Küresel salgın nedeniyle kentlerde üniversiteler kapandı. İlk, orta ve liselerde derslerin büyük çoğunluğu elektronik ortamda yapılıyor. Özel okullar, bodrum katlarına internet üzerinden geliştirilen özel programla ders yayını yapmak için stüdyo kurdular. Yapmaya da başladılar.
Eskişehir’de tanıdık esnaflar, üniversiteler yaz tatiline girince bizlere de okulların ne zaman açılacağını sorarlardı. Bazı illerin ekonomisi askeri birliklerle birlikte anılır. Kütahya ve Bilecik böyledir. Eskişehir ekonomisine sanayisi ve ticaret yaşamı dışında, 100 bini aşan öğrencisinin katkı büyüktür.
Küresel salgın sanayide çarkları durdurmadı ama yavaşlattı. Üretim düştü. Ürünün ülke ve ülke dışına dağılımı zorlaştı. Eskişehir’de esnaf çaresizlikten, açılamayacağını bile bile üniversiteler açılsın eylemi yaptı. Emlak Komisyoncuları Odası başkanı Gazi Çelik de, ekonomik isyana katılarak, üniversite öğrencilerin evlerine derslerin uzaktan internet üzerinden yapılacağının ilan edilmesi üzerine döndüğü belirterek, evlerin boş kaldığını söyledi.
Çok sayıda hemşerimiz altın, döviz alma yerine birikimlerini öğrenci kenti olması nedeniyle, apartlara yatırdı. Küresel bir salgın yaşanacağını elbette kimse bilemezdi.
BÜYÜKŞEHİR’İN ZARARI 300 MİLYON
Önceki gün belediye işlerinden arta kalan kısa zaman diliminde Büyükşehir Belediye Başkanımız Yılmaz Hoca ile görüşme imkânı buldum. Önünde bir A-4 kâğıdına yazılmış, küresel zararın belediyeye olan etkilerini gösteren tabloya bakarak, tramvay 17 milyon zarar, halk otobüsleri 20 milyon diyerek saymaya başladı. Yani, 7 aylık küresel salgının zararı Büyükşehir Belediyesine 300 milyon TL’ye buluyor. İlçelere giden otobüs fiyatları bu yüzden arttırıldı. Küresel salgının ülke ekonomilerine getirdiği yük nedeniyle, merkezi yönetimlerden başlayarak, belediyelere kadar bütçe kısıntıları başlıyor. Böyle giderse yani şu aşı bir an önce ortaya çıkıp, küresel salgın aşılamazsa, belki de, belediyeler, devletin öbür kurumlarında çalışanlara maaş ödenmesinde sıkıntı ortaya çıkacak.
Tam biz Yılmaz Hoca ile ekonomi işlerini konuşurken, Eskişehir ile birlikte başka kentlerde yatırımları olan Eskişehirli işadamı hemşerimiz yanımıza geldi. Bu hemşerimizin şirketler grubunda 900 kişi çalışıyormuş. Hemşerimiz özetle şunları söyledi:” Hocam, birkaç binamı satmak zorunda kaldım. Sonra 900 çalışandan 200’ü ile yolumu ayırdım. Yılbaşına kadar dayanacağıma inanıyorum. Sonrasını bilmiyorum”.
Durağanlık, küresel salgın ile tavan yaptı. Dünyada bugün çok para var. Ancak, nereye gideceğini bilmiyor. Çünkü salgın ortalığı karıştırıyor. Dolar, altın bunun için yükseliyor. Para küresel salgından, yatırıma dönemiyor. Aşı beklentisi artıyor.
YÖN GÖSTERDİLER
Türkiye’nin sebze üretim merkezlerinden biri olan Mihalgazi ilçemiz, ciddi bir orman yangını tehlikesi atlattı. Alev alan otomobilden çıkan yangın ormanlık alanda 70 hektar alana zarar verdi. Yangın çıktığı yer engebeli arazi olduğu için, Büyükşehir ile orman itfaiyemizin yanı sıra ilçe belediyelerimizin arazözleri yangını söndürmek için büyük çaba harcadı. Orman genel müdürlüğüne ait iki helikopter ile bir yangın uçağının zamanında müdahalesi yangını söndürdü. Bu arada yangının çıktığı ormanlık alanın yakınlarında oturan köylüler, ilçedeki hemşerilerimiz yangını söndürmeye koştu. Okullar kapalı olduğu için köydeki akrabalarının yanında bulunan üç delikanlı da, yangını söndürmeye koşanlara fotoğraftaki gibi yön levhası tuttu. Gençlerin tuttuğu ‘Yangına gider’ fotoğrafını Orman Bölge Müdürümüz Recep Temel tespit etti. Fotoğrafı bizimle paylaştı. Kolektif dayanışma budur. Temel dedi ki,” Kendileri küçük, yürekleri büyük”. Türk çocuğu kurtuluş savaşında da cephede görev yapmadı mı?
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!