Sivrihisar’daki kiliseyi görmeyenlerde Sivrihisar’da 1881 yılında inşa edilen kiliseyi bilirler. Aralarında bilim insanlarında olduğu geniş bir kesimde Sivrihisar’daki bu kilise ile başka yerlerdeki kiliseyi karıştırırlar. Son yıllarda Sivrihisar Belediyesinin tanıtım atağı ile Sivrihisar’daki kiliseyi başka yerlerdeki kilise ile karıştırmanın önüne geçildi.
Sivrihisarlı olduğumuz için kilisenin varlığını çocukluğumuzdan bu yana biliyoruz. İçine girmezdik. Çünkü çok bakımsızdı. Kiliseyi ortadan bölen bir duvar vardı. Duvarın bir yanındaki jeneratör çok eskiden Sivrihisar’ın elektrik ihtiyacını sağlardı. Sonraki yıllarda yine kilise Sivrihisar Zirai donatım Kurumu tarafından depo olarak kullanıldı. Çiftçilerin ihtiyacı olan gübreler çuvallarda kiliseye konurdu. Ekim zamanı da buradan traktörlerle çiftçilere gübre dağıtılırdı. Gübre istifleme işinden de vazgeçildiğinde, kilise uzun yıllar boş kaldı. Bakımsızlıktan yok olmaya doğru gidiyordu.
Hatta Anadolu Üniversitesinden bir öğretim üyesi ile 20 yıl önce Sivrihisar’a gezmeye gittiğimizde kilisenin önünde tarihi değeri olan bir kapartmayı bularak, belediye başkanına teslim etmiştik. O kabartma restorasyonu yapılan kilisede bulunuyor.
CEREN’İN KONSERİ
Takvimler 2008 yılını gösterdiğinde bugün Hacettepe Üniversitesinde profesör olarak konservatuvarlarda öğrenci yetiştirmeye devam eden Türkiye’nin önde gelen senfoni orkestrası şeflerinden olan Burak Tüzün, Anadolu Üniversitesi rektörlüğünün kendisine görev verdiğini, üniversitenin 50. Yılı nedeniyle konserler düzenleyeceğini söyledi. Tüzün, konserlerin yeri ile ilgili benimde fikrimi soruyordu. Ben hemen Sivrihisar’daki kilisenin uygun olacağını söyledim. Sonuçta bir konser programı ortaya çıktı. Afyon Kocatepe, Kütahya Aizonai, Sivrihisar Kilise, Seyitgazi, İnönü, Mihalıççık da konser verildi. Çifteler de ise konser verilecek bir alan bulunamadı.
Sivrihisar konseri için kilise seçildi. Kilise yapılışının 100. Yılında ilk kez etkinlik için açılacaktı. Sivrihisar belediyesi kapsamlı bir temizlik yaptı. Konser programlarını da doğal olarak orkestranın şefi Burak Tüzün hazırlıyordu. Sivrihisar dışındaki yerlerde yapılan programlarda bir opera sanatçısı Azeri türküleri söylüyordu. 60 kişilik orkestrada opera sanatçısına eşlik ediyordu. Hatta ilçenin birinde üniversitenin halk dansları da sahne aldı. İlçelerde yaşayanlar konserlere ilgi gösteriyordu.
Tüzün’ün Sivrihisar kilise için ağır bir konser programı seçmesi ve arp sanatçısı Ceren Necipoğlu’na görev vermesini pek anlayamamıştım. Sivrihisarlılara konserin ağır geleceğini düşünüyordum. Ancak, 100 yıl sonra açılan kilisedeki konsere Sivrihisarlılar büyük ilgi gösterdi. Arkadaşımız Ceren Necipoğlu’nun da bu konser son konseri olduğunu sonra anladık.20 Ağustos 2008 gecesi Sivrihisarlılar ilk ve son kez Ceren Necipoğlu ile tanıştılar. Konser arasında köfte yerken Ceren Hoca’nın fotoğraflarını çekmiştim. Bana böyle fotoğraflarımı çekme diye kızmıştı.
Sonra, Ceren Hoca brezilya’daki Rio Arp konserine Türkiye’yi temsil etmek için gitti. Konserde Türk müziğinden eserler seslendirdi. Eserlerin tamamını Türk müziği bestecileri yazdı. Hatta bazıları da besteciler tarafından Türk müziğini tanıtmak amacıyla bu konser için yazıldı. Ceren Necipoğlu, Brezilya konserinin provasını da Anadolu Üniversitesinin bir salonunda yakın çevresine yapmıştı. Prova özelliği taşıyan konsere Burak Tüzün ile bende davetliydim. Provada fotoğrafta çekmiştim. Sonra uçak düştü ve Ceren Necipoğlu hayatını kaybetti. Kilisedeki konserde onun Türkiye’deki son konseri olarak Brezilya konseri ile birlikte tüm dünya televizyonlarında gösterildi.
RESTORASYON
Bu olay Kültür Bakanlığını da harekete geçirdi. 10 yıl önce kilise kapsamlı bir restorasyon gördü. Sonuç olarak, bu hafta sonu Türkiye’de yaşayan çeşitli milliyetlerden Hıristiyanlar kiliyse gelerek dua etti. Gelenlerin bana söylediğine göre çok kişi Sivrihisar’ı Sivrihisar’daki kilise ve diğer tarihi eserleri merak ediyormuş. Yani, Sivrihisar’a doğru paralı turistlerin akını artarak devam edecek. Odunpazarı’nda gördüğümüz turistleri, daha fazlasını ve paralılarını artık Sivrihisar’da göreceğiz. Ceren’i anısı da yaşayacak. Sivrihisar’da festival ve etkinlik denildiğinde o akla gelecek. Anadolu Üniversitesi bu tipten etkinliklerine devam edebilir. Sivrihisar Belediyesi sanat ve kültür etkinliklerini yapmaya her zaman destek veriyor. Sivrihisar halkı da ilgi gösteriyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!