Bu başlığı bugünlerde mücadele ettiğimiz Kovid- 19 için atmıyoruz. Bir gazeteci olarak bu başlığı 27 yıl önce Milliyet’in üçüncü sayfasında attık. 15 Şubat 1997 tarihinde Kaymazlılar o zamanki beldelerine ‘Altın Madeni’ açılmaması için ciddi eylemler yaptı.
Bizde gazeteci olarak bu eylemleri haber yaptık. Milliyet’in üçüncü sayfasındaki haberimizin yanında saygıdeğer ağbimiz Hasan Pulur’un köşesi vardı. Kendisini bugün rahmetle ve özlemle anıyoruz
Kaymazlılar o tarihte iki büyük eylem yaptı. Ankara-Eskişehir-Bursa Karayolunu çoluk çocuk trafiğe kapattı. Kaymazlılara belediye başkanları öncülük yapmıştı. Güvenlik güçleri o tarihlerde Kaymazlıların yolları trafiğe kapatmasını engellenememişti. Benim için madenin bir anlamı daha vardı. Kaymaz’a birkaç kilometre uzaklıkta bizim köyümüz Paşakadın bulunuyor. Köyde evimiz, arazilerimiz ve akrabalarımız var. Yani, madende bir olumsuzluk köyümüzü ve bizi de etkileyeceğini düşünüyorduk.
O tarihte belediye meclisi altın madeni açılmasına izin vermedi. Daha sonraki yıllardaki belediye meclisleri ise işsizlik önlenecek. Belde bir zarar görmeyecek, gerekçesiyle altın madenine izin verilmesini sağladılar. Maden yıllardır çalışıyor. Hatta açılışına biz bile davet edildik. Yani, o zaman izin verenler verdi. O zaman herkes üzerine düşeni yaparak, madenin açılmasına izin verilmeyecekti.
2024 YILI SON TARİH
Kaymaz da çıkan altının cevherinin 2024 yılında biteceği düşünülüyor. Maden geri dönülmez bir şekilde çalışmasına devam ediyor. Ogün madene karşı çıkmayanlar, bugün atık havuzuna karşı çıkıyor. Aslında tren 25 yıl önce kaçmış. Kütahya’daki köydeki gümüş madeninde de atık havuzları büyütüldü. Maden çok sayıdaki köyde arazilere zehir akıttı. Kaymaz’daki madene atık havuzu işini ülkemizdeki hayat normale döndükten sonra konuşmalıyız. Yetkililer yeni atık havuzu çalışmalarını durdurmalıdır. 2024 yılında rezerv bittiğinde, başka yerlerden altın madeni taşınarak, Kaymaz da madenin çalışmasına devem edilmesi düşünüyormuş. Bu olaylar ancak pandemi altında değil, sonra değerlendirilmelidir. Madenin 2024 yılında faaliyetine son vermesi gerekiyordu.
![]() |
Küresel salgın ile mücadele ediyoruz. Bir yanda mücadele, bir yanda yaşam akıp gidiyor. Haftalar birbirini kovalıyor. Polis Teşkilatımızın kuruluşunun 175. Yıl dönümü bu yıl pandemi mücadelesi altında geçti. Valimiz Çakacak ve Emniyet Müdürümüz Dinç, maskelerle bayramı kutlamak için valilik makamında bir araya geldi. Dünkü yazımızda sağlıkçıların virüsle mücadelede ön cephede olduğunu, sağlıkçılardan sonrada polislerin geldiğini söylemiştim. Özel hastanemizde dün polisimize jest yaparak polisimizin 175. Yıl dönümünü kutladı. Eskişehir’de hemşerilerimiz polisimizin için çeşitli kutlamalar düzenlediler. Birlik ve dayanışma polis bayramı nedeniyle bir adım daha öne çıktı. Gelecek yıl daha coşkulu olacağından hiçbir şüphe yok.
![]() |
![]() |
***
Türk insanı gerçekten mucittir. Zor koşullara kolaylıkla uyum sağlar. Tepebaşı Belediyemizde Dezenfektan makinası yaptı. Alışmak zorunda olan belediye çalışanı otomatik makineye girerek Mesaiyesine başlıyor. Mesai bitiminde de tekrar makineye girerek, mikroplardan arınmış, kontrollü bir biçimde evine gidiyor. Belediye insan odaklı çalışmasını sürdürüyor.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!