Eskişehirli 10 yaşından bu yana birlikte büyüyen, birlikte üniversiteye giden ve birlikte çalışma hayatına atılan Erol Tabanca ile Cem Siyahi Eskişehir’de müzecilik anlayışını değiştirecek konuya el attılar. Odunpazarı’nın tarihi SİT alanına ‘Odunpazarı Modern Müze’yi inşa ettiler.
Eskişehirliler, yıllarca Arkeoloji Müzesi’nin açılmasını bekledi. Her halde bu bekleyiş 10 yıl kadar sürdü. Sonra Eskişehir’in dünya markalarından olan ETİ Bisküvileri devreye girerek, müzeyi inşa etti. Anadolu’daki en güzel arkeoloji müzelerinden biri oldu.
Arkeoloji Müzesi en önemli müzemizdir. Daha sonra çok sayıda müze hizmete açıldı. Ancak, bazılarının müze olma özelliğinden uzak olduğunu burada belirtmeliyim. Şimdi önümüzdeki ay açılacak olan Odunpazarı Modern Müze, müzecilik anlayışımızı değiştirecek. Dünyanın önde gelen müzeleri ile yarışacak. Dünyada bazı şehirler var ki, müzeleri ile tanınıyor. İçinde barındırdıkları müze turist çekiyor. İnsanlar o şehirlere müzelerini görmek için gidiyorlar.
Odunpazarı Modern Müze, Eskişehirlinin ‘müzecilik anlayışını’ çok ileriye taşımasının yanı sıra, dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda insan bu müzeyi görmeye gelecek. O zaman Erol Tabanca’nın önemi daha iyi anlaşılacak. 3 katlı müze binasının aslında 7 katlı bir apartmanın yüksekliğinde olduğunu söyleyelim.
Erol Tabanca uzun yıllardır açık artırmalar ile dünya çapındaki önemli sanatçıların eserlerini özel arşivine kazandırıyor. Erol Bey, günün birinde bir bakıyor, açık artırmadan veya sanatçılardan aldığı önemli sanat eserlerinin sayısı bine ulaşmış. O da ortağı Cem Siyahî ile birlikte doğduğu topraklara bir müze kazandırmaya karar veriyor. Odunpazarı Modern Müze bu şekilde doğdu.
Japon mimarın çizimlerini yaptığı bina yerli taşeronlar tarafından yapıldı. Yabancı bir şey yok. Her şey yerli ve milli olanaklar ile inşa edildi. Müzede ikinci sınıf bir malzeme bulamazsınız. Her şey birinci sınıf malzemeden yapıldı. Erol Bey, müzenin yanına 12 kişilik modern bir otel ile restoran ve kafeterya yaptı. Modern otelde müzeye eser bırakmak için gelen sanatçılar konaklayacak. Restoran ve kafeterya müzenin devamı için önem taşınıyor. Müzenin döndürülmesi ve sürekliliği önem taşıyor. Müze bölgedeki diğer müzeler ile bütünleşmiş bir şekilde faaliyet yürütecek.
Vuslat, ulaştırma, erişme ve kavuşma anlamına geliyor. Odunpazarı Modern Müzesi de müzede açılacak ilk sergiye ‘Vuslat’ adını verdi. Eskişehirliler ile kavuşulacak. Erol Tabanca, müzeye önemli bir eser kazandıran Japon sanatçıdan yola çıkılarak, Japon turistlerin Eskişehir’e geleceğine inanıyor. Bilindiği gibi artık dünya deniz ve güneş turizminin dışına çıkıyor. Japonlarda Kapadokya’dan sonra Eskişehir’e gelecekler. Sonuç itibarıyla ‘Vuslat’ı bekliyoruz.
103 yıl önce bugün Irak devleti sınırları içindeki Kut bölgesinde Türk ordusunun İngilizlerle girdiği savaşta İngilizlerin tüm ordusu esir alındı. İngiliz Ordusu 13 bin askerden ve 500 general ve subaydan oluşuyordu. İngiliz ordusunu komutanı kılıcını Türk ordusunun komutanı Halil Paşa’ya teslim etti. O günkü şartlarda bütün dünya bu zafer karşısında şaşkına döndü. Halil Kut Paşa da 29 Nisan tarihini bayram ilan etti. Bugünü bayram olarak kutlayanlar var. Hiç hatırlamayanlarda var. Biz hatırlayanlardan olmak istedi. Enver paşa’nın da yakın akrabası olan Halil Kut Paşa’yı ve zaferi kazanan askerlerimizi kutluyoruz. Mekânları cennet olsun.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!