Kimileri bilinçsizce bir ilimizde, yetkilerini de aşarak ilin Cumhuriyet döneminde konulan ismini değiştirmek istiyor. Kimimizde vatan sevgisinin ne demek olduğunu yaşayarak öğreniyoruz. Çin’deki kardeş şehirden Eskişehir’i gezmeye gelen içinde meslektaşlarımızın da olduğu Çinli heyet, Eskişehir’den iyi izlenimler ile ayrıldı.
Kardeş şehir olduğumuza göre Çinlilere hemşerilerim diyebiliriz. Hemşerilerimiz, konuğumuz olarak Odunpazarı meydanında soluklanarak, çaylarını yudumlarken heyetten biri ayakkabı boyacısına ayakkabılarını boyattı. Heyette bulunan gazeteciler ayakkabı boyatma işini, Çin’e döndüklerinde gazete ve televizyon haberi yapmak için çekim yaptı. Çinli hemşerilerimizin, Suriye’deki savaştan kaçarak gelen Türkmen Cuma Hüseyin’e ayakkabılarını boyatmaları üzerine, Cuma Hüseyin’in ABD’nin bölgeye müdahale etmesi nedeniyle canını zor kurtararak, çocukları ve eşi ile Eskişehir’e geldiğini anlattım. Cuma’nın burada olmaktan çok mutlu olduğunu Türk asıllı olduğu içinde herkes ile kendi dilinde konuştuğunu söyledim. Çinlilerin, Cuma’ya ilgileri daha da arttı.
Bu arada Göç İşleri Eskişehir İl Müdürlüğü, çeşitli vesilelerle Eskişehir’e gelen göçmenlerle yakından ilgileniyor. İl Müdürü Gökhan Akyıldız, göçmenlere yönelik çeşitli etkinlikler düzenlemeyi de seviyor. Önceki gün göçmenlere yönelik düzenlenen kursların sonucunda, sertifika dağıtan il Müdürü Akyıldız, Afganistan’dan yürüyerek Türkiye’ye sığınan Zekiye isimli kadının öyküsünü de anlattı. 70 yaşındaki kadın Afganistan da eşini ve kardeşini savaşta kaybettikten sonra, iki kızı ve gelinini yanına alarak, Türkiye’ye kadar gece-gündüz yürümüş. Bugün Zekiye Hanım ve iki kızı ve gelini Eskişehir’de bulunmaktan son derece mutlular. Vatan sevgisinin ve vatansız olmanın ne demek olduğunu bilmeyenlere duyurulur.
Eskişehir’de son günlerde en çok tartışılan konuların başında ‘ağaç kesme’ olayları geliyor. Odunpazarı Belediye Meclisinin bu ayki oturumunda da ağaç kesme konuları tartışma konusu olmuştu. Eskişehir’de belediyelerin‘ağaç kesme’ olaylarını yakından takip eden eski bir oda başkanı, evinin önünde yaşanan son ağaç kesme olaylarından sonra bana Sakarya’nın Taraklı ilçesinde geçen yılki çıkan yangından zarar gören 7 asırlık çınar ağacının, yapılan özel bakımla yaşama döndürülüşünün hikâyesini gönderdi. 13. yüzyılın sonralarında ilçenin Osmanlı topraklarına katılması şerefine akıncılar fetih nişanesi olarak 7 çınar ağacı dikerler. İstanbul’dan gelen özel bir ekip yangında zarar gören ağaçları kurtarır. Bizim Hamamyolu parkındaki çınarın neden dikildiğini bilmiyoruz. Ama yeni Hamamyolu projesi ile birlikte demir korkuluklarla ayakta durmaya çalıştığını biliyoruz. Bakalım ne olacak?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!