Dünyada demiryolu teknolojisi en hızlı gelişen teknolojilerin başında geliyor. Korona virüsü olayları, teknolojiyi konuşmamızın önüne geçse de, insanlık tarihinde ne virüsleri yenildi. Dünyada uçakların hızıyla yarışan trenler yapılmaya başlanıldı. Biz Eskişehirlilerde özellikle Ankara ve İstanbul’a seyahatlerimizde Yüksek Hızlı Treni tercih ediyoruz. Trenlerde yer bulamadığımızda ise hayıflanıyoruz.
Tülomsaş’ın TCDD’nin diğer üretim tesisleri ile birleştirilmesi gündeme geldi. Tülomsaş bir asrı aşkın bir süredir ülkemize, bu topraklara hizmet ediyor. Zaman içinde belki gücü zayıfladı. Çalışan işçi sayısı zaman içinde belki de yarıya düştü. Tülomsaş, Cumhuriyetten önce yola çıktığında ‘Eskişehir Cer Atölyeleri’ olarak biliniyordu. Cumhuriyet sonrada yoluna uzunca bir süre bu şekilde devam etti. Kurtuluş savaşının kazanılmasında katkısı büyüktür.
Birkaç ay içinde ürettiği ‘Devrim’ otomobilleri ile gurur kaynağımızdır. Gelişen teknoloji ile Tülomsaş ve diğer demiryolu kuruluşlarımızın işbirliği yapması normal bir sonuçtur. Dünyada en gelişmiş ülkelerde bile özelleştirmelerden vazgeçiliyor. Dünyanın en zengin ülkeleri bankalarını bile devletleştiriyor. Eğer, dünyada ve Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılarda, devlet bankalarımız olmasaydı, bugün bu kadar rahat olamazdık. Özelleştirmelerden herkes ağzını payını aldı. Tülomsaş’ın ismi Tülomsaş olmadan önce ELMS idi. Yani, Eskişehir Lokomotif ve Motor Sanayi’dir. Yapılan bir düzenleme ile Tülomsaş olmuştu. Birleştirmenin nasıl olacağı, ülkemize ve Eskişehir’imize ne katkı sağlayacağına bakmalıyız. Yani, dereyi görmeden paçalarımızı hemen sıvamayalım diye düşünüyorum.
![]() |
***
Hindistan ‘Yeşil Pasaport’ sahiplerine bile vize uygulamaya başlamış. Uzun yıllar Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi dekanlığı ve üniversitenin Tıbbi Bitkiler Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü yapan Prof. Dr. K.Hüsnü Can Başer Hoca, şimdi artık Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Yakın Doğu Üniversite’sinde bilim üretmeye devam ediyor. Hüsnü Can Hoca, aynı zamanda dünyanın her tarafında düzenlenen bilimsel toplantıların aranan bilim insanıdır. Geçtiğimiz günlerde Hindistan’da düzenlenen bilimsel bir toplantıya katılım çağrısı aldı. Ancak, Hindistan’ın ‘Yeşil Pasaport’ sahibi Türk vatandaşlarına bile vize koyması, Başer Hoca’nın Hindistan’a girmemesine yol açtı. Ancak, Hoca yolundan dönmedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine dönerek, üniversitenin İletişim Fakültesinden yardım istedi. Başer Hoca pasaport ile girmediği Hindistan’daki konferansa, görüntülü ve canlı olarak katıldı.
![]() |
***
Almanya’nın Münih şehri Almanya’nın ortasında denizi olmayan bir şehir olmasına rağmen ‘Deniz Müzesi’ ile dünyanın her tarafından turist çekmektedir. Eskişehir’de kum gibi turist çeken müzelerine Büyükşehir Belediyesi ‘ Deniz Müzesini’de eklemek için çalışma yapmaya başladı. Hatta Deniz Müzesi için Antalya’da yaşayan Eskişehirliler tarihi değeri olan üç tabloyu hediye ettiler. Eskişehir’in önemli bir ‘Deniz Müzesine’ kavuşacak olmasını duyan Antalyalılar da, Antalya’ya bir ‘Deniz Müzesi’ yapılması çağrısında bulunuyorlar. Bu istekleri geçtiğimiz günlere Antalya’nın bir şehir gazetesi manşetine taşıyarak, Antalya’nın en büyük eksiğinin deniz müzesi olduğunu gündeme getirmeye çalıştı. Peki, Eskişehir’de müzeleri yapan bellidir. Antalya’ya müzeyi kim yapacak? Bir geniş görüşlülük gerekiyor. Ben sadece Antalyalılara treni kaçırdıklarını söylüyorum.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!