CHP’de il başkanlığına üçüncü aday olarak Ersen Yeniceli çıktı. Yeniceli çok eski bir partilidir.12 Eylül’den önce CHP ve DSP’de genel başkan yardımcılığı, SHP’de ise genel sekterlik yapan Cevdet Selvi ile yola çıkmışlardır. Daha lisede okurken, ikili sol fikirler ile tanışmış ve siyasetçi olmuştur.
MAKAMLAR SELVİ’YE
Gençliklerinde de birçok, siyasi eyleme katılmış Selvi ve Yeniceli’den, Selvi milletvekilliklerini ve diğer bakanlıkları kapmış, Yeniceli’ye ise tabanda çalışmak kalmıştır. Selvi’nin CHP genel başkan yardımcısı olduğu sıralarda, Yeniceli Odunpazarı Belediye Başkan adayı olmak istedi. Yeniceli’yi, Selvi ‘başka adayımız var’ diyerek engelledi. O da daha sonraki yıllarda Tepebaşı Belediyesi Meclis üyesi oldu. Haziran ayında yapılan genel seçimlere CHP onun il başkanlığında girdi. Seçimden CHP’nin Eskişehir’de birinci parti çıkmasına rağmen o klan ve Odunpazarlı tarafından görevden aldırıldı. Yerine gelen il başkanı ise o günden bu yana Eskişehir kamuoyu tarafından tartışmalı bir pozisyona itildi.
Yeniceli, Tepebaşı Belediyesi Meclis üyesi olmasına rağmen, Tepebaşı İlçe seçiminde kendisini il başkanlığı sırasında görevden aldıranların desteklediği adayı desteledi. O aday başkan Ahmet Ataç’ın desteklediği aday karşısında seçimi kaybetti.
KAYBEDEN TARAFTA
Ersen Yeniceli’nin siyasette şansı hiç gülmedi. Hep kendisine ‘militanlık’ işleri düştü. Makamlara başkaları oturdu. Sözün kısası, Ersen Yeniceli, şimdi gerekli imzayı toplayarak, il başkanlığına aday oldu. İl başkanı olmak için 41 delegenin oyu gerekiyor. Onun 81 delegenin imzasını aldığı konuşuluyor. Peki, 81 delegenin imzası ile il başkanlığı seçimine aday olarak giren Ersen Yeniceli sandıkta 20 civarında oy alırsa ne olacak?
Sinan Özkar ile İlker Özokçu’nun arasında 13-14 oy fark olduğu konuşuluyor. Bu farkın Özkar’ın lehine olduğu söyleniyor. Yani, Yeniceli’nin alacağı oy seçimin favorisi olan hangi adaydan düşülecek. Özkar’ın, Kazım Kurt’un adayı olduğu biliniyor. Yani, Özkar Yeni CHP anlayışının savunucu konumundadır. Diğer iki aday ise CHP’nin 6 okunu savunuyor. Yani, onlar Atatürk ve İnönü’nün, Ecevit’in CHP’sinin savunuculuğunu yapıyorlar. Dün Yeniceli’nin partideki açıklamasında, Özkar ve Özokçu’nun açıklamasındaki kalabalık yoktu.
ÖNSEÇİM OLUR MU?
Eskişehir CHP’de en son önseçimin ne zaman yapıldığını hatırlamak mümkün değil? Mesela, benim hatırlamam için uzun uğraş göstermem gerekiyor. En son ön seçime herhalde Cevdet Selvi ile Zeki Ünal girmişti. Ondan sonra merkez yoklaması ile Eskişehir’deki adaylar belirleniyor.
İl delegeleri, işi sıkı tutan Odunpazarı Belediye çevresi tarafından belediye ağırlıklı yazıldı. İl seçimi mutlaka alınacak çalışması içine girildi. Zaten, kaç seçimdir, Eskişehir’deki milletvekili, belediye başkanı ve belediye meclis üyelerini klan belirliyor. Komşular milletvekili, hısım, akraba meclis üyesi oluyor. Sol gelenekten gelen meclis üyelerinin bile ne olur, ne olmaz düşüncesi ile il delegesi olmaları engelliyor. Sağ kökenden gelenler gönül rahatlığı ile il delegesi yapılıyor. Kaynana ve kayınçolar listede yer buluyor. Önümüzdeki seçimlerde de önseçim beklenmiyor. Zaten genel başkan yerel yönetimlerde önseçim olmayacağını söyledi.
MİZAH ÖRNEĞİ
Sonuç olarak sol söylemler var. Ancak solculuğun kalıntısı yok. Birçok insan mecburiyetten oy veriyor. Ancak, bu iş nereye kadar olacak o belli değil. Sosyolog, siyaset uzmanları CHP’nin yattığı yerde yüzde 20’sinin garanti olduğunu, çünkü insanların bazı endişeler taşıdıkları için CHP’ye oy verdiklerini söylüyor. Eskişehir’deki klan ve çevresi de bunu iyi bildiği için, listeler solculuk ve demokrasi anlayışından uzak hazırlanıyor. Dünyanın neresinde bir belediyeye 5 aday varken, milletvekili istifa ettirilip, belediye başkanı yapılıyor. Milletvekilliği olmadı, belediye başkanlığı verelim deniliyor. Sonra, bu kişiler solcu oluyor. Karşımıza çıkarak kendilerini en büyük solcu ilan ediyorlar. Aziz Nesin’in mizah öyküleri gibi olayları ‘solculuk’ adına yaşıyoruz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!