Bugün 2. İnönü Zaferi’nin 100. Yıldönümü hepimize kutlu olsun. Yurdu kurtarmaya ve düşmanı Anadolu’dan atmaya çalışan yokluk içindeki Türk ordusuna karşı Yunan kuvvetleri 23 Mart 1921 yılında hücuma geçti. Batılıların desteği ve kışkırtması ile Yunan ordusunun amacı Ankara’da Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan TBMM’ye Sevr anlaşmasını kabul ettirmeyi hedefliyordu.
Sevr anlaşması TBMM tarafından kabul edildiği takdirde, Türklere geldikleri Asya Yolu açılacaktı. Anadolu Yunanlılar ve batılılar tarafından paylaşılacaktı. Bugün de zaman zaman karşımıza çıkarılan bölünmüş Türkiye haritası Yunanlılar eli ile uygulanma şansı bulacaktı. Savaşlarda insan gücünü yitiren Türk Ordusu İsmet Paşa komutasında büyük bir kahramanlık örneği vererek, bugün özgürce yaşadığımız bu topraklarda Metristepe de Yunan kuvvetleri hezimete uğradı. TBMM’nin ilk zaferiydi. Yeni zaferler TBMM’yi ve Türk Ordusunu beklemekteydi.
İsmet Paşa Metristepe’den bozguna uğrayan Yunan Ordusunun durumunu Ankara’ya TBMM’ye ve Gazi Mustafa Kemal’e bir telgraf ile bildirir. Bozguna uğrayan Yunan birliklerinin Bozüyük’ü ateşe verdiğini söyler. Atatürk’te İsmet Paşa’yı bir telgraf ile kutlayarak,” Siz orada yalnız düşmanı değil. Türk’ün ters giden talihini de yendiniz” der. Gerçekten İnönü’de Türk’ün balkan savaşlarından başlayarak, ters giden talihi 99 yıl önce burada yenilir. Ardından Kurtuluş Savaşı başarıya ulaşılır. Cumhuriyet kurulur. İsmet Paşa da soyadı kanunu çıktıktan sonra, İnönü soyadını alır. Yani, bugünkü ilçemiz İsmet Paşa’ya soyadını vermiş olur.
METRİSTEPE’Yİ GÖRELİM
Bugün 2. İnönü Zaferinin yıldönümleri Bilecik ve Eskişehir Valiliğinin hazırladığı program ile kutlanıyordu. Bilecik valiliğinin hazırladığı programda kutlama Metristepe’de başlıyordu. Daha sonra Bozüyük Akpınar köyündeki şehitlikte devam ediyor. Son olarak da Eskişehir Valiliğinin İnönü Belediyesi ile birlikte hazırladığı kutlama programı da İnönü ilçesinde yapılarak, törenler tamamlanıyordu. Küresel salgın geçen yıl olduğu gibi bu yıl da törenlerin yapılmasına imkân vermedi. Gönlümüzde zaferin coşkusu var. Gelecek yıllarda daha coşkulu kutlayacağız. Dileğimiz bir an önce normal hayata dönmemizdir.
Benim buradan, bu köşeden söylemek istediğim ise, küresel salgından sonra normal yaşama geçtiğimizde, ülkemizi bir gezelim. Burnumuzun dibinde Metristepe’yi görelim. Savaşın geçtiği, zaferin kazanıldığı tepenin bize çok şeyler anlattığını göreceğiz, hissedeceğiz. Metristepe, Çanakkale Şehitliği, Kocatepe gibi tarihimin şekil aldığı yerleri görmelidir. Savaşlar nasıl şartlarda yapıldı. Zafere giden yol nasıl başarılarla taçlandırıldı. Bunları hepimizin çocuklarımıza öğretilmesi gerekiyor. Kısacası, Atatürk’ün deyimi ile ters giden talihimizin yenildiği 100 yıl önceki bugün hepimize kutlu olsun.
![]() |
1999 yılında Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğündeki görevinden emekliye ayrılan Fisun Sular, DSP’den Tepebaşı Belediye Meclis üyesi olmuştu. Fisun Hanım kadınların siyasete girmedi için büyük çaba göstermişti. 5 yılda Ataç’ın ilk belediye başkanlığı döneminde mecliste önemli çalışmalar yapmıştı. Önceki gün tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Sessize sedasız ömrünü tamamladı. Mekânı cennet olsun.
![]() |
Tepebaşı Belediyesi Hayvan Barınağının bölgenin yıldızı olduğunu söyleyebiliriz. Bölgedeki belediyeler sokak hayvanları ile aşamadıkları sorunlarında, Tepebaşı Belediyesinden yardım istiyorlar. Eskişehir’de veya bölgede evcil hayvan edinmek isteyen de, Tepebaşı Belediyesine başvuruyor. Aşısı, sağlık kontrolleri yapılmış kedi ve köpek edinebiliyor. Kısırlaştırmada, Tepebaşı yine öncülük yapıyor. Tüm bu işleri yapan Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğünde bayrak nöbeti değişti.
Tepebaşı Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğüne Veteriner Hekim Hasan Sofuoğlu atandı. Sofuoğlu’nu geçtiğimiz günlerde Kent Konseyi Genel Sekreteri Ahmet Kapanoğlu, konseyin hayvan hakları çalışma grubu başkanı Ece Bilgin, hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Bizde Sofuoğlu’na yeni görevinin hayırlı olması dileklerimizi buradan gönderiyoruz.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!