgili çeşitli tavsiyelerde de bulunuyor. UNİCEF diyor ki,” Okullar yeniden açılırken her ülke; öğrencileri, çalışanları, öğretmenleri ve aileleri korumak üzere genel COVID-19 sağlık stratejisi ile uyumlu bir strateji belirlemelidir. Bu noktada okulların alabileceği önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir: Ders başlangıç ve bitiş saatlerinin kademelendirilmesi, Yemek saatlerinin kademelendirilmesi, Sınıfların geçici veya açık alanlara taşınması ve Sınıf mevcudunu azaltmak için okula dönüşümlü gidilmesiSu ve hijyen olanakları, okulların güvenli şekilde yeniden açılmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Okul idareleri; el yıkama, solunum hijyeni (dirsek içine öksürme veya hapşırma), sosyal mesafe ve binaların dezenfekte edilmesi de dahil olmak üzere hijyen önlemlerini arttırmaya ve güvenli şekilde gıda hazırlanmasına yönelik yeni yöntemler araştırmalıdırlar. İdari personel ve öğretmenler, sosyal mesafe ve okulda hijyen uygulamaları konusunda eğitilmelidirler”.
VELİLER ŞU SORULARI SORMALIDIR
UNİCEF, 70 ülkedeki velilerden, okul idarelerine şu soruları sormalarını da istiyor:” Okul, çocukların güvenliğini sağlamak için ne tür adımlar attı? Okul, öğrencilerin ruh sağlığını korumak için onlara nasıl destek olacak ve hastalık geçiren öğrencilere karşı önyargı ile nasıl mücadele edecek? Okul, özel destek alması gereken çocukları nasıl yönlendirecek? Okulun güvenlik ve zorbalıkla mücadele politikaları okullar yeniden açıldığında değişecek mi? Veli toplantıları vb. ağlar vasıtasıyla okulun güvenlikle ilgili çalışmalarına nasıl destek olabilirim?”
Dünyada yazının bulunmasından sonra tutulan kayıtlarda, küresel salgınların en fazla iki yıl sürdüğüne işaret ediliyor. Korona virüs salgınında Rusya’nın aşıyı bulduğu açıklandı. Türkiye’de dahil birkaç ülkede ciddi aşı çalışmaları var. Belki, Jules Verne’nin dediği gibi günümüzde okul iki yıl tatil olmaz.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!