Belki 30-40 yıl bu şehirde niye fuar alanı ve fuar düzenlenmediği tartışıldı. İşin ilginç yanı fuar açılmasını isteyenlerde, panayırlara fuar diyorlardı. Eskişehir Ticaret Odası ilk önce arsayı aldı. Sonra kendi kaynağı ile bulduğu kaynakları birleştirdi. Fuar alanını yaptı. O zamanda ETO fuar alanına çok para harcanıyor, eleştirisi yapıldı. Ardından fuar alanını ETO niye kendi çalıştırmıyor, eleştirileri geldi. Fuar alanı işletmesi için Tüyap’a verildi. Sonuçta, fuarlı günlere gelindi.
Fuarcılık profesyonel bir işletmeciliktir. Bugün görülüyor k, ETO başkanı Metin Güler ve yönetim kurulu, ETO’ nun kadrosu fuara giden yolda, hep doğru kararlar almış. Eskişehir anlatılırken, tarif edilirken havacılığın ve demiryolculuğun kenti tarifi de yapılır. Artık, bu iki konudaki fuarlarımız uluslararası düzeye getirilmelidir. Firmalar ve takipçiler dünyanın dört bir tarafından Eskişehir’e fuara gelmelidir.
MORALLER YÜKSELDİ
Küresel salgında sona doğru yaklaşırken, Eskişehir Endüstri Fuarı moralleri yükseltti. Eskişehir’in ticaret ve sanayi odaları ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığının işbirliği ile başarılara imza atılacağı görüldü. Üç kuruluşumuzun Eskişehir Endüstri Fuarındaki işbirliğini alkışladık. ETO da, fuarı sadece biz yaparız diyerek, kimseyi dışlamadı. İşbirliğinin gerçekleşmesine katkı yaptı. Hedefin Eskişehir’in bir adım daha öteye gitmesi olarak gördüğünü herkese anlatmış oldu.
FUAR, MERKEZ OLDUĞUMUZUN GÖSTERGESİDİR
Fuara katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdere Eskişehir’in özel konumundan söz ederek, fuarın açılmasının tam isabet olduğunun altını çizdi. Metin Güler ise konuşmasında, endüstrinin Eskişehirli girişimcinin kimyasında olduğunu belirterek, Eskişehir sanayicileri ve ticaret erbabı için yapılan desteklerin artması gerektiğini söyledi.
Eskişehir Organize Sanayi Bölge Başkanı Nadir Küpeli ise küresel salgın koşullarında Eskişehir sanayisinin ne kadar önem taşıdığının daha iyi anlaşıldığını belirterek, fuarın savunma sanayi konusunda Eskişehir sanayisi ile ülke sanayisini buluşturduğunu da belirtti.
MASALAR İLGİ ÇEKTİ
Fuarda ilk kez karşılaştım. Masalar konulmuştu. Katılımcı kuruluşların masaları ayrı ayrıydı. Akşam saat.18.00 de fuar alanında masaların açık olduğunu gördüm. Havacılık ve savunma sanayi firmaları, 1. Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, STM Savunma Teknolojileri, ASELSAN, TAİ, TEİ, ROKETSAN, HAVELSAN, ASPİLSAN ve İŞBİR Elektrik gibi firmalar kendilerini, bu masalarda merak edenlere tanıttılar. Firmalar arasında işbirliği anlaşmaları yapıldı. Konunun uzmanları da, firmalar ile iş görüşmeleri de yaptı. Savunma sanayisinde çalışan bir mühendis, fuarda gezerken bir firmanın teklifi ile işini değiştirdiğini, daha iyi koşullar elde ettiğini söyledi. Havacılık ve Demiryolu konularında fuarımızı uluslararası konuma getirmek hepimizin görevi olmalıdır. Tepebaşı Belediyemiz, Osmangazi Üniversitesi Uçak Mühendisliği bölümü, Makine Mühendisleri Odası ve şehrin diğer kuruluşlarında çalışmalarını tanıtma imkanı buldu.
![]() |
Bugünlerde en çok konuştuğumuz konuların başında Marmara denizinden Ege’ye doğru yayılan silaj meselesi geliyor. 5 yıl içinde kademli olarak Marmara denizin pırıl pırıl olması hedefleniyor.
Ancak, bu fotoğrafta da görüldüğü gibi, Marmara denizinde yaşanan kirlilik, dünün veya bugünün meselesi değildir. Yüzyıllar önceye kadar gidiyor. Osmanlı döneminde İstanbul’unda, ilk çöp toplama sistemini Fatih Sultan Mehmet kurmuş. İstanbul'da çöp ve molozların Marmara'ya döküldüğü noktalardan ikisi, Langa ve Odunkapı civarıymış. Ancak o dönemlerde atıklar daha çok organik olduğu için doğaya karışabiliyor, önemli bir çevre felaketi yaşanmıyordu. 19. yüzyıl sonundaki salgın önlemleri arasında çöplerin daha açığa bırakılmasına da karar verilmiş. Biriken sorunlar bugün patladı. Marmara Denizin çevresinin nüfusunu 10 milyon azaltmak gerekiyor. İstanbul’a Anadolu’dan yığılma ortadan kaldırılmalıdır. Geçici çözümler birkaç yıl sonra katlanarak ortaya çıkabilir. Balık bile yiyemeyecek noktaya gelebiliriz.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!