Eskişehir’e yeni bir soluk getiren dostumuz Hulusi Buyan’ın kazandırdığı Cassaba Modern’in heykel açılışına katılan Büyükerşen, Tepebaşı İlçemize yapılan çok katlı binaları beğenmediğini söyledi. Bir Tepebaşı İlçesi takıntısı var. Seçim bitti yavaş yavaş ortaya çıkıyor. Hadi hayırlısı diyorum.
Bu arada geçtiğimiz günlerde yazmıştım. Eskişehir’in gururu Polimeks tarafından Odunpazarı’nda yapılan OMM Odunpazarı Modern Müze’nin yeri Büyükşehir Belediyesi tarafından sağlandı. Müze önümüzdeki ay faaliyete geçecek. Müzeyi Eskişehir’e kazandıran Erol Tabanca ile Cem Siyahi geçtiğimiz günlerde müzeyi bize gezdirdiler. Müzenin açılması için hazırlıklar hızla devam ediyor.
BİZ DE BUNLARI BEĞENMEDİK
Dünya çapındaki Eskişehirli iki işadamı Eskişehir’e kazandırdıkları eserlerinin yanı sıra bu müze ile sonsuza kadar anılacaklar. Ancak, bu müze Kentpark veya Sazova Parkı gibi büyük bir yeşil alan içine yapılsaydı. Çok güzel havuzların ve heykellerin önünden geçerek bu müzeye ulaşsaydık, ne güzel olurdu. Böylelikle daha görkemli bir yapı ortaya çıkar, yapıldığı yeşil alana çok fazla değer katardı. Odunpazarı’ndaki tarihi alanda yapılan üst üste yapıların içine sığdırıldı ve görkemi bana göre zarar gördü. Büyükşehir Belediyesinin tarihi evleri Odunpazarı Modern Müzesi’nin yanında maket gibi kaldı. Müzenin de görkemi gizlenmiş oldu. Birde o bölgeye otopark yapılmıştı. Tarihi bölgenin ortasına üç yıldır açılamayan otopark niye yapılır? Çeşitli müzeler bu otoparka niye yapıştırılır? Bölgenin görkemi de ancak bu şekilde kamuflaj edilirdi. Bu yapıldı.
GÖRKEMLİ DEĞİL
Seçim öncesinde Ulus Meydanı adı verilen meydana küçücük bir heykel yapıldı. Karşıdan, sağdan soldan, meydanın öbür tarafından bakıldığında heykelin küçüklüğü görülüyor. Çok kişi giderek önünde fotoğraf çektiriyor. Eleştiri yapılmıyor. Ancak, heykelin boyutu Ulus Meydanına uymadı. Bu meydana İstanbul Taksim meydandaki gibi bir heykel yapılmalıydı. Ulus Meydanının görkemi ve önemi de ortaya çıkardı. Mesela, tunçtan görkemli bir heykel Ulus Meydanına yakışırdı. Ulus Meydanına yapılan heykelde bir parka daha fazla anlam kazandırabilirdi.
Eskişehir’de veya ülkemizin başka bir kentinde zaman sürecinde heykeller yapılmadığı veya az yapıldığı için heykellerdeki estetik ve sanatı aramıyoruz. Daha önceki belediye başkanları da şehre biraz heykel kazandırsalardı, heykeller üzerine Eskişehirliler daha fazla kafa yorardı. Bir heykelin estetik ve sanat değeri konusunda bilgimiz veya görüşümüz olurdu. Aslında Tepebaşı Belediyemizin düzenlediği Pişmiş Toprak Sempozyumuna katılan uluslararası sanatçılar çok güzel heykelleri Eskişehir’e bırakıyorlar. Bu heykelleri Tepebaşı Belediyemiz doğal olarak kendi ilçe sınırları içinde değerlendirmeye çalışıyor. Bu heykeller il çapında değerlendirilse, Eskişehirli de her gördüğü sakallıyı dedesi olarak değerlendirmeyecektir. Estetik ve sanat değeri yüksek heykelleri diğerlerinden ayırır olacaktır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!