Türklerin ortak harmanı, atası Türkiye’deki ismi ile Dede Korkut Türk Dünyasındaki ismi ile Korkut Ata UNESCO'nun "Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi’ne kabul edildi. Bu kabul de Eskişehir’in katkısının büyük olduğu ortaya çıktı. Türklerin ortak atası olarak kabul edilen Dede Korkut’un ne zaman yaşadığı konusunda ise net bir bilgi yoktur.
Dede Korkut’un doğum yeri Kazakistan’ın Kızıl Orda şehri olduğu kabul edilirken, mezarının ise Bayburt da olduğu söylenmektedir. Ancak, Türk Dünyasının neresine giderseniz gidiniz bir Dede Korkut ve Korkut Ata heykeli ile karşılaşırsınız. Oğuz Türk’ü olduğu genel kabul görülen Dede Korkut’un 570-632 yılları arasında yaşadığı tahmin edilmektedir. Kızıl Orda’lıda olsa, Bayburtlu da olsa, onun dünyaya tanıtılmasında Eskişehir’deki Dede Korkut parkının etkili olduğu görülmüştür.
DOĞDUĞU YERİ GÖRDÜM
Beni heyecanlandıran olay da Dede Korkut’un doğum yeri olarak kabul edilen Kızıl Orda’yı görmektir. Kızıl Orda, Kazakistan’ın önemli bir şehridir. Kızıl Orda, Kızıl Ordu demek değildir. Orda kelimesi başkent anlamına geliyor. Sovyetler kurulunca Kazakistan da birkaç yıllığına bugünkü Kızıl Orda şehri başkent olmuştur. Daha sonra başkent Alma Ata’ya taşınmıştır. Kızıl orda da büyükçe bir oradaki ismi ile Korkut Ata heykeli vardır.
Eskişehir’in Türk Dünyasının Başkenti olması, ilişkileri geliştirdiği gibi şehrimize de Eskişehir Vilayet Fidanlığının, güzel bir Dede Korkut parkı olmasına neden olmuştur. Parkta, özellikle yaz günleri insanlar piknik yapmakta veya spor yapmaktadır. Akşamları ise kent sakinlerinin buluştuğu bir park olmuştur.
KİTAPLAR YABANCI ÜLKELERDE
Dede Korkut öykülerinin, masallarının günümüze ulaşmasını ise Akkoyunlular devletine borçlu olduğumuzu unutmayalım. 9. Yüzyılda dünya sahnesine çıkan Dede Korkut’un hikâyelerinin yazılı metinler haline gelmesi için 15. Yüzyıla gelinmesi gerekiyordu. Bu yüzyılda Akkoyunlular geleceğe taşınması adına Dede Korkut’un hikâyelerini kitap haline getirdiler. Ancak bu iki yazma kitabın 12 hikâyenin yer aldığı bölümü Almanya’nın Dresden kütüphanesinde, diğer 6 hikâyenin yer aldığı el yazması eser ise Vatikan kütüphanesinde bulunmaktadır. Anadolu’nun tarihi eserlerinin zaman içinde kaçırılarak, ya da bizlerin korunmasını önemsemediğimiz için yurtdışına çıkarıldığını bugün acı tesadüfler sonucu öğreniyoruz.
Bugün Dede Korkut’un hikâyelerini, öğütlerini gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Eskişehir'deki Dede Korkut Parkı'nda Türk dünyasında örneği olmayan bir Dede Korkut anıt duvarı var. Bu anıtı tüm dünyaya tanıtmaya gayret edelim. Belediyelerimizde Kızıl Orda başta olmak üzere, Türk dünyasında Dede Korkut’u önemseyen kentler, şehirler ile kardeş şehir olmalıdır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!