2016 yılında Avrupa Birliğine 28 ülke içinde olan İngiltere, birlikte ayrılma isteğini İngiltere halkına sordu. İngiliz halkının yüzde 52’si de birlikte ayrılma kararına destek verdi. 2020 sonunda İngiltere Avrupa Birliği’nden ayrılıyor. İngiliz devleti ile Avrupa Birliği arasında ayrılmadan sonra neler olacağının, neler yaşanacağının şartları konuşuluyor.
Avrupa Birliğinde ise Almanya ise Rusya ve özellikle Çin ile ilişkilerini geliştiriyor. Avrupa Birliği’nin lokomotifi olarak görülen Almanya ve Fransa, Çin ve Rusya dışında İran ve Hindistan ile de ilişkileri geliştiriyor. Amerika’nın Atlantik sistemi ise bu nedenlerle, kan kaybediyor. Can çekişiyor. ABD bu nedenlerle Ortadoğu da başarılı olamıyor.
ŞİÖ BÜYÜYOR
Türkiye’nin ihracat ve ithalatta sıkı ilişkiler kurduğu ilk üç ülke Almanya, Çin ve Rusya olarak görülüyor. Ülke olarak en çok bu ülkeye mal satıyoruz. En çok malı da yine bu üç ülkeden alıyoruz. Kısaca ŞİÖ olarak bilinen Şanghay İşbirliği Örgütü içinde Rusya, Çin, İran ve Hindistan’ın dışında Türk Cumhuriyetlerinin tümü bulunuyor.
Dünyadaki Avrasya’ya kayış Türkiye’yi de elbette etkiliyor. Türkiye’nin dış ticareti bu yöne kayıyor. Türk işadamları artık batıya değil, doğuya gidiyorlar. ŞİÖ işbirliği örgütüne üye ülkeler ile ikili ekonomik ve kültürel ilişkiler giderek artıyor. Önümüzdeki günlerde Eskişehir’e Çin Kültür Merkezi açılması düşünülüyor. Çalışmalara bende destek veriyorum.
ÜNİVERSİTE DE GÖRÜYOR
Geçtiğimiz ilkbaharda Osmangazi Üniversitemizin rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Kemal Şenocak’ı önceki gün ilk kez gördüm. Sadece ben değil, Eskişehir’deki gazeteci arkadaşlarımın büyük çoğunluğu da kendisini ilk kez gördük. Kemal Hoca, üniversitenin yakın mesai arkadaşları ile bizlerle buluştu. Uzunca sayılacak bir sohbet olanağı bulduk. Kemal Hoca’nın “Her şeyi ben bilirim” havasında olmadığını gördük. Çünkü basın toplantısının bir bölümünde konularına hâkim olan rektör yardımcıları da sorumlu oldukları alanlardan yeni projelerden bahsettiler. İşi başarmak için katılımcılık bu açıdan önemlidir.
REKTÖR HOCA
Rektörlere, üniversitelerde ‘Rektör Hoca’ diye hitap edilir. Bizde öyle hitap edelim. Rektör Hoca Şenocak ve rektör yardımcıları üniversitenin çalışmalarının yanı sıra ütopyaları da anlattılar. Çok güzel ve büyük çoğunluğu hayata geçebilecek ütopyaları var. Eğer, bu ütopyalar geçekleşirse, Rektör Hoca Şenocak’ın ilk beş üniversite hayalide gerçek olur.
Bir dönem gazetecilik de yaptığını söyleyen Şenocak’ın özellikle dünyanın Avrasya’ya doğru yönelimini iyi gözlediğini anladık. Türkiye’de henüz olmayan ama gerekli birçok bölümü üniversiteye kazandırmanın peşinde koşan Şenocak, tercümanlık ve mütercimlik bölümü de kuracak. Niye bu bölüm önemlidir? Mesela, ülkemizin iki ülke ile imzaladığı sözleşmelerde tercüman ve mütercimlerin hata yaptıkları görüldü. Uluslararası sözleşmeye kelimenin bilinen üçüncü- dördüncü anlamını yazmışlar. Bunun için mütercimlik veya tercümanlık önemlidir.
Gelişen bir Avrasya var. Bu coğrafyada en başta Çince ve Rusça bilmek gerekiyor. Sora, Farsça ve Güney Kore dilleri de bilinmesi gerekiyor. Bu konularda yetişmiş ne tercümen ve mütercim bulunmadığı için Türk işadamları ve kuruluşları sıkıntı çekiyor. İngilizce artık herkes tarafından biliniyor. Avrasya ile konuşabilmek, ticareti geliştirmek için onların dillerini öğrenmek isteyenlerin sayısı hızla artıyor. İşte, nitelikli öğrenmeyi Eskişehir Osmangazi Üniversitesi sağlayacak. Avrasya’nın önemli ülkesi olan Çin Halk Cumhuriyeti’nden bir üniversite ile ESOGÜ kardeş üniversite olacak. Avrasya’nın gelişimini önce keşfeden herkes şanslı olacak, kazanacak.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!