İnsanlık modern dönemlere ulaşabilmek için çok fedakarlıkta bulundu. İnsanlık ortaçağdan sanayi toplumuna geçerken binlerce insan can verdi. Dünyada aydınlanmanın temeli yada başlangıcı sayılan Fransız devriminin ortaya çıkardığı eşitlik ve özgürlük düşüncesi yaşama geçmesi için işçiler, emekçiler hayatlarını verdiler. Dünyanın ilerlemesi de emekçiler ve işçiler sayesinde olmuştur.
Her ilerleme Fransız devrimi, İngiliz devrimi, Amerikan, Rus ve Çin devrimleri gibi devrimlere neden oldu. Tarih sürekli olarak hep ileriye doğru gider. 1920 Türk devrimi ve aydınlaması da aynı şekildedir. Bütün ilerlemeler emperyalizme karşı mücadeleden geçer. 1886 yılında Amerika İşçi Sendikaları günde 8 saatlik çalışma isteği ile işi bıraktılar. Eylemlere 500 bin işçi katıldı. Sonra Fransız işçilerinin önerisi ile 1 Mayıs tüm dünyada işçi ve emekçi bayramı olarak kabul edildi.
1 Mayıs bayramının Türkiye’ye yansıması da biraz sancılı oldu. İlk 1 Mayıs İstanbul’da 1912 yılında kutlandı. Cumhuriyetin ilanından sonra kutlamalar 1923 yılında İstanbul da başladı. 2008 yılından itibaren ise 1 Mayıs ülkemizde resmi tatil ve işçi bayramı olarak kabul edildi. Bugünde Eskişehir’de 1 Mayıs Sıhhiye meydanında kutlayacak. Yelpazenin çeşitli yerlerinde olan sendikalar, partiler ve sivil toplum kuruluşları ortak bayramları olan 1 Mayıs’ı Sıhhiye meydanında kutlayacaklar. Biz gazetecilerde Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin pankartı altında 1 Mayıs bayramına katılacağız.
Dün sağlık İl müdürümüz Doç. Dr. Uğur Bilge’nin elektronik postalarımıza attığı 1 Mayıs kutlaması çok hoşuma gitti. İlk kez bir kamu kurumunun müdürünün 1 Mayıs bayramını kutladığına şahit olduk. Tüm dünyada şölen havası içinde kutlanan 1 Mayıs İşçi bayramının bizde de aynı güzellikte kutlanması gerektiğini düşünüyorum. Uğur Hocamıza teşekkür ediyorum.
Geçtiğimiz günlerde Eskişehir-Bilecik Tabip Odası’nın başkanlığını üstlenen Dr. Akif Aladağ, uzun yıllar oda da yöneticilik yaptı. Tabip odası yöneticiliği konusunda büyük deneyim kazanan Aladağ, son seçimde de meslektaşlarının isteği üzerine odanın yönetim kurulu başkanlığına seçildi. Yedi kişilik yönetim kurulunun üç üyesi ise kadın doktorlardan oluştu. Kadın doktorlardan Nazan Aksaray özellikle Tabip Odası’nın Türk Müziği korosunu ayakta tutmak için mücadele veriyor. Koro ve saz topluluğu Eskişehir halkına da açık konserler veriyor. Yeni yönetim kurulunun odayı daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Sivil toplum kuruluşlarında görev yapmak büyük bir özveri gerektirir. Odanın yeni yönetiminin bu konuda deneyimi yüksektir.
SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!