Yıllar önce ilk kez 2 Eylül gazetesinde bendeniz haber yaparak, Alpu ilçesinde Maden Tetkik Arama Kurumunun yaptığı sondajlarda kömür yataklarına rastlandığını duyurmuştuk. Eskişehir’de Mihalıççık ilçemizdeki kömür ocaklarından sonra Alpu ilçemizdeki kömür içinde ocaklar açılacağı düşünülmeye başlamıştı. Ancak, o dönemde bu haberimizin Eskişehir’de yeterince tartışılmadı. Alpu’ya Termik Santral kurulacağını da ilk kez 2 Eylül gazetesi yazdı. Murat Atikel’in gazetemizin manşetinden duyurduğu Alpu’ya Termik Santral kurulacağı haberinden sonra, Eskişehir kamuoyu konuyu tartışmaya başladı. Termik santral tartışması bazen bilimsel ölçütlerde bazen de siyasal ölçütlerde tartışıldı. Sonuçta, dün de Toprak Kurulu ikinci kez toplantı. Bu konuda herkes söyleyeceğini söyledi. Konu karakolluk oldu. Davalar açıldı. Bundan sonra mahkemelerin vereceği kararlar ile termik santralın geleceği belirlenecek gibi duruyor. Bu konu artık mahkemeye düştü.
1960 ile 1970’li yıllarda Türk sinemasına damgasını vuran aktör Göksel Arsoy, geçtiğimiz günlerde yaşam öyküsünün anlatıldığı kitabının imza gününe katılmak için Eskişehir’e geldi. Arsoy, Eskişehir’de her yaştan Eskişehirliden büyük ilgi gördü. İmza gününde oldukça genç yaşta Eskişehirlileri de gördüm.Bu hemşerilerimizin Arsoy’u nerden tanıdıklarını düşündüm. Arsoy’un Eskişehir’de hava üssünde çevirdiği filmin üzerinden 55 yıl geçti. 1963 yılında çevrilen siyah-beyaz film benimle yaşıt bulunuyor.
Ayrıca, Halit Refiğ’in çektiği bu filme 1963 yılında Hava Kuvvetlerimiz destek verdi. Film, 1960 darbesinin ardından çekildi. Bazıları aşk filmi olarak gördükleri bu filmde 196o darbesinin mesajlarını da taşıyordu. Film tamamladıktan sonra sansür kuruluna takılmıştı. Çünkü o dönemde çekilen filmler sansür kuruluna giderdi. Sansür kurulunun izin vermediği filmler Türkiye’nin dört bir tarafındaki sinemalarda gösterilemezdi.
CÜNEYT ARKIN’IN MEŞHUR OLDUĞU FİLM
Halit Refiğ, 1963 yılında Şafak Bekçileri ismini taşıyan filmi çekerken, Eskişehirli yedek subay Fahrettin Cüreklibatur ile de tanışır. Sonradan Cüneyt Arkın adını alacak olan Fahrettin Cüreklibatur, Halit Refiğ’in dikkatini çeker. Eskişehirli doktor, aktör olarak Türk sinemasına kazandırılır. Kısacası, Şafak Bekçileri filmi o dönemde Eskişehir’de çekildi. Ancak, etkilileri büyük oldu.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!