Yıllar içinde bu sütunlarda birkaç kez dile getirmiştim. Kayseri veya Konya gibi illerde seçim sandıkların açılması ile tamamlanır. Sonrasında parti ayrımı yapılmadan, ilin gelişmesi, sorunların çözümü için güç birliği yapılır. Bu illerde politika, siyaset adına ne dersiniz deyin, sadece seçim dönemlerinde yapılır. Herkes aynı düşünceleri, dünya görüşlerini paylaşsa o zaman ortaya tek seslilik çıkar. Tek seslilikten ne ülke ne de şehirler fayda görür. İlerlemeden söz edilmesi için her zaman çok sesliğe ihtiyaç vardır. Siyaset yapılacak ama bir yere kadar yapılacak.
BİR ADIM YAKLAŞILDI
Bütün bu lafları neden ediyorum? Eskişehir Büyükşehir Belediyesinin Mart ayı ilk meclis toplantısında, gündem dışı sözler ‘Eskişehir’ üzerine oldu. Herkes söyleyeceğini söyledi. Meclisteki muhalefetin temsilcisi AK Partiler sordu. Başta Büyükerşen olmak üzere, CHP’li meclis üyeleri şehrin çeşitli sorunları üzerine düşüncelerini söyledi. Bazı gazeteci arkadaşlarımız haberlerinde‘sert tartışma’, ‘meclis tartıştı’ gibi cümleler ve başlıklar atmışlar. Meclislerdeki sertlik, şehrimizdeki sorunların çözümüne hepimizi bir adım daha yaklaştırıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
Eskişehir kendi fayları veya çevresindeki illerde bulunan aktif faylar nedeniyle, deprem riski yüksek olan kentlerin başında geliyor. Eskişehir’de 8 mahalle Afet Riskli Alan ilan edildi. Daha sonra Kentsel Dönüşüm söylemi ile Afet Riskli Alan söylemi birbirine karıştı. Planlar yapıldı, maketler sergilenmeye başlanıldı. Dernekler kuruldu. Mahkemeler açıldı. Yetki, Büyükşehirde denildi. Sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı konuyu üstlendi. Yurttaşların bir kısmı Danıştay da dava açtı. Sonunda mahkeme tüm planları ve o güne kadar yapılan işleri iptal etti. Mahkemenin iptal kararına ne Büyükşehir Belediyesi ne de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir şey yapabildi. Mahkemenin kararları uygulanır. Bakanlık iptale karşı temyize gitti. Yine de Danıştay’ın verdiği karar değişmedi. Kesinleşmiş oldu. Hukuk devleti olduğumuza göre, mahkeme kararına uyacağız. Ancak, başka bir çıkış yolunu da deprem gerçeği nedeniyle bulmak zorundayız. Bu açıdan Mart ayı meclisinin ilk toplantısında gündem dışı da olsa afet riskli alan ve dönüşüm projelerinin tartışılması bence önemliydi.
İBRETLİK KARAR
Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, mahkemenin kararını ibretlik bularak, meclisin AK Partili ve CHP’li meclis üyelerine bir öneride bulundu. Büyükerşen, özetle şöyle dedi:” Hepiniz var mısınız? Tüm milletvekillerimiz ile bir araya gelelim. Çevre ve Şehircilik Bakanına hep birlikte gidelim. Şu sorunu aşmanın yolunu bulalım”. Büyükerşen’in bu konuşmasına mecliste ilk olumlu cevabı AK Partili meclis üyeleri verdi. Büyükerşen’in teklifini kabul ettiler. Bundan sonra, milletvekillerini bir araya getirmek ve bakanlıklarda konuyu çözmek kalıyor. Çünkü Eskişehir’in 1999 da karşılaştığı ve dersler çıkarması gereken deprem gerçeğinin ne zaman tekrar kapımızı çalacağı bilinmez.
Mecliste konuşulan tramvay hatlarının çözüm işi büyükşehir’indir. Zaten mecliste meclis üyelerinin tramvay hatlarının yapım işinin uzaması soruları üzerine Yılmaz Hoca, hemşerilerimizden biraz daha sabırlı olmalarını istedi. Ancak, Küçük Sanayi ve Afet Riskli Alanlarla ilgili konularda milletvekillerimiz, belediye başkanlarımızın, meclis üyelerimizin işbirliği gerektiği su götürmez gerçektir.
***
Bugün o yaptı, bu yaptı şeklinde bazılarımız gereksiz yere tartışsa da, Odunpazarı Modern Müze’yi bugün itibarıyla açıldığından bu yana 140 bin kişinin ziyaret etti. Müze sabahları kapılarını açınca ziyaretçi akınına uğruyor. Gruplar halinde müzeyi ziyaret edenler, müzenin tabelası önünde fotoğraf çektiriyor. Müzenin daha çok turist ve ziyaretçi çekmesi için bahar dönemi misafir sanatçı programı belirlendi. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Odunpazarı Modern Sanat Vakfı ve Odunpazarı Modern Müze arasında daha çok öğrenciye müzeyi ziyaret etme imkânı sağlayacak bir iş birliği protokolü imzalandı. Yetişkin ve çocuklara yönelik düzenlenen eğitim programları, seminerler, sanatçı buluşmaları ve atölyelerle bahar döneminde de devam edecek. Bundan iyisi de can sağlığıdır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!