Eskişehir’de müziğin bu kadar sevilmesinin pek çok nedeni var. Yılda 100 bine yakın Eskişehirlinin tiyatro izlemesi, 30-40 bin insanın senfoni orkestrası konserlerine gitmesi yılların izlerini taşır.
Gazetemizde 4 Eskişehirli sanatçı tarafından kurulan ‘Nameth Quartet’in haberini gazetemizde okumuşsunuzdur. İşte, Eskişehir’de çok sesli müziğin geniş kesimlerce dinlemesini, senfoni orkestralarının konserlerinin takip edilmesini sağlayan, Anadolu Üniversitesinde Devlet Konservatuvarının açılmasıdır.
30 yıl önce konservatuvar açılınca, hoca açığı yabancı hocalar ile kapatıldı. Macaristan, Azerbaycan, Rusya’dan gelen hocalar Eskişehir’de çok sesli müziğin gelişmesine katkıda bulundular. Zaman içinde bu hocalar ülkelerine geri döndüler. Ya da hayatlarının sonuna kadar Eskişehir’de çalıştılar.
Yabancı hocaların tamamı ile dostluklarımız oluştu. Bizler için iyi birer haber kaynağı da oldular. Onların çalışmalarını bizler kamuoyuna duyurduk. Onlarda başta Eskişehir’in çocukları ve gençleri olmak üzere yetenekli çocukları bularak eğittiler. Birer sanatçı olmalarını sağladılar.
Zaman içinde kimi yabancı hoca yaşlandı, hayatını kaybetti. Kimisi ise yıllarca Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarında görev yaptıktan sonra ülkesine geri döndü. Mesela, orkestra şefi Rızaev, Piyano bölümü kurucusu Zöhrap Adıgüzelzade ve korno hocası Elhan Rüstemov Eskişehir’de görev yaparken geçirdikleri rahatsızlık sonucu hayata veda ettiler. Üçü de Bakü’de toprağa verildi.
Bu hocaların içinde Macar keman sanatçısı Istvan Nemeth ile eşi çello sanatçısı Katalin Nemeth vardı. Onlara konservatuvar çevresinde kısaca ‘Nemetler’ denilirdi. Benle de dostlukları oluşmuştu. 1995 yılında Anadolu Üniversitesinin cumhuriyet kapısı önünde otomobillerine kırmızı ışık ihlali yapan bir otomobil çarptı. Okula ders vermeye giderken, karı-koca Nemeth’ler orada hayatlarını kaybetti. O yıldan sonra Nemeth’ler için bir kez anma etkinliği yapıldı. Hatta o etkinliğe ailenin Macaristan’da yaşayan oğulları da katılmıştı. Anadolu Üniversitesinin Kültür Merkezinde çok duygusal bir gece yaşanmıştı. Yine Anadolu Üniversitesinin dünya çapındaki arp hocası Ceren Necipoğlu Brezilya’dan konserden dönerken uçağının okyanusa düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti.
Bunları niye yazıyorum. Nemethlerin öğrencileri daha sonra onların adına ‘Nemeth Quartet’ i kurdular. Yurtiçinde ve yurtdışında konserler vererek onların adını yaşatıyorlar. Ancak, Anadolu Üniversitesinin bu hocaları için bir anma etkinliği düzenlemesi gerektiğine inanıyorum. Gelecek kuşaklarda bunları tanımalıdır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!