2000 yılından 2013 yılına kadar gazeteniz 2 Eylül’ün yazı işleri müdürlüğünü yaptım. 2013 yılında gazetemizin patronajı değişince, bende değiştim. Ancak, gazetede çalışmaya devam ettim. Hakan Kaymak Bey’in bir süre önce gazetenin yeni yönetim kurulu başkanı olması ile yani patronajın yenilenmesi ile birlikte tekrar yazı işleri müdürlüğünü üstlendim.
2000 yılından itibaren 2 Eylül Eskişehir basın sektörüne birçok yenilik kazandırdı. Haberciliği ile de Eskişehir’in yaşamına yön verdi. Bundan sonra, gazetemiz 2 Eylül şehir yaşamına her alanda daha fazla katkıda bulunacaktır. Her konuda iddiamızı sürdüreceğiz. Eskişehirli yaşamında 2 Eylül gazetesinin ismini daha çok duyacak.
ŞARTLAR ÇOK DEĞİŞTİ
2000 yılından bu yana dünyada, ülkemizde ve Eskişehir’de çok şey değişti. Tüm dünyada yazılı basın kendisine yeni bir çıkış arıyor. 2000 yılındaki süreçten, bugün daha zorlu bir süreç bizi bekliyor. Ancak, değişen dünya koşullarına ve alışkanlıklara rağmen yazılı basın yaşamaya devam edecektir. Gazetelerin daha ciddi ve sıkı gazetecilik yapacağı dönem başlıyor.2 Eylül bu konuda üzerine düşeni yapacaktır.
2000 ile 2013 yıllar arasında gazetemizin yazı işleri müdürlüğü görevini üstlenmeme rağmen, muhabirlik anlayışından hiç vazgeçmedim. Gazeteciliğin temeli herkesin bildiği gibi muhabirliktir. Yazı işleri müdürü de olsam, şehirde haberin peşini hiçbir zaman bırakmadım.30 yıldır başladığım anlayışla çalışmaya devam ediyorum. Aynı anlayışım bundan sonra da devam edecektir.
Çok eskilerden bu yana gazetecilik ve habercilik için kullanılan bir deyim vardır. ‘Haber ve ekmek su gibi ihtiyaçtır”. İki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edilince, insanlarımızın yaşamında ekmeğin ne kadar önemli yer tuttuğunu gördük. Ani yasak, gazetelerin dağıtılmasında zorlukları ortaya çıkardı. Biz kendi gücümüzle gazetemizin dağıtımı gerçekleştirdik. Bu zor günlerin birlik ve dayanışma içinde aşılacağına olan inancımız tamdır. Başarıları büyütmek ve geliştirmek zorundayız.
GENİŞ AÇIDAN BAKIYORUZ
Bugün yerel veya yaygın basın olsun, her günden daha fazla desteğe ihtiyaç duymaktadır. Okuyucuların desteğinin öneminin büyük olduğunu yazmaya veya söylemeye gerek yok. Bu şehirde oturanlar, şehirlerinde gelişen olaylardan bilgilerinin olması gerekir. Bu da ancak şehir gazetelerinin bayiden satın alınması ile olur. Şehir yaşamı komple bir yaşamdır. Bireyselcilikten uzaktır. Biz Eskişehirlilerden bizleri tercih etmesinin istiyoruz. Çünkü herkese eşit uzaklıkta ve her kesimin sesini duyurması için sayfalarımızın açık olduğunu söylüyoruz. Şehrimize belli bir gözlükten değil, geniş açıdan bakıyoruz. Farklı olduğumuzun altını çiziyoruz. Korona virüsü ile mücadele kapsamında devletimiz toplumun birçok kesimine çeşitli destek programlarını açıkladı.
GAZETELER HESAP VERİRLER
Habere her kesimin ihtiyacı olduğuna göre, gazetelerin de desteklenmesi gerekiyor. Çünkü Korona virüsün en çok etkilediği sektörlerin başında yazılı basın geliyor. Resmi ve özel ilan gelirleri ciddi düşen gazetelere destek verilmesi önem taşıyor. Krizin aşılması için hükümete görev düşüyor. İnsanlara ‘Evde Kal’ çağrısının yapıldığı bir dönemde gazetelerin devlet tarafından desteklenmesinin önemi büyüktür. BİK’ten gazetelere gelen ilanlarda ciddi düşüş var. Anadolu basının yegâna kaynağı bu ilanlardır. Korona virüs sonrasında küçük parçalar halinde yayınlanacak ilanlarda mahsuplaştırılabilir. Devlet bankaları kanalıyla faizleri sıfırlanmış, geri ödemesi uzun bir plana yayılmış bir borçlandırma olabilir. Ya da en önemlisi kâğıdın kesinlikle sübvanse edilmesi gerekiyor. Sosyal medyada gazetecilik yapamazsınız. Açılmış paravan hesapla yalan yanlış, ülkemizi, milletimizi, değerlerimizi, toplumumuzu karalayan haber görünümlü manipülasyonlar yayınlanır. Ama gazeteler hukuki anlamda denetlenebilen hesap verebilen kurumlardır. Bunun için gazeteleri yaşatmak gerekiyor.
***
Özlemle anıyoruz
7. ölüm yıl dönümünde saygı, sevgi ve özlemle andığımız Mustafa Mansız Burdur’dan eğitim görmek için geldiği Eskişehir’de kalan birçok gencimizden biridir. CHP Eskişehir Gençlik Kolları Başkanlığı yapan, eski ismi ile akademiyi bitirdikten sonra da Eskişehir’de yaşamaya devam eden Mustafa Mansız, Selami Vardar’ın ilk belediye başkanlığı döneminde onun çağrısı üzerine belediyede çalışmaya başladı.
Vardar’dan sonrada göreve gelen belediye başkanları “Bu solcudur” diye düşünmeden Mansız’a önemli görevler vermeye devam ettiler. Kamuyu ve devleti seven Mansız’da temizlik işlerinden, otobüs işletmesine ve park bahçelere kadar birçok birimde sıradan bir memur veya yönetici konumunda çalıştı. En son olarak Büyükşehir Belediyesinin genel sekreterliği görevine bileğinin hakkı ile geldi. Mansız, Büyükşehir Belediyesinde her zaman bir denge unsuru oldu. Önemli başarılara imza attı. Beklenmedik bir zamanda geçirdiği rahatsızlık sonucu aramızdan ayrıldı. Onu sevgi ve özlemle anıyoruz. Mekanı cennet olsun.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!