Belediye otobüs durağında üç yaşlı kadın gidecekleri yöne gelecek otobüsü beklerken konuşuyorlar. Üç kadından en bilmiş olanı” Hafta sonu nerelerden geliyorlar. Upuzun kuyruk oluşturarak, müzeleri geziyorlar. Biz içinde yaşıyoruz. Şu müzeyi göremedik. Bakalım ne zaman göreceğiz” diyor.
Odunpazarı Modern Müzesi, açılmak için gün sayıyor. Yıl bitmeden müze hizmete girecek. Polimeks’in kurucularından Erol Tabanca ile Cem Siyahi müzenin dünya çapında bir müze olması için üzerlerine düşeni yapıyor. Erol Tabanca, kılı kırk yararak, dünyanın en önde gelen müzayedelerinden tek tek topladığı sanat eserlerini müzeye getirdi. Bu sanat eserleri bugünlerde müzenin duvarlarına asılıyor. Japonların dünyaca ünlü sanatçısı, dünyanın önemli müzelerine yaptığı özel çalışmalarından birini Odunpazarı Modern Müzesi için yaptı.
BURAYA DA GELECEKLER
Otobüs durağındaki üç kadının söylediği gibi hafta sonları Türkiye’nin dört bir tarafından insanlar, Eskişehir’i en başta da müzelerini gezmeye geliyorlar. Ancak, yurtdışından yani yabancı turist olarak Eskişehir’deki müzeleri gelene henüz rastlamadık. Mesela İspanya’nın Bask bölgesindeki Bilbao şehrinin sadece Guggenheim Müzesi tek başına Bilbao kentine turist gelmesine neden oluyor. Şehir önemli bir turizm merkezi değildir. Ancak, şehirdeki müzeyi görmek için dünyanın dört bir tarafından hatırı sayılı bir turist geliyor.
En başta Bilbao’daki müzenin mimarisi ilgi çekiyor. Müzenin mimarisi bir heykeli çağrıştırıyor. Dünyada en modern ve çağdaş sanatın en ikonik bir yapısı olarak biliniyor.
İşte, Polimeks’in kurucularından Erol Tabanca ile Cem Siyahi, Eskişehir’e armağan ettikleri Odunpazarı Modern Müzenin de Bilbao’daki müze gibi olmasını ve dünyanın her tarafından sanatsever insanın Eskişehir’de bu müzede buluşmasını arzu ediyorlar. En çok da Japon turistlerin, Japonya’dan kalkarak bu müzeyi görmesini hedefliyorlar. Hedef tutar mı, bence tutacaktır. Biraz daha beklemek gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde ülkemizin önemli işadamları da gelerek, müzeyi gezdiler. Çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Bu da önemli bir gelişmedir. Eskişehir’i daha da cazibe merkezi yapmak gerekiyor.
Tepebaşı Belediyesi’nin yıllar önce hayata geçirdiği Down sendromlu gençlerin çalıştırdığı kafeterya sayısı ikiye çıktı. İki kafeteryada, kafeteryalarının çok önüne geçerek, bir okul işlevi görmeye başladı. Türkiye’nin pek çok yerindeki belediyeler, resmi ve özel kurumlar iki kafeteryayı incelemeye geliyor. Bu yerleri kopyalayarak, kendi şehirlerinde de hayata geçiriyorlar. Ayrıca, Down sendromlular hakkında eğitim gören gençlerde Eskişehir’deki bu iki mekânı okul olarak kullanıyor.Tepebaşı Belediyesi önemli bir ihtiyacı görmüş, hayat vermiş…
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!