Ünü Türkiye sınırlarını aşan Sivrihisarlı heykeltıraş Metin Yurdanur’un en mutlu olduğu yer memleketi Sivrihisar’dır. Çünkü sanatçı Yurdanur’un Sivrihisar da oluşturduğu Açık Hava Müzesine Sivrihisarlılar gözleri gibi sahip çıkıyor. Yurdanur’un başka kentlerde yaptığı heykeller ise çalınıyor.
Dünyanın başka yerlerinde, heykeltıraşların bin bir emek vererek yonttuğu heykeller çalınıyor mu? Gerçekten bilmiyorum. Başka ülkelerde heykellerin çalındığına dairde hiçbir şey duymadım. Sivrihisarlı olan Metin Yurdanur’un ilçede gerçekten kıskanılacak bir ölçüde tarihi konağı var. Yurdanur bu konakta oturmuyor. Konağı müze ve heykel atölyesi olarak kullanıyor. Sivrihisar’a adını veren hisarın hemen bitişindeki alan Yurdanur’a Açık Hava Heykel Müzesi olarak tahsis edildi. Yurdanur’da alanın hakkını verdi. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, Açık Hava Heykel Müzesini açtı. Müzenin sahibi ise Sivrihisar halkıdır.
Metin Yurdanur, Sivrihisar da bulunduğu sürelerde yaptığı heykelleri burada sergiliyor. Yanılmıyorsam, Sivrihisar Açık Hava Müzesinde heykel sayısı 50’i geçti. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Beşiktaş ilçesindeki ‘Şairler Parkında’ Yurdanur’un Melih Cevdet Anday heykeli zarar gördü. Yurdanur’un Ankara Batıkent de yaptığı 600 kilo ağırlığındaki ‘Dayanışma’ heykeli ile Ankara Demetevler’deki ‘Dans’ heykeli ise çalındı. Yurdanur zarar verilen ve çalınan heykelleri ile ilgili kamuoyuna haber vermediğini belirterek, kötü örnek olmaması için zarar verme ve çalınma olayını duyurmadığını söyledi.
Yurdanur’un başına gelenlere bakarsak, onun en mutlu olduğu yerin memleketi Sivrihisar ile oluşturduğu Sivrihisar Açık Hava Müzesi olduğunu söyleyebiliriz. Peki, buraya kadar her şeyin çok güzel olduğunu söyleyelim. Ancak, Eskişehir’de Sivrihisar’daki Açık Hava Müzesini görmeyenlerin sayısının görenlerden çok olduğunu düşünüyorum. İl içi turizmi hareketlendirelim. Sivrihisar’ı görme gidelim.
Eskişehir Teknik Üniversitesi henüz çiçeği burnunda bir üniversitedir. Ancak, üniversitenin kurucu rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu’nun üniversiteyi kente açmaya kararlı olduğunu görüyoruz. ESTÜ, farklı çocukları üniversitede bir araya getiriyor. Ailelerine çeşitli bilgiler veriyor. Bir başka gün üniversite, Mihalgazi Belediyesi ve Mihalgazi İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile ‘Robotik ve Kodlama Atölyesi’ projesi yürütüyor. Bir başka gün ise başka bir kamu kuruluşu veya özel bir kuruluş ile başka bir projeye imza atıyor. Özlenen üniversite kentle bütünleşen veya eğitim ve öğretimi üniversite dışına taşıran üniversitedir, tezini doğruluyor. ESTÜ yaptığı çalışmalar ile üniversiteni kampus duvarlarını yıkıyor.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!