Dün Demokrat Parti’nin düzenlediği program ile Büyükşehir Belediye Başkanı Aydın Arat, aramızdan ayrılışının 23. Yıl dönümünde Asri Mezarlıktaki mezarı başında anıldı. Eskişehir’in Büyükşehir statüsüne kavuşmasından sonraki ilk seçim 1994 yılında yapıldı. Kent merkezindeki üç belediye başkanlığını da DYP’nin adayları kazandı. Aydın Arat da, ilk Büyükşehir Belediye Başkanı oldu.
Arat, beş yıllık görev süresini tamamlayamadı. 4 Eylül 1997 tarihinde vefat ederek, aramızdan ayrıldı. Kendisinden önceki başkanların devam eden projelerine sahip çıktı. Hemen aklıma gelen projelerinin başında doğalgaz gelir. Arat o dönemki hükümet üzerinde siyasi ve kişisel ağırlığını da kullanarak doğalgaz projesini yaşama geçirerek Eskişehir'in hava kirliliği sorununa kesin ve kalıcı çözüm buldu.
Kalabak Suyu Dolum Tesisleri bu dönemde yapıldı. Tankerden damacanaya dönüşüm sağlandı. Aşevi açıldı. Sultandere’de ekmek fabrikası kuruldu. Sezai Aksoy ve Selami Vardar döneminde başlayan projeleri de takip etti. Arat, 3.5 yıl görevde kaldı.
EN SON GÖREN GAZETECİYİM
Aslında Arat’ın ciddi sağlık sorunları yoktu. Safra kesesi ameliyatı olmak için Tıp Fakültesi Hastanesine yattı. Vefatından önceki gece hastanede yatan özel odasında kendisini ziyarete gittim. Yanında refakatçı olarak o dönem Büyükşehir Belediyesinin basın müdürü olan Orhan Güngör vardı. Uzun bir görüşmeden sonra, bana belediyenin Sultandere’deki ekmek fırınından gelen üç ekmeği verdi. Fırın yeni açılmıştı. Arat, nikâh şahidim olduğu içinde bana ayrı bir ilgi gösteriyordu. Ekmekleri torbanın içinde aldım. Gitmek için harekete geçtiğimde, beni geçirmek istediğini söyledi. Bende kabul etmeyince,” Dur sigara içeceğim” dedi. Beni asansöre kadar geçirdi. Sigarasını yaktı.
O anda aklıma kendisinden önceki belediye başkanı Selami Vardar geldi. Vardar, belediye başkanlığını ‘iğneli fıçıya girmiş adam’ olarak tarif ederdi. Yani, o ne yaptı, bu ne yaptı diye bir durum yok. Her belediye başkanı elindeki bütçeler dâhilinde çalıştı. Bayrak elden ele geçti. Şehrin gelişmesine katkıda bulundular. Büyükşehir Belediyesinin, başkanlık girişi katında belediye başkanlarının fotoğrafları var. Eskişehir’in tarihinin özetidir. Kendisini ve sonsuzluğa göç eden belediye başkanlarımızı saygı ve özlemle anıyoruz. Şunu söyleyebilirim. Aydın Arat’ı en çok zorlayan konu Eskişehirspor konusu olmuştur. Sağlığının da bozulmasına neden olmuştur.
![]() |
Dün milletvekillerimiz, dostlarımız, arkadaşlarımız sosyal medya hesaplarına evlerindeki evcil hayvanları ile çekilmiş fotoğraflarını koydular. Bizim evin bahçesinde köpeğimiz evimizde de kedimiz var. Hayvanlarımızı seviyoruz. Onlarla yaşamaktan da mutluyuz. Ancak, 4 Ekim tarihi ile bir konu var. Bizde unutmuşuz. Bize de, ünlü piyano sanatçımız Gülsin Onay yaptığı paylaşımla hatırlattı. İsviçre Medeni Kanunu örnek alınarak hazırlanan Türk Medeni Kanunu, 17 Şubat 1926’da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe girdi. Ailede kadın-erkek eşitliği sağlandı. Evlilikte resmi nikâh zorunluluğu getirildi.
Tek eşle evlilik esası getirildi. Kadınlara, istedikleri mesleğe girebilme hakkı tanındı. Mahkemelerde tanıklık yapma, miras ve boşanma konularında kadın-erkek eşitliği sağlandı. Patrikhanelerin, din işleri dışındaki yetkileri kaldırıldı.
![]() |
Azerbaycan’ın vatanını savunmasına, Ermeni diasporasının söyleyeceği bir şey yok. Çünkü Azerbaycan vatanını savunuyor. İşgal altındaki topraklarını tekrardan özgürleştirmek istiyor. Ermeni diasporası eylem yapabildiği Amerika gibi ülkelerde Türkleri hedef alıyor. Türklerin yanında yer alan Amerika’nın siyahi yurttaşları da, Washington kentindeki Mustafa Kemal Atatürk heykelini, Ermeni diasporasından nöbetleşe böyle korumaya başladı. Umudun ve başarının adı da tüm dünyada Atatürk’tür.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!