Geçtiğimiz günlerde mimarlar Odası’nın ‘Meslekte Hizmet Ödülleri Töreni’ vardı. Her meslek kuruluşu bu türden hizmet ödülleri töreni düzenler. Mesleğinde yaş alanlara, yıllarını verenlere çeşitli ödüller verir. Onları plaketle onurlandırır.
Ancak, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi’nin, tören için hazırladığı davetiyelerin üzerinde Atatürk’ün Yalova’daki köşkünün fotoğrafı konulmuştu. Yani, oda ve başkanı isim vermeden ince bir mesaj vermek istemişti. Yalova’daki Atatürk köşkünde neler olmuştu? Atatürk zamanında köşk inşa edilirken ağaç kesileceğini öğrenen Atatürk, ağaç yerine köşkün taşınmasını ister. Köşke tekerlek takılır, köşk ağaçlar kesilmeden ileriye taşınır. Olay çözüme kavuşturulmuş olur.
Peki, Odunpazarı Belediyesi Hamamyolu caddesinde ne yapmıştı? Hamamyolu caddesi yeniden yapılırken, caddeden yüzlerce ağaç taşınmıştı. Bu taşınan ağaçlardan bir daha haber alınamadı. Atatürk bir ağaç için köşkü taşıyor. Bunlar beton dökmek için ağaçları taşıdılar. Hamamyolu projesini sadece meslek kuruluşları içinde Mimarlar Odası eleştirdi. Proje ile ilgili söz söyleyebilecek birçok meslek odası olmasına rağmen, hiçbir oda projeyi eleştirmediği gibi, övmedi de? Projeyi öven bir meslek kuruluşu olmadığına göre, sonuç da sessizlik projenin kötü olduğu anlamına gelebilir mi? Seçim döneminde ‘Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliğine aday’ olduklarını açıklayan bazı mimarlar projenin güzel olduğunu söylemekle yetindi. Onlarda geleceğe yatırım yapmaya çalıştı. Yani, yalakalık bir daha ki seçimde meclis üyeliği getirebilir mi?
HİCRİ SEZEN NE OLACAK?
Hamamyolu’nun ağaçsız ve beton yığını projesini görenler, gelecek de belediyenin yapacağı projelerden korkmaya başladı. Odunpazarı’nın SİT alanı içindeki Hicri Sezen parkında Odunpazarı Belediyesi önümüzdeki günlerde çalışma başlatacak. Park da, tam 101 ağaç var. Mimarlar Odası buraya da kafayı takmış durumda bulunuyor. Diğer odaların ve çevre derneği gibi çevreci kuruluşlar Eskişehir’de çevre konuları ile ilgilenmiyorlar. Sadece, seçim dönemlerinde nasıl aday olacaklarını düşünüyorlar. Yani, onların işi siyasi yatırım yapmaktır. Hicri Sezen parkında geçtiğimiz günlerde bizim gazeteye de haber olan Mimarlar Odası ile Orman Mühendisleri Eskişehir Bölge Temsilciliği’nin ağaç incelemesi vardı. Eskişehir’in eski belediye başkanlarından Hicri Sezen’in adını taşıyan park da, bulunan 101 ağaçtan sadece 4’ü hastalık olarak görüldü. Orman Mühendisleri Eskişehir Bölge Temsilcisi Mehmet Karakaya, dört ağacın hasta olduğunu ancak, parktaki tüm ağaçların bakımsız olduğunun altını çizdi.
Odunpazarı Belediyesi’nin Hicri Sezen Parkı için hazırladığı yeni planı ucundan azıcık gördük. Park da beyaz beton kullanılıyor. Parkın bir bölümünde camdan duvarlar yapılıyor. Belediye, Milli Emlak’dan, çevredeki arsaları da alabilirse, park ve çevresini meydan yapacak. 101 ağacın ise geleceği konusunda şimdilik kimse konuşmuyor. Acaba, Hamamyolu’ndaki gibi bu ağaçlarda taşınıyor söylemi ile ortadan kaybedilecek mi? Belediye gerçekten Hicri Sezen parkını ve çevresini Sosyal Kültürel Alan kategorisinden, sadece Kültürel Alan kategorisine çevrilebilecek mi? Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili kurumları yapılan çalışmaları seyredecek mi? cevabını arayan soru çok? Mimarlar Odası’nın girişimleri karşılığını bulacak mı? Gelecekte belki de anıt ağaç kategorisine sahip olacak olan ağaçlar hepimizi ilgilendiriyor. Beton rengi, Hamamyolu’nun tersine beyaza dönünce sorun çözülecek mi? Başka yerlerde böyle yüzlerce ağaç taşıma işi var mı ?
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!