Anadolu Üniversitemizin çeşitli birimlerinde uzun yıllar başarı ile görev yapan Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul’un Alanya’daki vakıf üniversitesi HEP’e rektör olarak atandığını öğrendik. Dün sabah haberi aldığımda hem sevindim. Hem de üzüldüm.
Yakından tanıdığımız akademik kariyeri başarılar ile dolu hocamızın rektör olması elbette bir Eskişehirli olarak beni sevdirdi. Küresel salgın günlerinde bilim adına sevindirici bir haber olarak kayıtlara geçtik. Ali Ekrem Özkul Hocamızın başarıları daim olsun.
ÖZET
Prof. Dr. Ali Ekrem Özkul’un Türk biliminde yaptığı katkıları bu köşeye sığdırmam mümkün değildir. Kısaca özetleyecek olursam, şunları yazabiliriz” Anadolu Üniversitesi’nde 1979 yılında başlayan akademik yaşantısı boyunca Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı (1993-1996), Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü (1993-1996), Açık Öğretim Fakültesi Dekan yardımcısı (1996-1998) Açık Öğretim Fakültesi Dekanı (1998-2004) Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı (2006-2009) olarak görev yaptı. Doçentlik unvanını 1989 yılında Endüstri Mühendisliği alanından alan Prof. Özkul 1997 yılında Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi, İktisadi İdari Programlar Bölümü’nde Profesör olmuştur. 13 Aralık 2002’de Türkan Saylan’ın yaş haddinden emekli olmasıyla boşalan Üniversitelerarası Kurul kontenjanından YÖK üyeliğine atanmıştır. 2008 yılında ise YÖK Yürütme Kurulu üyesi olmuştur, 13 Aralık 2010 tarihinde görev süresi dolmuş ve YÖK’ten ayrılarak öğretim üyeliği görevine Anadolu Üniversitesinde devam etmiştir. ABD’de Cleveland Eyalet Üniversitesi, Almanya’da REFA Enstitüsü, Japonya’da Ulusal Multi Medya Enstitüsü (NIME) gibi yurt dışı kurumlarda da çeşitli eğitim ve araştırma faaliyetlerinde buldu”
NEREYE VARACAĞIZ
Elimizde değerli bir hocamızı kaçırmışız. Ali Ekrem Hocamız, aklımıza Anadolu Üniversitesi rektörlük konusunu getirdi. Ne olacak Anadolu Üniversitesinin rektörlüğü?15 Temmuzdan sonra Fetö-terör örgütüne yoğunlaşan operasyonlarda Anadolu ile Osmangazi Üniversitesinden de çok sayıda öğretim üyesi gözaltına alındı, iki üniversiteden uzaklaştırıldı. Arkadaşlarda bana o günlerde bu kişilerin nereden çıktığı sorularını sormuştu. Bende,” Eski rektörün bana üniversitede sadece iki kişi olduklarını söylemişti” cevabını vermiştim. Yani, bu kişiler yakın zamanda Eskişehir’e gelen kişilerden oluşuyordu. Osmangazi de yakın dönemde akademisyenler silahlı saldırıya uğrayarak, hayatlarını kaybetti. Bu olaya terör örgütü açısından bakılamadı. O silahı kullananı üniversiteye kim almıştı?
Anadolu Üniversitesinde Prof. Dr. Engin Ataç’ın döneminin sonuna kadar adı konulmamış bir ekol vardı. Rektörlük koşulları kâğıt üzerinde yazılı değildi. Ama yazılı olmayan kurallara herkes uyuyordu. Prof. Dr. Fevzi Sürmeli’nin rektörlüğü tamamlamasından sonra ise yazılı olmayan kurallarda değişiklik oldu.
En son olarak istifa eden rektör Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı Eskişehir dışından gelerek rektör olmuştu. Hatta kendisine gelecekte milletvekilliği ve belediye başkanlığı gibi roller biçiliyordu. Prof. Dr. Çomaklı’dan önce bir dönem rektörlük yapan Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın ikinci kez rektörlüğe atanacağı beklentisi vardı. Bu gerçekleşmedi. Ama, şimdi yeniden Gündoğan ekolüne dönülüyor izlemi var.
Acaba, bir Eskişehirli öğretim üyesi Erzurum’a rektör olabilir mi? Sadece İstanbul’daki bir üniversitede Eskişehirli rektör var. Alanya’daki vakıf üniversitesidir. Başarılı hocaya kucak aştılar.
İkinci kez rektör atanmayan Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın ekibi Çomaklı’nın istifa etmesi ile tekrar yönetime geldi. En yakın yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal rektör vekili oldu. Eski yardımcıları da tekrardan vekil rektörün yardımcıları olarak atandı. Şimdi ne olacak? Koparal bu göreve asaleten atanır mı? Yoksa bir başka şehirden rektör gelir mi? YÖK bir süre önce rektör aranıyor ilanına çıkmıştı. Son başvurular 22 Mayısa kadar yapılacak. Biz daha çok Anadolu Üniversitesi yazıları yazarız.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!