Anadolu Üniversitesi’nin bölünerek, Eskişehir’e üçüncü üniversite kurulması bir kez daha gündeme geldi. İnşallah bu kez gerçek anlamda bir üçüncü üniversite kurulur. Bu üniversitede teknoloji ağırlıklı bir üniversite olur.
Anadolu Üniversitesi’nden daha önce de üç üniversite çıkmıştı. Belki biz bu durumun farkında değiliz. Anadolu Üniversitesi Eskişehir dışında en başta Bilecik ve Afyonkarahisar ile Kütahya illerine yüksek okul kurmuştu. Anadolu Üniversitesinin Bilecik’e kurduğu Seramik Yüksek Okulu bugünkü Bilecik Belediyesi binasında eğitime başlamıştı. Daha sonra bu okul rulman fabrikası kurulmak için temeli atılan Gülümbe köyündeki bugünü yerine taşındı. Kısacası, Şeyh Edebali, Kocatepe ve Dumlupınar Üniversiteleri de Anadolu Üniversitesinin içinden çıkmıştır. Kocatepe Üniversitesi’nin kurucu rektörü Sivrihisarlı Anadolu Üniversitesinin rektör yardımcısı, Osmangazi Üniversitesinin isim babası Prof. Dr. Şan Özalp idi. Şan Hoca, Kocatepe Üniversitesini kurarken üstün bir başarı göstermişti. Kendisini o dönemde birkaç kez ziyaret ederek, haber desteği vermiştik. Dumlupınar Üniversitesi de Eskişehirli akademisyenlerin desteği ile kısa sürede saygın bir üniversite konumuna geldi. O günleri de hatırlıyorum. Kütahyalılarda üniversitelerinin gelişmesi için büyük destek verdiler.
Anadolu Üniversitesi’nin bugün bünyesinden sadece Teknoloji Üniversitesi çıkmaz. Bir de uzaktan eğitim konusunda bir üniversite çıkması gerektiğini düşünüyorum. Yaygın eğitimin Eskişehir merkezli bir üniversitesi olması gerekir diye düşünüyorum. Eskişehir bir öğrenci kentidir. Tüm Türkiye de böyle biliniyor. Bu tarafımızı daha da geliştirmeliyiz.
Bu hafta gazetemizde iki önemli konu ön plana çıktı. Birinci konu Sarıcakaya ilçemizdeki Kuşkonmaz üretimiydi. Çiftçinin üretimden vazgeçtiği söylendiği bir ortamda, Sarıcakaya ilçemizde bir üreticinin başlattığı Kuşkonmaz üretimi bugün 240 tona çıktı. Kuşkonmaz ilçeden kilosu 35 TL’ye satılıyor. İstanbul ve Ankara başta olmak üzere lüks semtlerdeki marketler kilosu 50 TL’den kapış kapış satıyor. Almanya ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Kısacası, Kuşkonmaza çok talep olmasına rağmen, yıllık 240 tonluk üretim yetmiyor.
10 yıl öne Mihalıççık ilçemizde de, Bursalı bir firma kaliteli kiraz üretimine başladı. Bu firma Japonya’ya kadar kiraz satıyor. İki ilçemizde de daha önce görülmeyen sebze ve meyve üretimi başladı. Büyük şehirlere göç durdu. Hatta tersine bir göç başladığı söylenebilir. Bu iki ilçemize sebze ve meyve üretimi ile ilgili bir meslek yüksek okulu açılabilir. Yüksek okulun açılması hem ilçemizi hem de tarımsal üretimi artıracaktır.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!