Herkes çocuğunun iyi bir eğitim alması için çaba gösterir. Çok sayıda dar gelirlinin söylediği “ Ceketimi satarım, çocuğumu okuturum” sözü herkes tarafından bilinir. Üniversitelerde öğrenci okutmak günümüzde oldukça pahalı bir iş oldu. Çok sayıda genç üniversite öğrencisi, üniversite öğrenimini tamamlamak için burs veren kuruluşların kapısını aşındırıyor.
Önceki gün Öğretmenevine bir arkadaşım ile giderek, soluklanmak istedik. Öğretmenevi’nin sakinlerinin bir bölümü sonbahar güneşinden yararlanmak için açık alanları tercih ederken, biz arkadaşımın isteği üzerine kapalı alanı tercih ettik. Kapalı alanı bizim gibi tercih eden Türkiye Emekli Öğretmenler Eskişehir Şubesi yöneticileri ve üyeleri de vardı. Ancak, onların tercih nedeni, üşüdüklerinden değildi. Onlar bir araya gelerek, derneğin Eskişehir şubesine burs için başvuran öğrencilerinin durumunu görüşüyorlardı. Emekli öğretmenler, yıllarca büyük emekle öğrenci yetiştirirler. Öğretmenlik yaşam boyu süren bir iş olarak görülüyor.
Derneğin Eskişehir Şube Başkanı Hilal Güraslan, masaya yaydıkları kâğıtları tek tek elden geçirdi. Öğrencileri telefonla arayarak, burs verileceği haberini verdi. Emekli öğretmenler evlerinde oturup, eşleri ve torunları ile vakit geçirecekleri zamanları, Türkiye’nin geleceği olan gençlerin daha iyi öğrenmelerine katkı da bulunmaya çalışıyorlar. Emekli öğretmenlerimizin hemen yanlarındaki masaya oturduk. Bir süre onları izledik. Kılı kırk yaran çalışmalarına şapka çıkardık. Emekli öğretmenler gibi Eskişehir de burs veren Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği gibi yaygın kuruluşlar da var. Tüm bu kuruşların derdi, ülkemizin gençliğini iyi şartlarda, Atatürk ve cumhuriyet idealleri doğrultusunda yetiştirmelerini sağlamaktır.
Yıllar yılları kovalıyor. Bizde yılları takip edemiyoruz. Dünya markası ETİ Şirketler grubunun kurucusu Firuz Kanatlı’yı ölüm yıldönümünde saygı ve özlemle anıyoruz. Firuz Bey Romanya’dan gelerek yerleştiği Eskişehir’de bisküvi üretmek istedi. Bugün aramızda olmayan eşi ilk bisküvi hamurlarını yaptı. Üretim başladı. Aradan yıllar geçti. ETİ dünya çapında bir bisküvi markası oldu. Hiçbir zamanda kaliteden ödün vermedi. Birinci sınıf bisküvi üretti. Fabrika büyüdükçe büyüdü. Yatırımlar hep ETİ’nin doğduğu yere Eskişehir’e yapıldı. Fabrikada çalışan işçiler binlerce kişiye ulaştı. İşçileri aileleri ile birlikte hesapladığında, birçok şehrin nüfusu kadar yurttaşımızın ETİ sayesinde hayatını devam ettirdiği görülür. ETİ Şirketler grubu kurucusu, onursal başkanı Firuz Kanatlı, sağlığında sürekli şunları söyledi:” ETİ hayal ve düşünce aşamasındayken, her şeyin insanların mutluluğu için olduğuna inanmış ve Türk insanına ve sevgili Türk milletine bütün gücümüzle hizmet etmeyi kutsal bir görev addetmiştik. Bugün, hayat hikâyemin seksen üçüncü yılında, geriye bakıyor, bütün güzel ve zor günlerimi hatırlıyor, bu muhteşem ömrü bana lütfettiği için Yüce Allah'a bütün kalbimle teşekkür ediyorum”
Yani, Firuz Bey yüce gönüllü bir insandı. ETİ bisküvileri kurulduktan sonra, Türk çocukları okuma yazmadan önce ‘ETİ’ kelimesini ve onun tekerlemesini öğrenmeleri tesadüf değildir.
Merhum Sayın Firuz Kanatlı'ya Tanrı'dan rahmet, başta Kanatlı Ailesi olmak üzere, tüm şehrimize merhumun yakınları ve sevenlerine bir kez daha baş sağlığı dileriz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!