Bir dönem İl Genel Meclis üyeliği yapan genel merkezi Eskişehir'de bulunan TÜKDES yanı Tüketiciyi Destekleme Derneği genel başkanı Süleyman Bakal’ın dün yaptığı açıklamayı destekliyorum. Her yere sanayi kurmanın yanlış olduğunu düşünüyorum.
genel başkanı Süleyman Bakal dünkü açıklamasında, “Organize sanayi bölgelerini tarımsal üretim yapılamayan alanlara kurabiliriz” dedi. Küresel salgın da en öne çıkan konu güvenli gıdaya ulaşabilmektir. Gıda güvenliği bugün her şeyden önem taşıyor. Ülkemiz bugün gelinen aşamada, tekrar kendi kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biri olmaya çaba gösteriyor. Yani, Özal ile birlikte ‘Çikita Muz’ ithalatı ile başlayan ve bizi gıda da dışarıya bağlayan olaylar zincirinin yanlış olduğu görüldü. Yeniden, ülkemiz üreticisi baş tacı yapılmaya çalışıyor. Atatürk’ün ‘Köylü milletin efendisidir” sözü yeniden hayat buluyor.
NEDEN GIDA GÜVENLİĞİ
Son yıllarda hepimiz gıda güvenliğinin önemini anlayarak, markete, bakkala gittiğimizde ülkemizde üretilen mercimek, kuru fasulye gibi ürünler arıyoruz. Başka ülkede üretilen ürünleri satın almıyoruz. Beslenmenin, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olduğunu sağlıklı bir yaşam sürecinin de en temel kriterlerinden birisini oluşturduğunu acı tecrübelerimiz ile öğrendik. Sağlıklı bir yaşam süreci sağlıklı beslenme geliyor. İnsanlarımızın bu konuda bilinçlenmeleri, ülkede üretimin artmasını da tetikliyor. Hâlbuki Özal ile birlikte çiftçinin yük olduğu söylemi insanların kafalarına yerleştirilmiş, üretmektense yurtdışından getirmenin karlı bir iş olduğu söylenmişti. Bugün ise geldiğimiz noktada sağlıklı beslenmenin en önemli esaslarından birinin tarladan-sofraya ulaşan güvenli gıda olduğunu iyi biliyoruz.
Gıda güvenliği, üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar tüm aşamaları kapsar. Sözü fazla uzatmaya gerek yok. Bakal’ın dediği gibi tarım alanlarına organize sanayi bölgesi yapılmamalıdır. Eskişehir’deki ovaların büyüklükleri, Alpu Ovası 51 bin hektar, İnönü Ovası 24 bin hektar ve Günyüzü Ovası ise 2 bin hektar yüzölçümüne sahiptir. Kısacası Alpu'ya termik santral dışında bana göre Uraysim’de yapılmamalıdır. Ben Sivrihisar’a veya başka bir ilçemizde oluşturulmaya çalışılan Organize Sanayi Bölgelerine de karşıyım. Eskişehir’de Türkiye’nin en büyük sanayi bölgesi var. Bugün onlarca kapalı fabrika bulunuyor. Yeni sanayi bölgesi yerine bu kapalı fabrikalar değerlendirilmelidir. Gelecekteki gıda güvenliğimiz için yarın pişman olacağımız işler yapmayalım.
![]() |
İlk önce aşıda Avrasya- Atlantik kavgası yaşandı. Anlı şanlı bazı gazetecilerimiz Çin aşısının güvenli olup olmadığını sorgulamaya kalkınca, bilim insanlarımız onlara iyi cevaplar verdi. Amerika’ya güvenerek, Çin aşısı karşıtı yazı yazmaya kalkanlar bu kez olaya başka açıdan bakmaya çalıştı. Yani, U dönüşü yaptılar. Çin’den kalkan tren yaklaşık bir yıl önce Çin’den kalkarak, denizin altından geçti ve Avrupa'ya ulaştı. Şimdi Türkiye’den Çin’in Urumçi bölgesine gitmek için kalkan tren yeni yük almak için İstanbul’u çıkmadan durunca, kafaları bazı konulara şartlanmış olan gazeteciler, trenin konumu ile ilgili cep telefonlarından konum attılar. TCDD de bu kişilere cevap olarak Çin'e hareket eden trenin her durduğu istasyondan konum atmasını istedi. Şimdi, bugün itibarıyla Çin’e giden tren Gürcistan’ı geçti. En son konumunu Gürcistan’dan attı. Gazeteci takıntılı olmaz. Hakikatin peşinden gider. Cep telefonundan konum atmayı en zor öğrenen kişilerden biriyim. Eskiden ‘Ağbi bir konum at’ diyenlere kızıyordum. Tren işinden sonra ise gülüyorum.
![]() |
Çeşitli televizyon kanallarında yarışma programlarında Eskişehir üzerine çeşitli sorular soruluyor. Geçen gün bir yarışmada Büyükşehir Belediyesinin Sazova parkı soruldu. Yarışmacıya ‘içinde masal şatosu, korsan gemisi olan Eskişehirdeki park hangi semttedir’ sorusu yöneltildi. Ben yarışmacının bilemeyeceğini düşünürken, yarışmacı ‘Sazova’ cevabını anında verdi. Geçen günde Türkiye’nin hangi ilçesinin kirazının İngiltere'de kraliyet sofrasını süslediği soruldu. Yarışmacı tereddüt yaşamadan ‘Mihalıççık’ cevabını verdi. Demek ki, Eskişehir'in tanınırlığı ve bilinirliği, son yıllarda çok arttı.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!