DSP’de ‘çile çiçekleri’ vardı. Ayrıca, zaman içinde DSP’de bir kadın milletvekili kurultayda Ecevit’in karşısına genel başkan adayı olarak çıkmıştı. Hem kendisine ‘çile çiçekleri’ ismini verenler hem de genel başkanlığa soyunan DSP’nin kadın milletvekili anlaşılamadı. Sonuçta, DSP bu hale geldi. Partilerde farklı fikirler ve renklerin yaşamasına niye izin verilmez? Bir kişi genel başkana karşı genel başkanlığa adaylığını koyamaz mı?
MAÇ DURDU
CHP’de bir kişinin o günkü ruh haline göre, belediye başkanlarını ve meclis üyelerini belirlemesi doğal sayılmalımıdır? Dün sabahleyin yine CHP’de kendilerine ‘Mücadeleye Devam Ekibi’ olarak isimlendiren grup sabah kahvaltısında bir araya geldi. Ekibin sözcülerinden Odunpazarı Belediye Başkan Aday Adayı Muhsin Dilbaz,”Eskişehir birine emanet edildi. Bu durum Eskişehir’de neden iki vekile düştüğümüzü anlatıyor. Bir gün hak, hukuk, adalet herkese gerekli olacak” dedi. Dilbaz, seçim takviminin devam etmesini beklerken, CHP takvimi iptal etti. Süreç devam ederken, maçı durdurdu.
KİMSE YORUM GETİREMEDİ
Eskişehir 6’dan 7 milletvekiline yükselirken, CHP’nin 3 milletvekili de 2’ye düşüyor. Ama gerçek CHP’liler dışında kimse bu işe kafa yormak istemiyor. Bugün gelinen aşamada bir CHP’li belediye başkanının inisiyatifi ile CHP il başkanlığına atanan kişi, başka bir belediye başkanının isteği üzerine görevden alınmak isteniyor. CHP’nin 3 milletvekili çıkardığı Haziran seçiminde başarılı il başkanı görevden alınmış, bir başka il başkanı atanmıştı. Birkaç ay sonra tekrarlanan seçimde ise CHP 3 den 2’ye düşmüştü. Kısacası kimse bu işten ders çıkarmıyor. Tekrar tekrar belirli bir kriter yokken il başkanı değişebiliyor. CHP çevresinde bir belediye bürokratı ‘il başkanı’ sıfatı ile takdim ediliyor. Ya da öyle biliniyor.
HAVA HOŞ ANCAK
CHP’nin klanı bir haber sitesine değerlendirmelerde bulunarak,”Bizim için hava hoş. İttifaklı olsun, ittifaksız olsun, biz Eskişehirli seçmenin karşısındayız” diye konuştu. İttifak aslında çok renkliliktir. Olayı bir kişinin tekeline vermemektir. Çoğulculuktur. Bir anlamda demokrasinin gereğidir. Çünkü birden fazla elin taşın altına sokulmasıdır. Sadece AK Parti ile MHP ittifak yapmıyor ki, CHP’de kendisinden başka iki parti ile ittifak yapıyor. Kendisi için durumun fark etmeyeceğini söyleyen kişi, başka partilerden kendi yaş taşlarını ise meclis üyesi listesi oluşturma iddiası ile toplamaya çalışıyor. Bir anlamda kendisi de ittifak ile seçimin geçileceğine inanıyor.
TARTIŞABİLİRİZ
İttifak görüşmeleri partilerin genel merkezleri tarafından yürütülüyor. Ancak, Eskişehir’de kendilerini CHP’nin üzerinde görenler tarafından ittifak bir anlam taşıyamayabilir. Diyelim ki, Eskişehir’de dâhil CHP cephesinde ittifak görüşmelerinde bir sonuca varıldı. İttifak yapıldı. Eskişehir’dekiler yani Klan yapılan ittifakı kabul etmeyebilir. Diyelim ki, yapılan ittifakta Odunpazarı İlçesi ittifak yapılan partiye bırakıldı. O zaman Eskişehir’de ittifak kabul edilmeyecek ya da CHP açısından Eskişehir ittifak dışında mı bırakılacak. Aslında ‘Mücadeleye Devam Ekibi’nin sözcülerinden Muhsin Dilbaz, 1989 seçimlerinden örnek vererek, ön seçimli ve parti üyeleri ile kucaklaşan bir ittifak yapılmasından yana olduklarını söylüyor. Bu durum Eskişehir’de iktidarda bulunan CHP’liler için geçerli bir durum değildir. Sonuçta, birileri önümüzdeki, süreçte tasfiye olacak ama bakalım kim olacak? Sonuç, itibarıyla aynı partide de olsa, fikirlerin yarışmasına destek verilmelidir. Yüz çiçek açmalı, yüz fikir yarışmalı.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!