Anadolu Üniversitesinde Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı dönemi kısa bir dönem oldu. Ancak, tartışmalar çok oldu. Yıllarca da sürecek gibi duruyor. Tartışmalar güvenlik kameraları üzerine yoğunlaşıyor. Kameralar ödenen 60-70 milyon liraya akıl ermiyor. Yeni rektör Mahmudiyeli hemşerimiz Prof. Dr. Fuat Erdal atandı.
Erdal’ı sorunlar yumağı bekliyor. Çomaklı döneminde yapılan kameralardan tutun da, Alpu’daki Uraysim projesine kadar birçok projenin kaderi belli olacak. Vekil rektör ve yardımcıları döner sermayeleri kesti. AÖF ’ün Ankara’ya alınarak bağımsız bir devlet üniversitesi yapılması düşünülüyor. Yani, Anadolu Üniversitesinin toparlanarak, yeniden atağa kalması gerekiyor.
60-70 milyon liralık kameraların kapatıldığını, dönerlerin sıfıra yakın hale getirilmek istendiğini, konunun üniversite senatosunda görüşüldüğünü ilk kez gazeteniz 2 Eylül Gazetesi yazmıştı. Vekil yöneticiler ilk önce beni telefonla arayarak, yazılanları yalanlamaya kalkmışlardı. Sonra vazgeçtiler. Güneş hiçbir şekilde balcıkla sıvanamaz.
Yeni rektörümüz Prof. Dr. Fuat Erdal’ın Mahmudiyeli olduğunu öğrendiğimde ilk önce Mahmudiye Belediye Başkanımız İshak Gündoğan’ı arayarak bilgi verdim. Rektör Erdal’ın babası Şaban Bey ilçede uzunca bir süre kırtasiye dükkânı işletti. Şimdi, anne ve baba emeklilik hayatı yaşıyorlar. Yani, Mahmudiye’nin merkezinde oturuyorlar. İlçemizin belediye başkanı Gündoğan’a takılarak,” Rektör artık arkanda. Okul istersin” dedim. Sonrada kendimin sözünü düzelterek, Osmangazi Üniversitemize bağlı ilçede atçılık yüksekokulu olduğu hatırlatmasını yaptım.
Anadolu Üniversitesi Mahmudiye ilçemize nasıl bir meslek yüksekokulu açabilir? Açmaya kalkarsa, yüksekokulu bulunmayan diğer ilçeler ne der? Küresel Salgın bize üretimin yerli ve milli olarak ne kadar önemli olduğunu öğretti. Osmangazi Üniversitemizin Çifteler ilçemiz için yıllarca konuşulan ‘Su Ürünleri’ yüksekokulu ya da Ziraat Fakültesine bağlı yine balıkçılıkla ve su ürünleri ile bir bölümü açılamadı. Ankara Üniversitesi Çifteler de ürettiklerini, Ankara’ya götürüyor. Tesisleri yenilemeden yıllardır çalıştırıyor.
Mahmudiye Belediye Başkanı üretmenin yeniden önem kazanması ile birlikte Osmangazi Üniversitesinden ilçeye bir tarım bölümü açılmasını istiyor. Bence önümüzdeki dönemde meslek yüksekokulları daha değer kazanacak. Osmangazi Üniversitemiz hem Mahmudiye’ye hem de Çifteler’e birer bölüm açabilir.
Mahmudiyeli rektörümüz Prof. Dr. Fuat Erdal, ülkemizde ve yurtdışında iyi üniversitelerde eğitim görmüş, atamasından sonra sosyal medyada yapılan gelişigüzel eleştirilere katılmıyorum. Aynası iştir kişinin, lafa bakılmaması gerekiyor. Çok uzun yıllardır, rektörler Cumhurbaşkanları tarafından atanır. Yöntem yıllar içinde değişik gösterebilir ama sistem aynıdır. Ben Mahmudiyeli hemşerimiz Prof. Dr. Fuat Erdal’a rektörlük görevinde başarılar diliyorum.
![]() |
Avrupa Birliği üyesi ülkelerde her şeyin 1 Temmuz tarihinde normale döneceği hesap ediliyordu. Ülkemizin yöneticileri de Avrupa ülkelerinden geride kalmamak için, 1 Temmuz’a göre ayarlama yaptılar. Ancak, Avrupa Birliği ülkeleri normalleşmeyi 15 Temmuz tarihine ertelediler. Ülkemizde de erken normalleşme tartışmaları var. Bu tartışmalar aslında tüm dünyada, Avrupa'nın en gelişmiş ülkelerinde yapılıyor. Herkesin derdi, ekonominin çarklarını durmadan kriz sürecini atlatmak. Çünkü çarklar durursa, daha büyük sorunlar ortaya çıkar.
Kurallara uyulduğundan sonra sıkıntı yaşanmayacaktır. Meşhur şu 14 kurala uyalım. Kontrollü hayatımıza devam edelim. Kısa sürede Eskişehir’in klasiği haline gelen OMM Odunpazarı Modern Müze de kapılarını 1 Temmuz da açıyor. Eskişehir’de ciddi bir turizm hareketi vardı. Eskisi kadar olmasa da, Temmuz ayında yeniden başlanılacağına inanılıyor.
OMM yetkilileri, bizlere şu açıklamayı gönderdiler:”1 Temmuz’da müzemize ve sanatsever ziyaretçilerimize yeniden kavuşuyoruz.İzolasyon dönemi boyunca çevrimiçi içerik ve atölyelerle yan yana hissetsek de OMM binasında bir arada olmayı çok özledik. Ziyaretçilerimizin ve çalışanlarımızın sağlığı için gerekli tüm önlemleri alarak kapılarımızı yeniden açtığımız bu dönemde, müzemiz düzenli olarak dezenfekte ediliyor, havalandırma sisteminde 0 taze hava kullanılıyor ve ziyaretçi kapasitesi sosyal mesafenin korunabileceği şekilde yeniden belirlendi. Yenilenen ziyaret saatlerimizle (hafta içi ve cumartesi: 11.00-17.00, pazar: 12.00-17.00) sizleri ilk koleksiyon sergimiz “Vuslat”ı ve Tanabe Chikuunsai IV’ün mekâna özel bambu yerleştirmesini keşfetmeye davet ediyoruz” . Eskişehir’in Türkiye klasikleri haline gelen müzeleri yurttaşlarımız ile kavuşsunlar. Sanallık bize göre değil.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!