Bugün 2. İnönü Zaferi’nin 98. Yıldönümü hepimize kutlu olsun. Yurdu kurtarmaya ve düşmanı Anadolu’dan atmaya çalışan yokluk içindeki Türk ordusuna karşı Yunan kuvvetleri 23 Mart 1921 yılında hücuma geçti. Batılıların desteği ve kışkırtması ile Yunan ordusunun amacı Ankara’da yurdu kurtarmak için Atatürk ve arkadaşları tarafından kurulan TBMM’ye Sevr anlaşmasını kabul ettirmeyi hedefliyordu.
Sevr anlaşması TBMM tarafından kabul edildiği takdirde, Türklere geldikleri Asya yolu açılacaktı. Anadolu Yunanlılar ve batılılar tarafından paylaşılacaktı. Bugün de zaman zaman karşımıza çıkarılan bölünmüş Türkiye haritası Yunanlılar eli ile uygulanma şansı bulacaktı. Savaşlarda insan gücünü yitiren Türk Ordusu İsmet Paşa komutasında büyük bir kahramanlık örneği vererek, bugün özgürce yaşadığımız bu topraklarda Metristepe de Yunan kuvvetleri hezimete uğradı. TBMM’nin ilk zaferiydi. Yeni zaferler TBMM’yi ve Türk Ordusunu beklemekteydi.
İsmet Paşa Metristepe’den bozguna uğrayan Yunan Ordusunun durumunu Ankara’ya TBMM’ye ve Gazi Mustafa Kemal’e bir telgraf ile bildirir. Bozguna uğrayan Yunan birliklerinin Bozüyük’ü ateşe verdiğini söyler. Atatürk’de İsmet Paşa’yı bir telgraf ile kutlayarak,” Siz orada yalnız düşmanı değil. Türk’ün ters giden talihini de yendiniz” der. Gerçekten İnönü’de Türk’ün balkan savaşlarından başlayarak, ters giden talihi 98 yıl önce burada yenilir. Ardından Kurtuluş Savaşı başarıya ulaşılır. Cumhuriyet kurulur. İsmet Paşa da soyadı kanunu çıktıktan sonra, İnönü soyadını alır. Yani, bugünkü ilçemiz İsmet Paşa’ya soyadını vermiş olur.
1 NİSAN KUTLU OLSUN
Bugün 2. İnönü Zaferinin 98. yıl dönümü Bilecik ve Eskişehir Valiliğinin hazırladığı program ile kutlanacak. Bilecik valiliğinin hazırladığı programda kutlama Metristepe’de saat:11.00’de başlayacak. Daha sonra Bozüyük Akpınar köyündeki şehitlikte devam edecek. Eskişehir Valiliğinin İnönü Belediyesi ile birlikte hazırladığı kutlama programı da İnönü ilçesinde yapılacak.
Özellikle Metristepe’yi görmeyenler, savaşın geçtiği ve zaferin kazanıldığı bu tepeyi görmelidir. Özellikle genç kuşaklar, gelecek de ülkeyi yönetecek çocuklarımız Metristepe, Çanakkale Şehitliği, Kocatepe gibi ülkemizin tarihinin şekillendiği yerlere götürülmelidir. Çocuklar atalarının, dedelerinin kendileri için hangi şartlarda bir ülke ortaya çıkardıklarını bilmelidir. Ters giden talihimizin yenildiği gün hepinize kutlu olsun.
12 Eylül’den sonra rahmetli Bülent Ecevit, ülkede ayrı bir sol parti kurmak için taban hareketi başlattı. Ecevit’in parti kurma çalışması birkaç yıl sürdü. Daha sonra Ecevit kendi ilklerini koyduğu partiye Demokratik Sol Parti adını vererek, Türkiye çapında partisini kurdu. Eskişehir’de de partinin kurucu il başkanı, Eskişehir’de renkli kişiliği ile tanınan Cemal Bülent Dede oldu. Dede, kısa sürede partiyi Eskişehir’de kurarak, Eskişehir’i partinin en kuvvetli olduğu illerden biri haline getirdi. 70 yaşındaki Dede bir süredir Tıp Fakültesi Hastanemizde tedavi görüyordu. Mücadele ettiği hastalığa yenik düşen Dede, dün DSP’liler ve sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Eski arkadaşları ona dün son görevlerini yaptılar. Ancak, zaman içinde parti ile bir yerlere gelenleri cenaze törenin de göremedik üzüldük. Kendisine Tanrı’dan rahmet diliyorum. Mekânı cennet olsun.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!