Şehrimizdeki uluslararası ölçekte kendine yer bulan kuruluşumuz TEİ geçtiğimiz günlerde helikopterlerde kullanılacak ilk yerli motoru üretti. Motor, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın tören alanındaki katılımlarıyla TUSAŞ’a teslim edildi.
Önceki günde teslim edilen bu motorun ardından TS4 numaralı ikinci motorun ilk ateşlemesi ve çalıştırması yapıldı. Bu güzel olayı dün gazetemizin manşetinden, Eskişehirlilere duyurduk. Ateşleme sözcüğü aslında Türkçe sözcüktür. Ancak, zaman içinde bizler bu sözcüğün yerine çalıştırma sözcüğünü tercih etmişiz. Dünkü haberimizde iki sözcüğü bir arada kullandık.
önce şehrimizdeki bir kamu kurumunun müdürü anlatmıştı. Zorunlu göçlerle Bulgaristan’dan gelen uzman bir tarımcı, memur olarak işe başlamış. Müdür bir gün kendisine araziye birlikte çıkmayı teklif ederek,” İlkbahar geliyor. Tarlaları gezelim. Senin fikrin önemlidir. Ancak, şoför bugün yok. Arabayı kullanacaksın, garajdan çıkarıver” diye konuşur.
Bulgaristan göçmeni Türk otomobili garajdan çıkarır ve çalıştırır. Ancak, Bulgaristan Türklerinin lehçesinde çalıştırmak yok. Yakmak vardır. Otomobili çalıştırdıktan sonra, müdürün yanına gelerek, arabayı yaktığını söyler. Müdür de çalıştırmak anlamındaki yakmayı, otomobilde yangın çıktığını zannederek korkar.
Sadece Bulgaristan Türklerinde değil, Türk dünyanın çeşitli ülkelerinde yaşayan Türk kökenlilerde otomobil kelimesini kullanmazlar. Makine kelimesini kullanırlar, makineyi çalıştırmak işine de ‘makineyi yaktık’ diye ifade ederler.
İÇİMİN SIZLADIĞI DURUM
Şimdi, ilk yerli helikopter motorunu yaptık. 1960 yılında Demiryollarımızın Eskişehir’deki atölyesinde 400 hemşerimizin katkısı ile ilk Türk otomobilini yapmıştık. Üç adet üretilen otomobilin başına gelenleri herkes biliyor. İkisi kayboldu. Biri şimdi ise altın değerinde olduğu kabul ediliyor. Devrim otomobili imal edildiğinde Eskişehirli mühendisler yanına bir de o dönemin en önemli markası Alman Opel’in otomobilini koyarak, Devrim ile Opel’in yan yana fotoğrafını çekmişler. Cumhuriyet ilanında Uçak ta imal etmişiz. İlk lokomotif Karakurt da Eskişehir’de yapıldı. Eskişehir ilklerin şehridir. Dileğimiz bu kez yapılan önemli üretimlere ülkemizin yurttaşlarının bir bütün olarak sahip çıkmasıdır. Bizde köprüleri atmayalım, yakmayalım.
![]() |
![]() |
Küresel Salgın her şeyi değiştirdi. Önemli konuları erteledi. Salgından sonra en önemli konumuz iklim değişliği olacaktır. Büyük bir kuraklık bizleri bekliyor. 100 yıl önce küresel salgın gibi Eskişehir bölgesinde görülen kuraklık, beş yılı aşkın bir zaman devam etmiş. Bu kez ülkemiz bir bütün olarak kuraklıktan etkilenecektir. Eskişehir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu kurarak, kolları sıvadı ve çalışmalarına başladı. Komisyonun önceki gün yaptığı basın açıklamasında “ Eskişehir bozulan doğal denge ve küresel iklim krizinin bir sonucu olarak yağmayan kar ve azalan yağışlar sebebiyle ciddi bir susuzluk tehlikesiyle karşı karşıyadır” denildi. Eskişehir Barosu, Eskişehir bölgesinde usulsüz veya yanlış olarak yapılmak istenen çevre karşıtı hareketlerde açtığı davalar ile üzerine düştü. Öncü oldu. Susuzluk veya iklim değişikliğine karşı gelecekte kamu veya özle kuruluşun bulundukları yörelerde birlikte çalışmasının önemi artacaktır. Kısacası, herkes hazır olmalıdır.
Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın Kıbrıs’ta Türklerin tarih sahnesinden silinmemesi için üzerine düşeni yaptı. Batıcılığın prim yaptığı yıllarda kendisine hak etmediği uygulamalar yapılsa da, o Kıbrıs Türklerinin davasından bir bilim sapmadı. Aramızdan ayrıldığında da kurucu cumhurbaşkanlığını yaptığı ülkesinin topraklarına gömüldü. Her zaman haklı çıktığı görüldü. Onu anlayamayanlar da sonunda onun hakkını teslim etti. Haklı olduğunu her tarih süreç gösterdi. Büyük kahraman mekanının cennet olsun.
![]() |
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!