1991 yılında UNESCO tarafından Yunus Emre'nin doğumunun 750. yılı olarak anılmıştı. Dünya çapında kutlama etkinlikleri yapılmış, ancak Eskişehir’de ciddi bir kutlama programı ortaya konulamamıştı. Ayrıca, her yıl yapılan Eskişehir’deki kutlamalar göz dolduramıyor. İnsanların Yunus Emre beldesine, şimdiki statü ile mahallesine götürülmekte zorluk çekiliyordu. Yılmaz Hoca, 1999 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olunca, Muttalip Caddesindeki çok eski mezarlığı parkta dönüştürme projesi başlattı. Mezarlık taşındı. Park haline getirildi. Yunus Emre mahallesindeki Yunus Emre’nin mezarı başında ciddi törenler yapılamadığı için, Büyük Park adı verilen parka Yunus Emre ‘deki Yunus’un orijinal mezarlığının benzeri, heykeli ile birlikte yapıldı. Muttalip Caddesindeki ‘Büyük Park’ta Yunus Emre anması yapılmasını ısrarla teklif eden Yılmaz Hoca’nın bu teklifi siyasi çekişmeler nedeniyle yapılamadı. Herkes kendince Yunus Emre’yi anmaya devam etti.
ENİŞTEYE GÜVEN
Köprülerin altından çok sular aktı. Bugünlere geldik. Siyasette herkes açısından bir değişiklik yaşanıyor. Mihalıççık ilçesinde donanımlı bir belediye başkanı var. Haydar Çorum’un hanımının Mihalıççıklı olması nedeniyle Mihalıççık’ılar birleşerek “ Enişteyi” yüksek bir oyla DSP’den belediye başkanı seçtiler. Enişte, hanım köye belediye başkanı olunca, üretime yönelik birçok proje başlattı. Yılmaz Hoca zaten seçimden önce Mihalıççık’ta seçime girmeyelim diyen CHP’lilere” Yanlış yapıyorsunuz. Her koşulda Haydar Çorum seçimi kazanacak” diyordu. Yılmaz Hoca’nın bu öngörüsünü CHP’liler göremedi. Haydar Çorum’u DSP’ye kaptırmış oldular. Belki de iyi oldu. Çorum, CHP’nin tartışılan politikalarından uzak durmuş oldu. Dar kapıcı siyaset anlayışından uzak durdu.
TÜRK DÜNYASI ÖNERDİ
Başkan Çorum’un çalışmalarını ilgi ile takip ediyorum. Donanımı hoşuma gidiyor. Unesco’nun 1991 yılında tam başarıya ulaşamamış, Yunus Emre yılından sonra bu kez Azerbaycan, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Özbekistan’ın bizzat önerisi ile Unesco Yunus Emre’nin ölümünün 700 yılına denk gelen 2021 yılını bütün dünyada ‘Yunus Emre Yılı’ etti. Küresel Salgına rağmen, Haydar Çorum Mihalıççık Belediye Başkanı olarak hemşerisi Yunus Emre için Yunus Emre Yılı için çalışmalara bu yılın Ocak ayında başladı. Yani, yaklaşık 12 aydır kesintisiz çalışıyor. Mayıs ‘a kadar da hazırlıklar devam edecek.
Kültür Bakanlığı ile yapılan protokolden sonra Çorum en son olarak Başkent Üniversitesi ile de bu konuda işbirliği yaptı. Herkesin Çorum’un Yunus Emre ile ilgili çalışmalarını isim vermeden yapmasını bizim olayı yazmamızdan sonra, merak edenler yerli yerine oturttu. Herkesi heyecan sardı. Yılmaz Hoca da, Haydar Çorum’a tam destek veriyor. Büyükşehir Belediyesi bugün Kültür Bakanlığı ile pek çok konuda iş birliği yapıyor. Eskişehir’in yeni valisi Erol Ayyıldız Yunus Emre çalışmalarına yoğun destek veriyor. Kısacası, köprülerin altından çok sular aktığı görülüyor. Yunus Emre tüm insanlığı olduğu gibi yüzyıllar sonra bizleri de birleştirdi. İyi bir programın, ekinliğin yapılacağına inanıyorum.
![]() |
![]() |
Dün Dünya Diş Hekimleri günüydü. Ancak, dişlerimiz konusunda sorun yaşıyoruz. 30 yıl önce Eskişehir, Bilecik, Kütahya ve Afyon’daki diş hekimlerini bir araya getiren Ahmet Ataç, Diş hekimleri Odasını kurmuştu. Önemli etkinlikler yaptılar. Bugünde devam ediyorlar. Ataç’ın o zaman söylediği ‘Vücut sağlığı ağızdan başlar’ lafını hiç unutmam. Tüm diş hekimleri günü kutlu olsun. Berberlerin anestezi olmadan diş çekimi yaptığını biliyorum. Neyse o günler geride kaldı. Ataç ve arkadaşlarını mücadelesi ile mahalle aralarında kaçak olarak diş çeken veya protez yapan sahte insanlarda ortalıktan silindi. Şehrimiz diş hekimlerinden dostum, Mustafa Tatar diyor ki,”
Nitelikli sağlık ordumuzun vazgeçilmez bir parçası olan, Ağız ve Diş sağlığı bilincinin oluşması, iyileştirilmesi ve tedavisi için ve özellikle en büyük risk grubu olarak, aylardır yaşadığımız pandemi sürecinde yaşamsal riske rağmen özveriyle çalışan ve emek sar eden tüm meslektaşlarımın günü kutlu olsun”
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!