Geçtiğimiz günlerde ‘Dünya Çevre Gününü’ törenlerle kutladık. Bana göre Eskişehir’deki dişe dokunur açıklama ve etkinlik Tepebaşı Belediyesinden geldi.
Tepebaşı Belediyesi çevrecilik adına yaptıklarını afişlerle spotlar halinde duyurdu.
Tepebaşı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri Eskişehirlilerin bahçe ve budama atıklarından, kül ve cüruf atıklarına, mobilya ve ev eşyası atıklarına, tadilat atıklarına kadar her türlü atığı hangi gün, hangi koşullarda ücretsiz olarak aldığını kamuoyu ile paylaştı.
Avrupa ülkelerinde evlerdeki çöpler dışında dayanıklı tüketim malları ile mobilya ve benzeri atıklar vergi karşılığında, ücretle atılır. Buzdolabını mı atacaksın. İlk önce vergisini belediyeye yatırırsın, sonrada belediye yine ücretli olarak onu en yakın atık fabrikasına taşır. Türkiye daha bu düzeye gelemedi.
Tepebaşı Belediyesinin çevre temizliği konusundaki ücretsiz hizmetleri bu açıdan önem taşıyor. Belediyede belki de kullanılabilecek veya tamir olabilecek mobilya ve benzeri eşyaları kendi imkânları ile tamir ettikten sonra, bir ihtiyaç sahibine veya Eskişehir’e öğrenim görmeye gelen bir gence vermektedir. Aslında hedef sıfır atık olmalıdır. Çöpe atılacak bir atık yoktur. Geri dönüşüme gönderilecek atık vardır.
KIRSAL ALANDAKİLER NE OLACAK?
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ya da en yetkilisi konuşmaya başladığında, mahalle statüsüne çevrilen 450 köyün Büyükşehir Belediyesi sorumluluk alanında olduğunu söyler. Doğrudur. Büyükşehir Belediyesi artık her yerden sorumludur. Kapanan belde belediyelerinin çöplükleri her geçen gün dökülen çöplerle taşmaya başladı. Mahalleye dönüşen köylerde çöpler gelişi güzel hayvanların otladığı meralara dökülüyor. Bayramda köyümüze gittiğimde gördüm. Çöp dökülen alan her geçen gün büyüyor. Ne olacak? Eski köylerde yeni mahallerde büyüyen genişleyen çöp alanları ne olacak? Sarıcakaya ve Mihalgazi İlçelerimizin sebze ve meyve ambarı olması ile övünüyoruz. Peki, bu iki ilçemizin kırsalında da çöp dökülen alanlarda kontrol yok.
Kısacası, kırsal alandaki gelişi güzel oluşturulan çöplük alanların kontrolünü kim yapacak. Büyükşehir Belediyesinin bu konularda bir çalışması olduğunu duymadık. İlçe belediyelerin ise bu işin üstesinden gelmesinin imkânı yok. Büyükşehir Belediyesi bu alanların ortadan kaldırılması veya kontrol altına alınması için ilçe belediyeleri ile çalışma yapabilir. Bugün bu çalışma başlatılmaz ise yarın çok geç olabilir. Kırsal kelimesi dillerde gelişi güzel kullanılmamalıdır. İcraata geçilmelidir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!