Prof. Dr. Gaye Usluer, Osmangazi Üniversitesi rektörlük seçimlerini birinci sırada bittirdiğinde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer uzatmaları oynuyordu. Atama yapabilirdi. Ancak, etik olmayacağını düşünerek Usluer’in atamasını yapmadı. Kararı kendisinden sonra gelecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bıraktı. Gül de, tercihini seçimi birinci sırada tamamlamış olan Prof. Dr. Gaye Usluer’den yana kullanmadı.
Gaye Hoca hatırlayacaktır. Birlikte rektörlük seçimini bütün aşamaları ile takip ettik. Hatta Gaye Hoca’nın atama kararı uzun süre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in önünde durdu. Ancak, bir türlü kararını veremedi. Usluer Cumhurbaşkanı Gül’ün kendisini atamayacağını biliyordu.
DÜNYAYA SOLDAN BAKIYOR
Lise öğrenciliğinden bu yana dünyaya sol pencereden bakan Gaye Usluer’in rektör olarak atanmamasından sonra siyasete girmesini isteyenlerin başında geliyordum. Gaye Hoca ile o günlerde birkaç kez bunun değerlendirmesini yaptık. Bugün hayatta olmayan iyi bir cerrah olan eşi Mustafa Usluer’ de, eşinin siyasete girerek, TBMM’de Eskişehir’i temsil etmesini istiyordu. Ancak bu günleri göremedi. Onu özlüyoruz. Mekânı cennet olsun.
CHP’de siyasete giren Gaye Usluer, ilk önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun listesinden Parti Meclisine girdi. Daha sonraki kurultaylarda ise listeleri delerek tekrardan Parti Meclisine girmeyi başardı. Prof. Dr. Süheyl Batum’un milletvekili olduğu seçim de, Yılmaz Büyükerşen’in çabaları ile Kazım Kurt ikinci sıraya yazılmıştı. O dönemde CHP Eskişehir’den iki milletvekili çıkardığı için üçüncü sıradaki Gaye Usluer çıkamadı. Bir sonraki ve daha sonraki seçimlerde ise Usluer’i Eskişehir milletvekili ve Parti Meclisi üyesi olarak gördük.
PEKİ, NİYE LİSTEDE YOK?
Milletvekili olduğu dönemde CHP Parti Meclisi üyesi sıfatı ile Türkiye’de gezilmedik şehir bırakmayan, partililere konferanslar, dersler veren Prof. Dr. Gaye Usluer niye bu dönemde Eskişehir listesinde kendisine yer bulmadı. Her şeyden önce CHP’de sol grup olarak bilinen İlhan Cihaner, Fikri Sağlar, Gaye Usluer gibi milletvekillerin olduğu yapıyı ortadan kaldırmak için hiçbiri listelerde kendilerine listelerde yer verilmedi. Üstüne üstlük milletvekili listelerini CHP’nin sağ kanat diye bilinen milletvekilleri hazırladı. Bir de bu liste hazırlayan sağ kanat milletvekillerine Eskişehir’in sağ kanat, sendikaları sevmeyen klanını da eklemek gerekiyor. O da eklendi mi olay bitmiş oldu.
SİYASETTE YOK MU OLACAK?
Gaye Usluer CHP’de siyaset yapamaya devam edecektir. Zaten kendisi Parti Meclisi üyesi olarak Eskişehir ağırlıklı olarak seçim çalışmalarına devem ediyor. Eskişehir’in klanının geçen seçim yazdığı milletvekili bir süre önce CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun başdanışmanı ilan edilmişti. Hatta bu milletvekili başdanışman ilan edilince, şehrimizde bizim dışımızdaki gazeteler olayı büyük bir başarı olarak manşetlerinden duyurmuşlardı. Biz ise tasfiye harekâtı olarak yorumlamıştık. Bizim haklılığımız bu kişi listelere konulmayınca ortaya çıktı. Seçime hızla giderken başdanışman ilan edilen kişi ortalıklarda görülmüyor. Usluer ise çalışmalarına devam ediyor.
İKİ SEÇİM ARASI KADARDIR
CHP’de önümüzdeki seçime kadar milletvekili olarak göreceğimiz hemşerilerimizi bir daha ki seçimde göremeyeceğiz. Ancak, kariyeri ve duruşu ile Gaye Usluer’in görünmeye ve siyaset yapamaya devam edeceğini tahmin ediyorum. CHP’de bir gecede her şey değişebilir. Bunu seçimden sonra daha net bir şekilde göreceğiz. Tesadüfen siyasete girmiş ya da listelere alınma ile milletvekilli olmuş kişilerin siyaset ömürlerini de iki seçim arası kadardır. Bir de seçim erken olursa, meclisteki koltuklarına doyamadan aramıza dönerler. Ağırlık ve hacim siyasette çok önemli bir olaydır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!