Terör örgütü yok olmaya doğru giderken, bölgede görev yapan öğretmenleri hedef almaya başladı. Şenay Aybüke Yalçın’ı katleden örgüt, son olarak yolda kaçırdığı öğretmen Necmettin Yılmaz’ı da katletti. Hepimiz adına bölgede görev yapan öğretmenlerimiz, eğitimle karanlıkları aydınlatırken, bölge insanına terör örgütünün gerçek yüzünü de gösteriyordu. Terör örgütü, eğitim görmüş ve aydınlamış insan istemiyor. Onlar insanların eğitim görmemesini ve cahil kalarak, örgütün etkisi altına girmesini istiyor. Öğretmenler ve eğitimciler bunun için terör örgütünün hedefine giriyor. Peki, ne olacak? Öğretmenlerimiz bölgeye giderek eğitimlerine devam edecekler. Öğretmenlerin yetiştireceği nesiller sayesinde terör bertaraf edilecektir. Şehit öğretmenlerimizin mekânları cennet olsun. Onları unutmayacağız. Türk Milletinin fertleri olarak, terör örgütün üstüne cesaretle ve korkmadan gideceğiz.

Balık figürüne cevap geldi
Sivrihisar’daki Türkiye’de eşi olmayan Ulucami’nin çevresinde yapılan düzenlemeden sonra, tarih yeniden canlandı. Çarşıda sonrada yapılma binalar arasına sıkışan Alemşah Kümbeti’de gün yüzüne çıktı. Hatta bir hafta içinde 5 bine yakın yerli turist Sivrihisar’ı gezmeye geldi. Turistlerin en çok Ulucami ile çevresi ve Kilise ilgisini çekiyor. Turist sayısını kısa sürede birkaç katına çıkması bekleniyor. Sivrihisar’da her yıl yapılan toplu bayramlaşma da bu yıl bayramın birinci günü akşamı Alemşah Kümbeti çevresindeki parkta yapılacak. Önceki gün kümbetin üstündeki balık figürlerinin ne anlama geldiğine kafa yorulmasını istemiştim.
Sakarya Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü başkanı olan Prof. Dr. Hamza Gündoğdu, 1982 yılında henüz akademisyen olmadığı sırada ‘Sivrihisar Alemşah Kümbetinin Mimarisi, Geometrik ve Figürlü Plastik Süslemeleri üzerine’ konulu araştırma yapmış. Araştırma benim ‘figür’ yazımdan sonra bana ulaştırıldı. Hamza Hoca diyor ki;” Sivrihisar’da İlhanlıların hâkimiyeti yıllarında yapılan ve Alemşah Kümbeti olarak tanıdığımız bu yapı, her haliyle bir Anadolu Selçuklu eseridir. Aynı zamanda bu yapı Anadolu’ya Selçuklular tarafından getirilmiş sağlam mimari üslubun İlhanlılarca da tamamen benimsenmiş olduğunu kanıtlar”. Hamza Hoca, kümbetin üzerindeki balık ve benzeri figürlerin Orta Asya’daki eserlerin üstünde olduğuna da dikkat çekerek,”Sivrihisar’daki Alemşah Kümbeti tamamen Anadolu Selçuklu etkili, ancak figürler ve sembolik anlamları yönünden de daha çok eski Türk dinlerine dayalı bir önem arz eder”. Aslında Sivrihisar veya Eskişehir’in bir başka ilçesi üzerine bilim insanlarımızın yıllar içinde yaptığı çok sayıda araştırma var. Ancak, bu araştırmalar bilinmiyor. Araştırmaları bulup ortaya çıkarmak gerekiyor.

Önce kendimiz görelim
Türk Hava Kurumumuz Frig Vadisinde balon ile geziler düzenlemeyi planlıyor. Hatta deneme amaçlı balon uçuşları da başladı. Bölgenin Kapadokya’dan sonra en fazla turistin geleceği bölge olduğu söyleniyor. Friglerin kurduğu uygarlık bugünde tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Dünyanın sayılı üniversitelerinde ‘Frigya kürsüsü’ var. Ancak, Türk üniversitelerinde eski yaşanmış uygarlıklar ile ilgili bir araştırma yok. Eskişehir’de kent merkezinde veya ilçelerinde yaşayan çok sayıda hemşerimiz henüz Frigya Vadisini görmedi. Kral Midas ile tanışmadı. En başta bu hemşerilerimizi Frigya Vadisi ile tanıştırmamız gerekiyor.

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!