Her şeyden önce havanda su dövmemek gerekir. Mevcut durumu ilerletmek o şehir de yaşayanların görevi olmalıdır. Milletvekillerine görev düşmektedir. Belediye başkanları üzerlerine düşeni yapmaya çalışıyor.
Önce başlıkları yazmak istedim. Mesela, dünkü gazetemizin birinci sayfasında önemli bir başlık” Sivrihisar Türkiye’nin gözbebeği olacak”. Sivrihisarlı iki belediye başkanı yan yana dayanışma içindeler. Sivrihisar son yıllarda belediye başkanı Hamid Yüzgüllü’nün özel gayreti ile turizm kenti olmaya gayret gösteriyor. Sivrihisarlı olan Tepebaşı Belediyemizin Başkanı Ahmet Ataç da, Sivrihisar için her türlü desteğe hazır olduğunu söylüyor. İki başkanda farklı partilerden seçildiler. Ancak, şunu biliyorlar. Bir il turizminde bir adım daha öne geçecekse, birlikte geçecektir. Şu ilçe öne geçecek, diğeri geride kalacak. Böyle bir turizm anlayışı olmaz. Böyle anlayış başarıya da ulaşamaz. Yap hep, ya hiçtir. Ne olacaksa birlikte olacaktır. Bir yer tek başına turizm hareketini bir süre sürdürebilir. Sonra hareket söner. Yok olur. Herkes zarar görür. Güç birliği şarttır. Evet, bugün Eskişehir’de bir turizm hareketi vardır. Ama yeterli değildir.
Kaynaklar değerlendirilemediği açıkça görülüyor.
BAYRAM İLAN EDİLDİ, NE OLDU?
Han’a gençleri götürmek, süt sağmasını öğretmen önemlidir. Asıl önemli olan ise, Han’ın UNESCO’nun ‘Kalıcı Somut Listesine’ alınmasıdır. Geçmişte Odunpazarı Somut Olmayan Geçici Miras listesine alındığında, dönemin belediye başkanı bayram ilan etmişti. Bir gelişim olmadı.
Amerikan üniversitelerinde bölümleri bile olan Frigler, dünya tarihinde önemli bir yer tutar. Friglerin insanlığa bıraktıkları eserler, Eskişehir-Kütahya, Afyonkarahisar, Ankara, Burdur ve Uşak illeri arasındadır. Eserler 6 il arasındadır. Ancak, en önemlileri Han ilçemizin sınırları arasındadır. Bazı tarihçiler, Friglerin Türk kökenli oldukları söylemektedir. Han ilçemizin Yazılıkaya anıtında, kimilerine göre okunan, kimine göre okunması mümkün olmayan yazıların eski Türk harfleri olduğu iddia edilmektedir. Rahmetli Kazım Mirşan bu yazıları okudu. Yani, eğer söylenenler gerçekse, Türkler Anadolu’ya Malazgirt’ten son kez girdiler. Han ilçemizin el değmemiş, bakir doğası, tarihi ile UNESCO tarafından Dünya Kalıcı Somut Mirası olarak ilan edilebilir. Her işe el atan CHP milletvekilleri niye bu işe el atmazlar bilinmez. Dünyada ilk çengelli iğneyi, ilk flütü Frigler icat etmişlerdir. Efsanelere konu olan tarihteki ilk müzik yarışmasını da Frigler yapmıştır.
ÖRNEK: GÖBEKLİTEPE
1946 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), bugüne kadar Türkiye’den dünya miras listesine tam 18 yeri almıştır. Han için kimse bir çaba harcamadığı için, bu işi yapanların Han’dan haberi olmadıkları açıktır. Han’ın UNESCO’nun dünya mirası listesine alınması için başvuru yapılması gerekiyor. Başvuru sonrasında, UNESCO Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) ve Uluslararası Doğayı ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının Han’a gelerek inceleme yapması gerekiyor. Kısacası, sıkı bir çalışma yapılmalıdır. Han iki dönemdir CHP’ye oy verdiğine göre, bu işleri kimin yapacağı ya da öncülük edeceği bellidir. Festival, sinema günleri, süt sağma dersleri ile iş bir süre götürülebilir. Hedef dünyaya açılma olmalıdır. Türkiye’nin uluslar arası birliğe 1983 yılından bu yana üyeliği bulunuyor. 2014 yılından bu yana da Türkiye her yıl kalıcı listeye en az bir yeri kültürel miras listesine ekletiyor. Göbeklitepe 2018 yılında kalıcı listeye alındı. Bu yılı da Göpeklitepe yılı ilan ettik. Daha somut işler ve projeler bizleri bekliyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!