Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, önceki akşam ülkemiz televizyonlardan ulusa seslendiğinde bu kez Türkiye’nin Covid-19 haritasını da açıkladı. Biz birkaç gündür yazıyorduk. Ülkemizin diğer illerine göre Eskişehir’in durumun iyi olduğu bizim yazılarımızın ötesinde Sağlık Bakanlığı verileri de doğruladı.
Sağlık Bakanının söylediği bir nokta hepimizin sağlıkçılarımıza olan saygımızın, sevgimizin bir kat daha artmasına neden oldu. Türkiye genelinde 601 sağlık çalışanının Covit-19 ile savaştığını bakanımız söylerken, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi üç şehit verdi. Hocalarımız Prof. Dr. Fevzi Aksoy, Prof. Dr. Sedat Tellaloğlu, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Çapa’nın şehitleri olarak tarihe geçti. Ayrıca, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi de Prof. Dr. Feriha Öz’ü şehit verdi. Hocalarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Öğrencileri ve bizler onları yaşatmaya devam edeceğiz.
Küresel salgın ile birlikte yaratılan korku ortamında ortaya çıkan görüşler birbiri ile yarışıyor. Kimisi doğanın intikam aldığını söylüyor. Küresel salgında insanlık tarihini bilmek ya da incelemek gerekiyor. İnsanlık salgın hastalıkla ilk kez karşılaşmıyor. Mesela, 1340 yılındaki veba salgınında Avrupa nüfusunun yarısını kaybetti. Amerika’nın keşfinden sonra Avrupalılar Amerika’ya giderken yanlarında çiçek hastalığı virüsünü da götürdüler. Bu virüs yerli nüfusun tamamına yakınını yok etti. İnsanlığın bugünde dünyada top yekûn verdi mücadele yüz yıllardır verilen mücadelenin devamıdır. Alet yapan insanın dünya yüzeyinde görülmesinin üzerinden iki milyon yıl geçti. O günden bu yana insanoğlunun doğa ile mücadelesi devam ediyor.
Avrupa’da kapitalizm çağının açılması ile birlikte bilim ve teknolojide atılımlar başladı. İnsan nüfusu milyarlar ile ifade edilmeye başlanıldı. Bu arada kapitalist ekonomik ilişkiler doğanın dengesini bozdu. Çölleşme arttı. Dünyanın sıcaklığı devamlı yükselişe geçti. Bugünkü mesele, insanlığın sorunu doğaya doğru amaçla müdahale etmektir. Kapitalizmin bir üst aşaması olan emperyalizm çağında kapitalistin çıkarı da, bu son salgın olayından sonra betonlaşmayı önlemektir. Denizleri temiz tutmak. Kısaca, kaynakları dengeli kullanmaktır. Yoksa kapitalizmde kendi elini zayıflatacaktır. Üretim ile tüketim arasında belli bir düzen varsa, kapitalist açısından kar vardır. Bugün kapitalist serbest piyasa sistemi ile insanlık net bir şekilde karşı karşıya geldi. Bir dönem feodalizmi tasfiye ederek, önemli rol oynayan kapitalizm salgınla başka bir aşamaya gelmiştir. Kamuculuğu, Atatürk’ün karma ekonomi politikalarını bundan sonra daha çok tartışacağız.
Herkesin yakından tanıdığı iyi bir cerrah ve gönül insanı olan, dilim varmıyor ama politikada şansı yaver gitmeyen Eskişehirli kalp ve damar cerrahı Muharrem Şenel 1 Nisan günü sosyal medya hesabından çalıştığı Gürlife hastanesinin SGK ile anlaştığını yazdı. Bende inandım. Hatta içimden bu günlerde önemli bir işlevin yerine getirilmiş olduğunu düşündüm. Sonra ise olayın Şenel’in 1 Nisan şakasından kaynaklandığını anladım. Gürlife Özel Hastanesi yoğun bakım servislerini de geliştirdi. SGK bu işi çözmelidir. Özellikle küresel salgın ile karşı karşıya olduğumuz bu günlerde bu hastanemizde sistem içine katılmalıdır.
Önceki sabah Türkiye haberlerini dinlemek için açtığım NTV televizyonu bana bugünün Sabahattin Ali’nin ölüm yıldönümü olduğunu hatırlattı. NTV’yi kutluyorum. Ayrım yapmadan ülkenin değerlerine sahip çıkmalıyız. "Bir gün kadrim bilinirse/İsmim ağza alınırsa/Yerim soran olursa/Benim meskenim dağlardır." diyen büyük yazarımız Sabahattin Ali'nin değerini, kadrini, geç de olsa anladık. Bugün şiirleri türkü olarak dünyada milyonlar tarafından söyleniyor. Kendisini bende saygı ve özlemle anıyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!