İlk yapılacak genel seçimlerden sonra başbakanlık makamı olmayacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi olacak. Bunun için genel seçimde partiler ve Türk milleti için cumhurbaşkanının kim olacağı önem taşıyor. Yerel seçimler ise şimdiki gibi olacak.
Cumhurbaşkanlığı adaylığını iki kişi açıkladı. Yani, bugün sadece iki cumhurbaşkanı adayı var. Mevcut Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Doğu Perinçek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel başkanı olduğu AK Partisi’nin ve MHP ile BBP’den oluşan ittifakın desteği ile seçime girecek. Saadet Partisi kendi adaylarını çıkaracaklarını açıkladı. Burada merak edilen konu CHP’nin alacağı konumdur. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, halkoylamasından sonra yaptığı açıklamada partisinin cumhurbaşkanı adayının kendisi olmayacağının altını kalın çizgiler ile çizdi. CHP’li ya da CHP dışındaki çok kişi Kılıçdaroğlu’nun bu tutumunu eleştirerek,” Partinin genel başkanı cumhurbaşkanı adayı olmalıdır. Başbakanlık sistemi bitiyor” dediler. Ancak, bir önceki seçimlerde Kılıçdaroğlu’nun milletin önüne ‘Ekmek için Ekmeleddin’ seçeneği koyması bugünde tartışılıyor. Bu konuda CHP’den beklenen özeleştiride bir türlü yapılmadı. Tabii ki, CHP’li seçmende yeni bir ‘Ekmek için Ekmeleddin’ korkusu da var. Bu nedenle CHP içindeki muhalif milletvekilleri bile yaptıkları açıklamalar ile Kemal Kılıçdaroğlu’nun partinin Cumhurbaşkanı adayı olmasını istiyor.
Eskişehir’in beklentisi nedir?
Bazı arkadaşlar son dönemde çalıştıkları gazetelerin köşelerinden yazıyorlar. Büyükerşen’in CHP’nin adayı olup olmadığını sorguluyorlar. Geçen seçimlerde de Büyükerşen’in adaylığı gündeme gelmişti. Hatta Kılıçdaroğlu’nun Eskişehir’de açıklama yapacağı söylenmişti. Cumhurbaşkanı adayının açıklanacağı günlerde Kılıçdaroğlu’nun belediye başkanlarını Eskişehir’de toplanması gözlerin Eskişehir’e çevrilmesine neden olmuştu. Büyükerşen, Kılıçdaroğlu’nu Eskişehir’de elinde küçük Anayasa kitapçığı ile karşılaşmıştı. Sonuçta, partinin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu oldu.
Yerel seçimler beklenir mi?
Şimdi geldiğimiz noktada CHP’de Büyükerşen’in cumhurbaşkanı adayı olmasını isteyenler, yerel seçimlerin beklenmesinden yanalar. Yerel seçimlere daha bir yıl var. Bu partililer yerel seçimde Büyükerşen’in 5. kez belediye başkanlığına aday gösterilmesini bekliyor. Sonrada arkasından gelecek genel seçimlerde Cumhurbaşkanlığı adayı gösterilmesini istiyorlar. Bu olayı da ciddi ciddi savunuyorlar. Atı alanda Üsküdar’ı bu arada geçmiş olacak.
Kim CHP’li kim değil?
Son günlerde yine başka bir tartışma var. Köşelerde yazılıyor. Ben bunları yazan arkadaşların konu sıkıntısı çektiklerine inanıyorum. Tepebaşı Belediye Başkanımızın, Büyükerşen’in yerel seçimler için tekrar aday olması durumunda parti değiştirip değiştiremeyeceğini sorguluyorlar. Ataç’ın neredeyse 40 yıllık bir CHP’lilik geçmişi var. Aynı şekilde İshak Gündoğan ve Erdal Şanlı da eskiden bu yana CHP’li olarak biliniyorlar. Üç belediye başkanının sülalesini de incelemeye alsan, Müdafaai hukuk cemiyetlerine kadar gidebilirsin. Diğerlerinde ise böyle bir durum olmaz. Birçok yerde kesintilerle karşılaşırsın. 1999 yılından bu yana belediye başkanı olan Ahmet Ataç’a, o günden bugüne kadar çeşitli partilerden teklif geldi. Hatta bazı partiler transfer işinden önce bana düşüncelerimi bile sordu. Sonuç olarak, CHP’de kalacak olan Ataç’dır. Diğerleri gelişebilecek konjonktüre (toplu duruma) göre konumlarını değiştirebilirler. CHP’ye geçişlerinde dünür başı bendim. Bu kez yokum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!