Bilecik’in Söğüt ilçesindeki Ertuğrulgazi’yin Anma ve Söğüt Şenliklerinin 736. yapıldı. Hiç kimseye bu törenlere katılması için davetiye gönderilmez. Eylül ayının ikinci hafta sonu yapılan törenlere, on binlerce insan kendiliğinden gelir. Türkiye’nin her tarafından on binlerce insan Eylül ayının ikinci hafta sonunda Söğüt de buluşur. Bende aklımın erdiğinden bu yana törenlere katılırım. Törenler sadece 1979 ile 1980 yılında yapılamadı. O da siyasi bir kavga çıkmaması içindi.
Anadolu’ya gelen Türklere Söğüt ilçesinin yerleşim yeri olarak gösterilmesinin nedeni de, Söğüt’ün dağlarla çevrili olması ve ekilecek arazinin az olmasıdır. Söğüt Türklere verilirken, dağlık araziden bir şey olmaz düşüncesi ile verilmiştir. Bugün Söğüt ilçesi madenciliğin Türkiye’deki merkezlerinden biri konumundadır. 40 çadırla Söğüt’e yerleşen Türklerin bu kolu yüzyıllar içinde Viyana kapılarına kadar gitmişler. Birkaç kıtada birden devlet kurmuşlardır.
KURŞUN İZLERİ BUGÜNDE GÖRÜLEBİLİR
Ertuğrulgazi bu dünyadan ayrıldığında vasiyeti üzerine Söğüt de toprağa verilmiştir. Bilecik yolu üzerindeki türbesi her gün ziyaretçilerle dolar. Kurtuluş savaşı yıllarında Bilecik de uzun süre Yunan işgali altında kalmıştır. Yunan işgali sırasında, Yunan askeri Ertuğrulgazi’nin Söğüt ilçesindeki türbesine gelerek, türbeyi kurşunladılar. Hatta Yunanlıların Söğüt ilçesindeki komutanı türbeyi kurşunlarken, herkesin duyacağı şekilde,” Hey Ertuğrulgazi kalk da, soyunu kurtar. Soyunun haline bak” diye bağırır. Türbenin camının çevresine isabet eden kurşunlar bugünde dikkatlice bakıldığında görülür. Türbe birkaç kez restorasyon görse de, bu kurşun izleri ibret olsun, gelecek kuşaklarda görsün gerekçesi ile kapatılmamıştır.
Geçmişini bilmeyenin geleceği de şekillendiremeyeceği, kuramayacağı söylenir. İnsanları, Yörük Türklerini 736 yıldır Söğüt’e çeken de budur. Ben çocukken ilk kez katıldığım şenliklerde Şanlıurfa’dan gelen Karakeçili Yörüklerini görünce şaşırmıştım. Atatürk’e Yörük’ün anlamını sormuşlar. Büyük Atatürk de, yürüyen Türk olduğunu sormuş. Binlerce yıl oradan oraya gitmişler, bize bu toprakları yurt yapmışlar. Onları bugünde başta Ertuğrulgazi olmak üzere saygı ile anıyoruz. Mekânları cennet olsun.
KARACAN’IN ORGANİZASYONU
Bu yıl ki, Söğüt Şenliklerine katılan Başbakanımız Binali Yıldırım, dönüşte Eskişehir’de uğradı. Eskişehir’de partisinin ilk kez düzenlediği ‘Eskişehir Geleceği’ konulu toplantıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve Eskişehirli işadamları ile bir araya geldi. Başbakan yıldırım’ın katıldığı yemekli toplantıya tam 450 kişi katıldı. Toplantının organizasyonunun en önündeki kişi olan AK Parti genel başkan yardımcısı ve Eskişehir milletvekili Harun Karacan, bu toplantıların devam edeceğini söyledi.
ESKİŞEHİR’E ÖZEL TOPLANTI
Toplantıyı aynı zamanda AK Parti’nin seçimlere yönelik bir çalışması olarak değerlendirdim. Karacan’ın genel başkan yardımcısı olduğu AK Parti Eskişehir’de kendisini iyi anlatması gerektiğini düşünüyor. Bunun içinde bu toplantıların ilkinde Eskişehir’de önemli konuma sahip 450 kişi ile buluştu. Toplantıda ilk kez başbakan Binali Yıldırım’ın bu kadar uzun bir konuşma yaptığına tanık olduk.
Yıldırım, konuşmasının başında oğluna Eskişehir’den gelin aldığını hatırlatarak, Eskişehir ve Eskişehirli ile dünür olduğuna vurgu yaptı. Hükümet çalışmalarını uzunca özetleyen Yıldırım, Türkiye’nin geleceğinin daha çok üretimde ve ihracatta olduğunun altını çizdi. 80 milyonluk ülkede 55 bin ihracatçı olmasını da az bulduğunu belirten Yıldırım bu sayının artması gerektiğini kaydetti. Eskişehirspor formasının hediye edildiği Başbakan Yıldırım, Eskişehir’in süper şehir olduğunu süper şehre süper ligin yakışacağını söyledi. Toplantı yemekli olmasaydı, başbakan Binali Yıldırım daha uzun konuşacaktı. Toplantıya katılanların yemeklerini yiyebilmesi için toplantı da yaklaşık bir saat konuşma yaptı. Başbakan daha sonra ilk hızlı milli trenin üretileceği Tülomsaş’a incelemelerde bulunmak için gitti. Bizde haberlerimizi yazmak için gazeteye döndük.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!