Aylar önce Huzur Mahallesi muhtarı Refik Özaydın ilk önce 2 Eylül gazetesine daha sonrada şehrimizdeki haber ajanslarının muhabirlerine mahallerinde Afganlılar ile ortaya çıkan Korona Virüs vakalarını ve karantinalı evleri açıkladı. Şimdi de Emek mahallesinin muhtarı Sibel Akıl, kendi mahalleleri ile birlikte 71 Evler ve Huzur mahallesinde evlerde karantinalı sayısının artmasına dikkat çekiyor.
Sağlık Bakanlığının yeni sistemi ile herkes mahallesindeki Korona Virüs dağılımını, karantinalı sokakları gösteren renkli haritaya ulaşabiliyor. Herkes, Sağlık Bakanlığının sitesinden bilgisayar ekranını tıklayarak, hangi sokakta ya da kendi sokaklarında vaka olup olmadığını renklerle öğrenebilir. Kırmızı renkler, tehlikeyi işaret ediyor. Vatandaşlar, kırmızı renk gördüğünde dikkatini arttıracak.
SAYI ARTINCA, MUHTARLAR DEVREDE
Küresel salgının ilk günlerinde karantina altındaki evlerin kapısına polis ekibi ya da bekçi konulurdu. Şimdi sayı o kadar arttı ki, güvenlik güçleri günün herhangi bir saatinde karantinalı evlere kontrol amaçlı uğruyor. Denetimleri muhtar kontrol ediyor. Muhtarlar mahallesindeki karantinalı evleri giderek, karantina altındaki kişilerin karantina kararlarına uyup olmadığını kontrol ediyor. Tabii ki evden çıkmaları mümkün olmayan ve ihtiyaçlarını eve getirecek yakınları olmayan vatandaşlarda sıkıntılarını mahalle muhtarları aracılığı ile aşıyor.
FİLYASYON EKİPLERİ
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Müdürümüz Prof. Dr. Uğur Bilge ile telefonda görüşmek istedim. Bilge’nin filyasyon ekipleri ile toplantıda olduğu söylendi. Toplantının tamamlanmasından sonra görüşebildim. Tüm Türkiye’de filyasyon ekipleri sağlıkçılardan oluşuyor. Korona virüslü vaka sayıları artınca filyasyon ekipleri de artıyor. Başka birimlerden çekilen sağlıkçılar filyasyon ekibi görevlisi oluyor.
Sadece Eskişehir’de değil, Türkiye'nin dört bir tarafında her hastanenin çok sayıda çalışanı filyasyon görevlisi oldu. Hâlbuki hastanelerdeki hemşire ve doktor yerine, öğretmen, imam, bekçi ve polis gibi kamu kurumlarındaki görevlilere birkaç günlük eğitimden sonra filyasyona çıkabilirler. Kış mevsiminin korona virüs vakaları açısından sert geçeceği konuşulduğu bir ortamda buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Filyasyon yükünün sağlık çalışanlarından alınması gerektiğini düşünüyorum.
KOMŞULARIMIZDA ALARM
Eskişehir’de günlük vaka sayılarının 100’lü rakamlara çıkması ve vaka sayısının 3 bin 500’lü rakamları geçtiği söyleniyor. Artık, hastanelerimizde durumu ağır olan Korona virüslü hasta yatmıyor. Virüsün geldiği noktada, solunum sıkıntısı yaşayan hastalar hastaneye yatırılıyor. Dün Batıkent mahallesinde görev yapan bir doktorda da solunum sıkıntısı olunca hastanede tedavi altına alındı. Bilecik’te de alarm ilan edildi. Bilecik'te son üç günde pozitif vaka sayısının 900 olduğu Bilecik’teki meslektaşlarımız tarafından iddia edildi. Bilecik ve Kütahya’ya Eskişehirdeki hastaneler sağlık hizmeti götürdüğü için, Bilecik Devlet Hastanesinin yetişemediği yerde Eskişehir hastaneleri devreye giriyor.
NE YAPMAK GEREKİYOR?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın zaman zaman söyledikleri ‘tiye’ almaya çalışsa da, en iyisi yeterli tedbirleri alarak, Kovid-19’a yakalanmamak gerekiyor. Kalabalık yerlerde bulunmamak, maske ve mesafeye dikkat etmek hastalığa yakalanmamak için birinci şart olarak görülüyor. Valiliğin Eskişehir için yeni yasakların arifesinde olduğu duyumları geliyor. Türkiye çapında korona virüslü günlerdeki hafta sonu gibi yasaklara geri dönülebilir.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!