Büyükşehir Belediyesi, Mahmudiye-Han-Çifteler İlçeleri Süt Üreticileri Birliği’nden aldığı sütü Halk Ekmek büfelerinde bir süredir satıyor. Başlangıçta günde 2 tona yakın süt satan Büyükşehir Belediyesinin günlük sattığı süt miktarı 1 tona kadar düştü. Başlangıçta 5 litre sütü 15 TL’den satan belediye, fiyatı 19.5 TL’ye çıkardı. Cumartesi gününden itibaren de, Büyükşehir Belediyesi süt satışlarını artırmak için 3 litrelik ambalajlı süt şişeleri de piyasaya çıkarıyor.
Halk sütün kapanmaması veya sürdürülebilir olması için 3 litrelik ambalajlı sütün kaç TL’ye satılacağını bilmiyoruz. Cumartesi günü öğreneceğiz. Herhalde 11-12 TL gibi bir rakama satılacak. Litrelik kutu sütler marketlerde 3.5 ile 5 TL arasında satılıyor. Kampanya durumlarında bu fiyatlar daha da aşağıya çekiliyor. Yani, bir anlamda market fiyatına, Halk Ekmek’in süt sattığını söylememiz yanlış olmaz.
BİRLİK KAÇA ALIYOR
Mahmudiye-Han-Çifteler İlçeleri Süt Üreticileri Birliği ise süt üreticisinden sütü son gelen zamlarla birlikte litresi 2 TL’den alıyor. Büyükşehir Belediyesinin birliğin litresini 2 TL’den aldığı ve pastörize ettiği sütü kaç liradan aldığını bilmiyoruz. Bana kalırsa, Büyükşehir Belediyesi sütü üreticiden direk almalıdır. Pastörize tesisi en fazla 500 bin TL’ye kurulabilir. Belediye birliğin 2 TL’den üreticiden aldığı sütü 2 liranın biraz üzerinde alırsa, bu kez gerçek anlamda üretici kar etmiş olur. Yoksa bu gidişle süt işi yatabilir. Ya da verimli olmadığını düşünen belediye bu işten vazgeçebilir. Benim derdim burada ortalığı karıştırmak değildir. Süt satışlarının en başta üreticiye yararlı bir hala gelmesi gerekir. Belediyenin direk işin içine girmesi, üreticinin daha da desteklenmesini sağlayacaktır. Üreticiden sütü piyasanın biraz üzerinde alan belediye, üreticiye ayrıca, yem ve damızlık desteği de sağlayabilir. Kırsala hizmette böyle olur.
Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın müzik ve opera bölümü sanatçıları, öğretim üyeleri artık sadece Türkiye’nin illerinde değil, yurtdışında da başarılı konserler vermeye başladılar. Batı da veya doğuda hangi ülke olmasını onları engellemiyor. Bir bakıyorsun Azerbaycan da konser vermişler. Bir bakıyorsun Almanya’da konsere gitmişler. Opera bölümü öğretim üyesi Dilara Aytekin Almanya’daki konserin afişini sosyal medya da paylaşınca, bende ona Almanca bir şeyler yazdım. Dilara bana hemen Almanca cevap verdi. Dünya sanatçısı olmak, Anadolu Üniversitesinin ve Eskişehir’in adını çeşitli ülkelerde sanatla duyurmak çok güzel bir olay olarak değerlendiriyorum. Kendilerini kutluyorum.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!