Tüm dünya da yarım kürenin bir bölümü yaz mevsimine geçmenin mutluluğunu yaşarken, aynı gün Dünya Down Sendromlular farkındalık günü olarak da kutlanıyor. Eskişehir’de ve Türkiye’de Down Sendromlu çocukların farkını bilmezken, Tepebaşı onların farkını ortaya çıkardı. Evde hapsolan bu çocukları topluma kazandırdı. Herkes gerçeği gördü. Tepebaşı’nın pekçok konuda olduğu gibi bu konudaki projeleri de Türkiye’ye örnek oldu.
Tepebaşı Belediyesi’nin 11 yıl önce önce down sendromlu gençlerin toplumla bütünleşmesi ve istihdamlarının sağlanması için açtığı Gökkuşağı Kafe, Türkiye genelinde ilgi gördü. Eskişehirli aileler dışında, Eskişehir’i ziyarete gelenlerde bu kafeteryaya mutlaka uğradı. Kafeterya kısa sürede Sosyal Girişimci Ödülleri Yarışması’nda Restoran- Cafe ve İşletme Mutfakları kategorisinde birinci oldu. Metro Toptancı Market, Capital ve Ekonomist dergilerinin katkılarıyla ilk kez düzenlenen yarışmaya 350 işletme katıldı. Gökkuşağı işletme sahibi Sedat Ergün, “Biz güzel bir iş yaptığımızı biliyoruz. Bu proje 2011 yılında başladı, oldukça emek verdik. Emeğimizin karşılığını da Eskişehirliler tarafından alıyoruz. Bu ödül bizim değil, çocukların başarısı” diyor.
AKADEMİSYEN NE DEDİ?
Gökkuşağı kafe Projesi’nde çocukların eğitimine destek veren Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Gözde Tomris de, “Bizler bu bireyleri topluma nasıl kazandırırız düşüncesiyle yola çıktık. Bu projede yer aldığımız için çok mutluyuz. Bizleri destekleyen başta Belediye Başkanımız Ahmet Ataç olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
SADECE BİR FAZLALAR
Basit anlatımıyla 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olunmasıyla açıklanabilecek Down Sendromu bir hastalık değil genetik bir farklılık olduğu kamuoyu tarafından biliniyor. Down sendromu zihinsel kavramada bozukluklar, hafif veya orta seviyeli öğrenme güçlüğü gibi sorunlara yol açıyor. Gebelik sırasında ya da doğumda tanımlanabilen down sendromu, kalp yetmezliği, reflü hastalığı, tekrarlayan kulak enfeksiyonları, uyku apnesi ve tiroid bozukluklarına neden olabiliyor. Çocukluğun erken dönemlerinde sağlanacak olan aile ve tıp desteği ile erken müdahale sayesinde Down sendromlu insanlar destekle toplumla bütünleşik bir hayat kurabiliyorlar.
SADECE PROJE BU KADAR MI ?
Tepebaşı Belediyesi 11 yıl önce Gökkuşağı Kafe de başlattığı projeyi geliştirdi.
Engelliler Sosyal Yaşam Merkezi, Engelliler Montaj Atölyesi gibi merkezler Eskişehir’in bütünü için hizmete girdi.
Tepebaşı’nın bu projeleri sayesinde oturmaya mahkûm olan Down Sendromlu gençler sokağa çıktı. İş hayatını katıldı. Alilerde mutlu oldu. Bugün pek çok aile bu gençlerin hizmet ürettiği Tepebaşı’nın iki kafeteryasına giderek vakit geçiriyor. Onları daha yakından tanıma imkânı buluyor.
![]() |
Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Başkanlığını bir dönemdir sürdüren Dr. Nesrin Ekici Aksoy, doktor arkadaşları ve doktorlara destek veren kent sakinleri ile birlikte geçtiğimiz tıp bayramında meydanlarda dertlerini kamuoyuna anlatmanın gayreti içine girdiler. İki çocuk annesi başkan Dr. Nesrin Hanım’ın veteriner hekim olan eşi Yücel Aksoy’da işlerinden zaman bulabildiği ölçüde eşi Nesrin Hanıma destek oldu.
Sağlık çalışanlarının önemini hepimiz şu iki yıllık süreçte Küresel Salgın şartlarında gördük. Bizler evimizden çıkmazken, tüm doktorlar sağlık merkezlerinde hastanelerde ön saflarda mücadele ettiler. Salgında hayatlarını kaybettiler Ciddi Kovid hastalığını birkaç kez atlattılar. Yücel Bey de eşini bayramlarında desteklemeye gelerek, güzel bir olaya imza atmış oldu. Önümüzdeki ay Tabip odasında seçim var. Oda yeni başkanı ile tanışacak.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!