Bir elin parmakları kadar kalan lületaşı ustaları Atlıhan’daki dükkânlarının küçük bir odasında lületaşından eserler üretirler. Geniş odasında da ürettiklerini pazarlarlar. Bir elin parmakları kadar az kalan ustalar her şeye rağmen son yıllarda lületaşından eserler üretiminde kendilerini geliştirdiler. Lületaşı, pipo demek anlayışını çok gerilerde bıraktılar.
Eskişehirlilerin yakından bildiği lületaşı dünyada da, Eskişehir taşı olarak biliniyor. Lületaşını dünyada Eskişehir dışında bulmak pek olası değildir. Lületaşını taklit edenler ve ürettikleri maddelerin lületaşından olduğunu söyleyerek satanlar ise çoktur. Bunlar lületaşı yerine alçı tozu kullanıyorlar ve Çin de üretiyorlar. Ancak, gerçek mal kendisini belli ettiği için, alçı tozundan yapılan ürünler pek alıcı bulamıyor.
Atlıhan olmadığı günlerde lületaşı üreticileri, iş hanlarının bodrum katlarında, dışarıdan gelenlerin kendilerine zor ulaştığı koşullarda çalışırdı. Atlıhan yapıldıktan sonra en başta lületaşı ustaları sağlıklı koşullarda üretim yapma olanağına kavuştu.
Atlıhan’ın girişindeki dükkân ve atölye 4 kuşaktır lületaşı ustalarından olan Besim Aktaş’a aitti. Besim Aktaş, Atlıhan’daki atölyesinde sanatını konuşturur, dünya çapında üretim yapardı. Zaman zaman da ürettiği lületaşından eserleri çantasına doldurur, Londra başta olmak üzere Avrupa ülkelerine götürürdü. Babasının teşviki ile uzun süre İngiltere’de kalarak, İngilizceyi Türkçe gibi konuşmasını öğrenmişti. Lületaşı ustaları içinde tek İngilizce konuşabilen Besim Aktaş’tı. Londra başta olmak üzere, pek çok ülkede edindiği yabancı dostları sayesinde lületaşı tanınan bir taş oldu. Besim Usta, önümüzdeki günlerde Rusya’da yaşayan oğlunu evlendirecekti. Moskova’da çalışan oğlu hayatını bir Rus kızı ile birleştirecekti. Onun heyecanını da yaşıyordu. Her gün sabah 10.00’da dükkânını açar, gece geç saatlere kadar çalışırdı. Akşam saatlerde beni eve giderken gördüğünde atölyenin penceresinden seslenerek, kendisi yaptığı çayı mutlaka ikram ederdi. Çayımızı içerken onunla Eskişehir ve lületaşı üzerine sohbet yapardık. 60 yaşına merdiven dayamıştı. Önünde ustalığını gösterecek, dünyaya elinde çantası ile lületaşını anlatmaya gidecek yılar vardı. O zamansız aramızdan ayrıldı. Lületaşı ustalarından biri daha bizi terk etti. Mekanı cennet olsun.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!