1980 de Askeri darbeyi gerçekleştiren cunta, ülkenin önemli siyasetçilerini de Zincirbozan da zorunlu ikamete tabii tutmuştu. Bu olay 1983 yılında meydana gelmişti. Yaşı tutmayanlar için yazıyorum. Demirel ve diğer ülkenin önde gelen siyasetçileri 121 gün tutuldukları Zincirbozan’dan serbest bırakılmışlardı.
O dönemde Milliyet Gazetesinin Bilecik Muhabiriydim. Demirel, Zincirbozan dönüşü Bilecik sınırlarına da girerek, Bursa da Kültür Parkta partilileri ile buluşacaktı. Milliyet’in Bursa bürosundaki görevli arkadaşlar ile yola çıkarak Demirel’in peşinde Bozüyük’ten Bursa’ya kadar o zamanki karayolunda üç şerit olarak gittik. Yol zaman zaman izdihamdan trafiğe kapandı. Bursa’ya varmak saatler sürdü. Demirel’in yol güzergâhı boyunca kurbanlar kesildi. Yolu da, köylüler tarafından sürekli kesilerek, sevinç gösterileri yapıldı.
Bursa Kültür Parkta toplantı yapılacak binanın gelenleri alması zaten mümkün değildi. Ben Bilecik’ten giden birkaç Demirel hayranını, toplantının yapılacağı salonun camından birkaç kez basın kartını atarak, içeri soktum. Bir anlamda onların kapıdaki görevlileri atlatmasını sağladık.
DEMİREL’İN ÜNLÜ KONUŞMASI
Neyse, salonda yerimizi aldık. Önümüzdeki tüm gazetelerin, ajansların foto muhabirleri durmadan flaşları patlatıyorlar, fotoğraflar çekiyorlardı. Demirel sabırla bekledi. Ancak, fotoğraf çekimi tamamlanacak gibi durmuyordu. Bir anda patlayan Demirel,” Yıllardır, duvarlara konuşuyorum. Fotoğraf çekimini tamamlayın. Meramımı muhabir arkadaşlarınıza anlatacağım” dedi. Demirel’in sert tavrı fotoğraf çekimini tamamlattırmıştı. Sonra ne mi oldu? O dönemde Aydın Doğan’ın elinde bir Milliyet Gazetesi vardı. O dönemin meşhur bir gazetecisinin Turgut Özal ile yapılan röportajı tam sayfa konulmuştu. Bütün gazetelerin manşetindeki ‘Demirel’in Zincirbozan Dönüşü’ bizim çalıştığımız gazetede yoktu. Yani, medyaya eleştiriler her zaman olmuştur.
SAKALLI: ”NEREDE KALMIŞTIK”
Bugünden itibaren çalışmalarına AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak başlayacak olan Burhan Sakallı, siyasete girmeden önce 2 Eylül Gazetesinde yazılar yazıyordu. Sonra, Odunpazarı Belediye Başkanı oldu ve iki dönem yaptı. Sakallı’ya oy versin veya vermesin bugün herkes onun iki dönem başarılı belediye başkanlığı yaptığına inanıyor. Sakallı’nın ilk döneminden önce henüz AK Partiden belediye başkan adaylığını düşündüğünde bir gün birlikte Odunpazarı’nı dolaşmaya çıkmıştık. Birkaç ay önce yine Odunpazarında misafirlerini gezdirirken onu gördüğümde çevresine saran Odunpazarı İlçesi sakinleri Kazım Kurt’tan dert yanıyorlardı.
BAŞARILAR DİLİYORUZ
Sakallı, Odunpazarı İlçe Belediye Başkanlığında kendisine iki dönem süre koymuştu. İki dönemi tamamladıktan sonra, kendi isteği ile üçüncü dönem için aday olmadı. O Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, daha fazla Eskişehirlilere hizmet etmek istiyordu. Odunpazarı Belediye Başkanlığına giderken de, gazetedeki masasını bana bırakmıştı. Bende hatta o dönemde ona takılarak,” Hocam, bu masa beni de belediye başkanı yapar mı?” demiştim. Gülmüştü. Şimdi nerede kaldık söylemi ile zor bir yarışa başlıyor. Dünkü bütün gazetelerin manşetlerinde Burhan Sakallı vardı. Kendisine başarılar diliyoruz.
Odunpazarı ve Tepebaşı Belediye başkan adayları başta olmak üzere, diğer ilçelerinde tüm partilerin adayları belirlendikten sonra, zorlu bir yarış başlayacak. Yarışın Eskişehir’de centilmence ve nezaket kuralları içinde geçeceğini biliyoruz. Sonuçta, seçimler bir demokrasi mücadelesidir. Seçimin sonucu ne olursa olsun, dünya dönmeye devam edecektir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!