Bugünlerde hepimiz için büyük önem taşıyan Kıbrıs Barış Harekâtının 46. Yıl dönümünü kutluyoruz. Dünkü yazımda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, Türkiye ve hepimiz için önemini anlatmıştım. Bugün kendileri Eskişehirli olmasa da, her gün biz Eskişehirliler ile birlikte yaşamaya devam eden Kıbrıs da verdiğimiz iki şehidimizden söz etmek istiyorum. Şehitlerin tümünü her fırsatta hatırlamalı ve anmalıyız.
Mahallesindeki caddeye ismini veren Şehit Yüzbaşı Tuncer Güngör, tüm şehit olan askerlerimiz gibi gerçek bir kahraman ve vatanseverdir. Piyade Komando yüzbaşısı olan Tuncer Güngör, 20 Temmuz 1974 barış harekâtına, Kayseri Hava İndirme tugayının bölük komutanı olarak katıldı. Kıbrıs’a bölüğünün başında, Lefkoşe yakınlarına paraşütü ile indi. İndikten sonrada Beşparmak dağlarının güney ucundaki Rum mevzilerini imha etti. Bu imha etme sırasında bir Rum kurşunu miğferini deldi. Kafasından yara aldı. Hastaneye kaldırıldı. Hastanede yatmalısın, sözlerine aldırmadan cephe hattına geri döndü.
Kıbrıs da, şimdiki adı ‘Yanık Konvoy’ olan bölgede 27 araçlık zırhlı Rum konvoyu ile karşılaşıyor. Burada cephane dolu bu konvoyu ve 181. Rum topçu taburunu, askerleriyle birlikte imha ediyor. Burada yaralı olan Yüzbaşı Tuncer Güngör şehit düşüyor. O gün Eskişehir Belediyesi caddeye onu yaşatmak için ismini veriyor. Mekânı cennet olsun.
BİZİMLE YAŞIYORLAR
Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel ise 8 Ağustos 1964 tarihinde Eskişehir'den Kıbrıs'a savaş uçağı ile dörtlü kol komutanı olarak gönderiliyor. O dönemde yine Kıbrıs da Türklere yönelik saldırılar vardır. Kıbrıs semalarında F-100 uçağı ile Cengiz Topel Rumlara uyarıda bulunmak için uçarken, uçağına yerden ateş açılıyor ve uçak isabet alıyor. Cengiz Topel, uçağından paraşüt ile atlıyor. Rumlar tarafından eseri alınarak, işkence yapılıyor. Uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine uyulmuyor. İşkence sonucu Cengiz Topel şehit düşüyor. Rumlar hastanede hayatını kaybettiğini açıklıyorlar. Ancak, cenazesi bir türlü Türkiye'ye verilmiyor. Israrlı girişimler sonucunda cenazesi Türkiye'ye veriliyor. İkisi de bugün ülkemizde kendi doğduğu şehirlerdeki şehitliklerde yatıyorlar. Eskişehirliler de onları unutmuyor. Unutturmuyor.
![]() |
![]() |
Eskişehir bozkırda bir şehirdir. Ancak, Eskişehir için yıllar önce söylenen ‘Bozkırda açan çiçek’ söylemi, ülke çapında rağbet gördü. Eskişehir'in ister merkez ilçelerine ya da ‘uzak ilçe’ diye nitelendirilen ilçelerine gidildiğinde mutlaka kartpostallık görüntüler ile karşılaşılabilir.
Küresel salgın döneminde eski özlem daha da arttı. Sağlık Bakanlığımızın Bilim Kurulu Üyeleri, bayramlarda ziyarete gidilmesi yerine, yakınlarımıza telefon edilmesini ve kartpostal yazılmasını istiyorlar. Eskiden dini bayramlardan ve yeni yıllarda önce gelen bayramın özelliğine göre kartpostal satışları başlardı. İnsanlarda sevdiklerine kartpostal atardı. Kartpostallar tüm dünyayı dolaşırdı. Eski alışkanlıkları yeniden ortaya çıkarmak gerekiyor. Küresel salgında eski alışkanlıklar kendiliğinden ortaya çıkmaya da başladı. İnönü ilçesinin kenarından geçen özel araçlar tarlaların güzelliği karşısında durarak, hatıra fotoğrafı çektiriyor. Kartpostallık görüntüler ortaya çıkıyor. Fotoğraf sanatçıları, İnönü belediyesi ile işbirliği halinde gelecek yıl bu mevsimde bir fotoğraf yarışması açabilir. Yarışmada dereceye girenler, kartpostallarda değerlendirilebilir.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!