Beş yıl önce Sivrihisar’ın bu hale geleceğini söyleselerdi, bir Sivrihisarlı olarak inanmazdım. Bugün herkeste ortak kanı belediye başkanı Hamid Yüzgüllü’nün Sivrihisar’ı çok yükseklere çıkardığı gerçeğidir.
Çocukluğumda Sivrihisar denildiğinde aklıma Çarşamba günleri gelirdi. Çarşamba günleri, köy halkı toplu olarak pazara giderdi. Zamanında Nasrettin Hoca da eşeği ile gelirmiş. Nasrettin Hoca’nın köyü Sivrihisar’a en uzak köylerden biridir. Nasrettin Hoca açılan pazara gelmek için köyden saat kaçta yola çıkıyordu?
Nasrettin Hoca törenlerini uzun yılardır takip ederim. Yıllarca haberlerimiz ile Sivrihisar’ı tanıtmaya çalıştık. Geçmişte kilisede konseri zor düzenlemiştik. Belediye başkanı o dönemde öğretmendi, ama anlayışı turizme el vermiyordu. Bundan sonra Sivrihisar’ın tarihi anlatılırken Hamid Yüzgüllü öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılacak.
Sivrihisar sucuğunu bilirdim ama bu kadar ilgi göreceğini zannetmezdim. Şimdi,
Sivrihisar Belediyesi tarafından 1-2-3 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Sivrihisar Nasreddin Hoca Kültür ve Sanat Festivali yine büyük ilgi görecek. Sadece, Sivrihisarlıları değil yöre halkının Sivrihisar’a akın etmesini sağlayacak. Bir festivale Denizli’den gelenleri görmüştüm. Gelenlerinde, Sivrihisar ile bir bağları yoktu. Hafta sonları da artık Sivrihisar’a düzenli turist turları var.
Bu yılki festivalde Ezgi ve Eser Eyüboğlu, Kıraç, İrem Derici ve Mithat Körler sahne alacak. Ayrıca, Uluslararası Halk Dansları Gösterileri, Çocuk Oyun alanları ve canlandırıcı etkinlikler, yarışmalar, da var. En önemlisi de, Sivrihisar'a Özgü Yöresel ve Organik Ürünler turistler ile buluşacak. Hepimiz programımızı Sivrihisar festivaline göre yapalım.
![]() |
Eskişehir buluşma merkezi oldu. Türkiye’nin her hangi bir yerinde öğrenim görenler, yıllar sonra sınıflarını Eskişehir’de topluyor. Gazetecilikten emekli olan Adanalı meslek büyüğümüz 75 yaşındaki Recai Oktan, kurduğu ‘Yazı dükkânı’ isimli edebiyat topluluğu ile Eskişehir’de buluştu. Yazı dükkânı 6 yıldır edebiyatçıların, sosyal medyada buluşma adresi oldu. Grubun 200 den fazla yazarı ve 12 binden fazla takipçisi var.
Grup en son olarak Tepebaşı Belediyemiz ile işbirliği yaparak, Eskişehir’de buluştu. Buluşma Tepebaşı Belediyemizin Özdilek kültür merkezinde gerçekleşti. Grup sadece edebiyat ile uğraşmıyor. 30’dan fazla lise ve üniversite öğrencisine burs sağlıyor. Mesela küresel salgın koşullarında 40 dan fazla öğrenciye derslerinin aksamaması için tablet sağladı. Grubun 20 yazarınında kitapları bastırılarak, Türkiye edebiyat dünyası ile tanıştırıldı.
Ayrıca grup edebiyat ile ilgili çeşitli yarışmalarda düzenliyor. Grup Eskişehir’i de gezerek, Eskişehirli sanatçılar ile buluştu. Herkese Eskişehir’e gelmeleri de tavsiye edilecek.
![]() |
![]() |
Eskişehir’de 100 binin üzerinde üniversite öğrencisi yaşıyor. Bu öğrencilerin bir bölümü okullarını bitirdiklerinde de Eskişehir’de kalıyor. Öğrencilerin büyük çoğunluğu öğrenci evlerine evcil hayvanlarda alıyorlar. Sonra bu evcil hayvanlar sokağa de terk edilebiliyor. Eskişehirlilerden de evcil hayvanlarını çeşitli nedenlerle, sokağa terk ediyorlar. Evcil hayvan ticaretimin engellenmesi için yasalarda çıkarıldı. Ancak, yasalarla elbette evcil hayvanlar korunamaz. Ama evcil hayvan ticaretinin bir şekilde engellenmesi de gerekiyor.
Eskişehir Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu sekiz yıldır ‘Satın Alma Sahiplen Pati Şenliği’ düzenliyor. Evimizdeki ‘Gazoz’ isimli köpek 12 yıl bizimle yaşadıktan sonra yaşlılık nedeniyle hayatını kaybetti. Bende şenliğe katılarak, yeni bir köpek edinmek istedim. Çok kişi benim gibi pati şenliğine gelerek belediye yetkililerinden minicik köpekler hakkında bilgi aldı. Bazı küçük çocuklar kedi ve köpekleri kucaklarına alarak, onlardan ayrılmak istemediler. Tabii ki, evcik hayvan bakmak büyük sorumluluk da gerektiriyor. Bir kedi ve köpek sahibi olarak bunu biliyorum. Kent konseyimizin ilgili birimini böyle bir şenliği düzenlediği için kutluyorum.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!