Gazetelerde köşe yazan arkadaşlara göre benim avantajım, olayları muhabir olarak yakından takip etmemdir. Mesela, geçtiğimiz günlerde Haziran ayı toplantıları tamamlanan Büyükşehir Belediyesi meclisinde vetolar dikkat çekti. Vetolu meclisi bazı köşe yazarları arkadaşlar, kendilerine göre köşelerine taşıdılar. Yorumlar yaptılar. Köşe yazarları, meclis üzerine yazdıkları yazıları gazetelerin muhabirlerinin haberlerinden ve telefonla ulaştıkları kendi dünya görüşlerine yakın meclis üyelerinden aldılar.
Hâlbuki meclis toplantılarını gazetelerin köşe yazarlarının mutlaka izlemesi gerekir. Özellikle Büyükşehir Belediyesi Meclisi son yerel yönetimler yasası ile birlikte, şehrin en büyük meclisi oldu. Eskişehir’in her köşesine yapılacak veya yapılması düşünülen yatırımlar bu nedenle bu meclisin gündem maddesi oluyor. Mecliste tartışılıyor.
MİMAR SİNAN’IN ESTETİĞİ
AK Partili Meclis üyesi Mustafa Önder aylar önceki bir mecliste yeni bir Büyükşehir Belediyesi binası yapılması önerisinde bulunmuştu. Öneri, meclisin tüm üyeleri tarafından kabul edildi. Son meclis toplantısına, Büyükşehir Belediyesi yönetimi, yeni binanın mevcut itfaiye binası yerine yapılmasını ve projesinin de İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından çizilmesini talep etti. Yeni bina yapılma önerisini getiren Önder başta olmak üzere AK Parti grubu yeni binanın Yeni Emniyet Müdürlüğü binasının karşısında belediyenin boş duran eski bakım onarım atölyelerinin yerine yapılmasını istedi. AK Partililer projenin de Osmangazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından çizilmesi gerektiğinin altını çizdi. İstanbul’da çok sayıda üniversite olduğunu da belirten AK Partililer, niye İTÜ sorusunu gündeme getirdi. Ülkemizde mimarlık alanında İTÜ’nin tekniğinin kuvvetli olduğu, ancak Mimar Sinan Üniversitesinin estetik anlayışına da kimsenin yaklaşamayacağı söylenir. Hadi bakalım çık çıkabilirsen işin içinden.
Bilindiği gibi Eskişehir’in Kentsel Dönüşüm projeleri de İTÜ’ye çizdirilmişti. Bu projeler hem hayata geçemedi. Hem de projelerini eleştiren ve beğenmeyen Eskişehirliler geniş üye yelpazesine sahip AFET-DER’i kurdular. Derneği kuranların tamamına yakını da CHP’lilerden oluşuyor. Sonuçta, Eskişehir’de Mimarların bir odası var. Mimarlık bölümü olan iki üniversitemiz var. Ödüllü bir yarışma açılabilir. Belediye binasının nereye olması gerektiği konusunda da, bir anket çalışması yapılabilir. En iyisi binanın nereye yapılması gerektiğini en iyi Eskişehirliler bilebilir.
LAÇİN MESELESİ
Birde Lâçin meselesi var. Bilmeyenler ya da gitmeyenler, görmeyenler için yazalım. Sarıcakaya’ya bağlı Laçin beldesi var. Bugün elbette mahalle konumundadır. Ancak, oldukça büyüktür. Sebze ve meyve üretim yeridir. Büyükşehir Belediyesinin bu mahallede 316 dönüm tarlaları var. Bunlardan bir kısmını Koza Birliğe vererek dut ağacı yetiştirmek istiyor. AK Partilerde ilçelerdeki tarlaların ilçe belediyelerine verilmesi gerektiğini söylüyorlar. Hatta, bu konuda Büyükşehir Belediyesi meclisinde tartışmalar olurken, Sarıcakaya Belediye başkanı Faruk Güler söz alarak,” İki yıl önce Büyükşehir Belediyesine dilekçe ile başvurarak, kendimize ait tarlalarda tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirmek istedik. Kırsal alandakilere örnek olur diye düşündük. Ama izin alamadık. Sizin bu konuşmanın üzerine yeniden dilekçe versek, alır mısınız?” dedi. Gazetelerdeki Laçin konusundaki haberlerde, olayın bu yönü yer almadı. Güler’in sözleri havada kaldı. Söylemek istediğim şudur. Belki, 2019 seçimlerine çok var diye düşünülebilir. Ama kılıçlar bugünden çekilmiş. Her şeyin normale dönmesi için seçimlerin yapılması gerekiyor. Bu işler böyle gider. Vetoları, yeni vetolar izler.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!