TBMM Adalet Komisyonu'nda, AK Parti ve MHP milletvekillerinin imzasını taşıyan Avukatlık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edildi. Şimdi sırada kanun teklifinin TBMM de görüşülmesi bekleniyor. Baroların başkan ve yöneticileri ise Ankara'daki bekleyişleri sürüyor.
Memlekette yapılması gereken pek çok iş varken, ‘çoklu baro’ diretmesi toplumu da bölüyor. Ortak bir yol bulunması gerekiyor. Komisyondaki teklife göre, aynı ilde birden fazla baronun bulunması halinde aynı büroda birlikte çalışma ve avukatlık ortaklığı kurma için aynı baroya kayıtlı olma şartı aranmayacak. Teklifle "avukatlık ortaklığı", aynı ilde kurulu barolardan herhangi birine kayıtlı birden çok avukatın bu kanuna göre mesleklerini yürütmek için oluşturdukları tüzel kişilik olarak tanımlanacak. Avukatlar, Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından şekli belirlenen cübbeyle mahkemelere çıkacak. Avukatlara kılık ve kıyafetle ilgili başkaca bir zorunluluk getirilemeyecek.
ESKİŞEHİR’DE SAYI BİN 500
5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukatla bir baro kurulabileceği komisyonda kabul edildi. Eskişehir'de bugün itibariyle Eskişehir Barosuna kayıtlı avukat sayısı Bin 500 civarında bulunuyor. Yani, TBMM'de kanun kabul edilse de, kısa dönemde Eskişehir'de ikinci baronun kurulma ihtimali yok. Hukuk Fakültelerinin sayısı hızla artıyor. Kontenjanları yüzer yüzer yükseliyor. Çok uzak olmayan yıllarda ne olacağı bugünden kabul edilmez. Çok kişi çevremizdeki ülkelere “Benim çocuğum hukukçu olsun” anlayışı ile çocuklar yollanıyor. Avukatlık mesleğinin gelecekte reyting görmeyeceği ya da tarihe karışacak mesleklerden biri olarak görenlerin sayısı bugünden oldukça fazla olduğu görülüyor.
Eskişehir'in muhalefet milletvekilleri de ‘çoklu baro’ tartışmaları ile kendileri konunun içinde buldular. Özellikle CHP avukatlar partisi olarak bilinir. Ancak, Eskişehir’de hukukçu milletvekili yok. Baro başkanı Mustafa Elagöz, geçen yıl ayağı kırıldığı için, güç şartlar altında Ankara’ya eylemlere gelip gidiyor. Fotoğrafta da görüldüğü gibi CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, başkanı koruma kalkanı altına aldı. Hukuk önemli de, olsa sonucu siyasetçiler belirliyor.
![]() |
Türkiye’de hastanelerimizin ve doktorlarımızın çok iyi olduğunu Küresel Salgın döneminde daha iyi anladık. Yani, bugün için yabancıların Türkiye'ye gelip tedavi olmaları tesadüf değildir. Avrupa’nın pek çok ülkesinde İngiltere ve Fransa da dâhil, insanlar çok yüksek paralara aylarca bekleyerek ameliyat olabiliyorlar. Ben hem doğu hem de batıdaki ülkelere gittiğimde sağlık sistemlerini yakından görme imkânım oldu. Ülkemizin sağlık alanında Avrupa’da Almanya ile at başı bir durum içinde olduğunu gördüm. Yani, biraz çaba ile Türkiye sağlık turizmini başlatabilir. Hastane ile tıbbi malzeme ve doktor kalitemiz ile yarışıyoruz. Avrupa’dan ve Türk Dünyasının çeşitli ülkelerinden Eskişehir’e gelerek sessiz sedasız tedavi olan Avrupalılar var. Küresel salgında çok sayıda Eskişehirli hastanelere doğal olarak gitmeye korkuyor. Tahlil ve tetkikleri ileri tarihlere erteliyorlar. Doktorlar ameliyat sayılarını azaltsalar da, zor koşullarda ameliyatlara ve şifa dağıtmaya devam ediyorlar. Prof. Dr. Bülent Görenek de, anjiyo ve hasta bakmaya devam ediyor. Gerçekten Bülent Hoca ve çalışmalara kesintisiz devam eden hocalar, doktorlar belki farkında değiller ama tarih yazmaya devam ediyorlar. Tarihte bugünler geçince onları yazacak.
![]() |
AK Partililer, il başkanları Zihni Çalışkan önderliğinde valimiz Erol Ayyıldız’a ‘Hoş geldiniz’ e geldiler. CHP’liler ise gruplar halinde geldi. CHP’li Han belediye başkanı ile Mahmudiye belediye başkanı ise partinin yöneticileri tarafından her halde hatırlanmadı. Han belediye başkanı Erdal Şanlı da, sağına soluna şöyle bir baktı, kimse kalmamış. Kendisi randevu alarak Vali Erol Ayyıldız’a kendisini takdim etti, derdini anlattı. Şanlı belki de kalabalık bir grupla vilayete geldiklerinde kısıtlı zaman nedeniyle anlatamayacaklarını tek başına gelerek anlatmış oldu. Yeni valimizin tarihe meraklı olduğunu biliyoruz. Han ile özel olarak ilgilenecektir.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!