Geçtiğimiz yıl Eskişehir’de bir kilo ekmek yaklaşık olarak beş liraydı. İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Kazım Mülazımoğlu’nun açıklaması ile birlikte bir kiloluk ekmek Eskişehir’de ortalama 6 lira 25 kuruşa çıktı. Yani, bir yılda ekmeğin kilosu 1 lira 25 kuruş zam gördü. 200 gram ekmeğin 1 lira 25 kuruştan satılacağı söylense de, 250 gram ekmek 1. 5 TL’den satılacak. Mülazımoğlu, fırıncıların temsilcisi olarak belki de ilk kez ‘bizi mazur’ görün açıklaması yapıyor. 20 yıl önce Büyükerşen Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda ilk olarak fırıncılar ile karşı karşıya kalmıştı. Büyükerşen’e kızan fırıncılar, bir gün ekmek çıkarmamıştı.
Köprülerin altından çok sular aktı. Artık, fırıncılar zamlarını Büyükşehir’den değil, ETO’dan alıyorlar. Mülazımoğlu, fırıncıların girdilerini tek tek sayarak, kullandıkları hammaddelere yüzde 50 ile 100 oranında zam yapıldığını, kendilerinin ise zam olarak sadece yüzde 25 de karar kıldıklarını söylüyor.
Mülazımoğlu’na açıklamaları ve yaşanan gerçekler karşısında kimse sesini çıkaramaz.
HALK NE OLACAK?
Günde evine 10 ekmek alan hemşerilerimiz var. Bu durumda ekmek zammından sonra kim vazife çıkaracak. Ekmek zammından sonra Büyükşehir Belediyesinin Halk Ekmek’i durumdan vazife çıkarmalıdır. Bertolt Brecht işin içine adaleti de katarak “Bakarsınız bol olur bu ekmek, bakarsınız kıt, bakarsınız doyum olmaz tadına, bakarsınız berbat. Azaldı mı ekmek, başlar açlık, bozuldu mu tadı, başlar hoşnutsuzluk boy atmaya” diyor.
Yani bir anlamda yüzyıl öncesinden halkçı Brecht, Büyükşehir Belediyesi’nin Halk Ekmek yöneticilerine ve başkanına sesleniyor. Halkçılık, sadece siyaset kulisleri yapmak, belediyede ayaklar kaydırmak için yapılan siyaset değildir. Hani, bir zamanlar Eskişehir’de Büyükşehir Belediyesinin panolara astığı balıklı, ballı, muzlu ekmek üretimleri vardı. Bugün Halk Ekmek ekmeğini satamayacak duruma geldi. Ama halkında ucuz, pişkin ve kaliteli ekmeğe ihtiyacı var. Halkçılık yapanlar en başta Halk Ekmek’in durumdan vazife çıkararak, diğer şehirlerdeki Halk Ekmek’ler gibi üretim yapmalıdır. Halk Ekmek’i yönetenlerin bir halkçılığını görelim. Pideyi bile fırınlardan yüksek satmaya kalkışmışlar, ancak karşılarında bizi bulmuşlardı. Bu işi de takip edeceğiz.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!